Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

Cortisolremmers   Cortisolremmers       Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen    

1 9 - 0 5 - 2 0 0 7

Pat Arnold lanceert cortisolremmer 11-OXO

Pat Arnold lanceert cortisolremmer 11-OXO
Ergopharm, het bedrijf van Patrick Arnold, heeft een nieuw designersupplement ontwikkeld. Het heet 11-OXO en volgens Ergopharms website [ergopharm.net] [Offline] vermindert het de concentratie van cortisol in het lichaam.

Op de bodybuildingboards heeft Arnold de komst van 11-OXO een paar weken geleden aangekondigd. [forum/bodybuilding.com 04-30-2007] Toen liep er al een draadje over 3-AD, een designersupplement dat Anabolic Xtreme binnenkort lanceert. [forum/bodybuilding.com 04-28-2007] [Offline] Beide supplementen zouden ongeveer dezelfde actieve stof bevatten.

Op de boards is rond beide supplementen een bescheiden hype ontstaan. Zelfs het berichtje van Pat Arnold dat zijn bedrijf al was begonnen met het vullen van de potjes groeide uit tot een forse draad. [forum/bodybuilding.com 05-11-2007]

Anabolic Xtreme beschrijft zijn nieuwe designersupplement 3-AD als een component met een krachtige anabole werking. Pat Arnold zegt echter geen woord over anabole werking van 11-OXO. Zijn designersupplement is een cortisolblokker, zegt hij, niet meer en niet minder. Het product vergemakkelijkt wellicht het verliezen van vet op lastige plaatsen en laat hard gainers met een hoge cortisolspiegel misschien makkelijker progressie maken. Verder gaan Arnolds claims niet.

Actieve stof

Op MuscleGurus.com, een board voor supplementenontwikkelaars, lezen we dat de triviale naam voor de actieve stof in 11-OXO adrenosterone is. [musclegurus.com/forum May 12, 2007] [Offline]

Pat Arnold lanceert cortisolremmer 11-OXO
De wetenschappelijke naam voor adrenosterone is 4-androstene-3, 11, 17-trione. We korten het hieronder af tot 11-oxo-androstenedione.

"Nieuw" is 11-oxo-androstenedione niet. In de literatuur duikt hij voor het eerst op in 1938, in een artikel waarin Amerikaanse chemici vertellen dat ze hem hebben gevonden in de urine van een zwangere vrouw. [J. Am. Chem. Soc.; 1938; 60(12) pp 2928 2930.] De verbinding wordt gemaakt door de bijnier, samen met het stresshormoon cortison.

De aanmaak van 11-oxo-androstenedione gaat op en neer met die van cortisol, ontdekten Duitse fysiologen in de jaren tachtig. [Steroids. 1984 Jul;44(1):23-33.] Als in de ochtend de bijnier veel cortisol aanmaakt, maakt die ook wat meer 11-oxo-androstenedione. Gaat in de loop van de dag de aanmaak van cortisol omlaag, dan vermindert ook de aanmaak van 11-oxo-androstenedione.


Pat Arnold lanceert cortisolremmer 11-OXO


De aanmaak van 11-oxo-androstenedione gaat ook omhoog door injecties met ACTH. HCG heeft geen effect.

Anabole werking

Uit het steroidenonderzoek uit de jaren vijftig weten we dat veel 11-beta-hydroxy- en 11-oxo-analogen van anabole steroiden een krachtiger werking hebben dan hun uitgangsstof. Dat komt waarschijnlijk doordat de C11-modificantie binding aan neutraliserende eiwitten verhindert. Of dat ook geldt voor 11-oxo-androstenedione weten we niet. We hebben geen studies kunnen vinden.

In de jaren vijftig heeft Upjohn patent aangevraagd op chemische en bio-chemische processen voor de productie van 11-oxo-steroiden. [US Patent 2,762,747] [US Patent 2,678,933] [US Patent 2,844,605] Die patenten noemen 11-oxo-androstenedione een stof met male hormone activity. Soms valt ook de term androgenic. Waar die uitlatingen op zijn gebaseerd vertellen de documenten niet, maar ze zeggen hetzelfde over androstenedione.

Aromatiseren

Uit studies uit jaren zestig naar de werking van aromatase blijkt dat 11-OXO niet kan omzetten in estradiol. [Anabolenboek]

Werkingsmechanisme

11-OXO remt volgens Ergopharm de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dat ontstaat in het lichaam uit het inactieve cortison. In het schema hieronder staat cortison links. Het enzym 11beta-hydroxysteroid-dehydrogenase type 1 of HSD11B1 maakt van de zuurstofgroep op het elfde koolstofatoom een 11beta-OH-groep, en verandert het niet-actieve cortison dus in cortisol.


Pat Arnold lanceert cortisolremmer 11-OXO


Het enzym 11beta-hydroxysteroid dehydrogenase type 2 doet het tegenovergestelde.

De werking die Arnold aan 11-OXO toeschrijft komt niet uit zijn gehypertrofieerde duim. Er is een groep Amerikaanse onderzoekers die vermoedt dat de bijnier hormonen afscheidt die meebepalen hoeveel actief cortisol en hoeveel inactief cortison in iemands lichaam circuleert. De onderzoekers noemen die natuurlijke hormonen glycyrrhetinic acid-like factors of GALF's.

Binnenkort verschijnt een artikel van de onderzoekers in de Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology. [J Steroid Biochem Mol Biol. 2007 May;104(3-5):161-8.] Daarin bepalen de onderzoekers van een reeks 11-geoxideerde steroidhormonen of ze de enzymen remmen die cortison omzetten in cortisol. Het artikel is een steun in de rug van Ergopharm.

Uit de studies van de Amerikanen blijkt dat 11-oxo niets doet met het enzym dat cortisol omzet in cortison.

Pat Arnold lanceert cortisolremmer 11-OXO

De 11-oxo-analogen van testosteron remmen echter wel het enzym dat cortison omzet in cortisol.

Pat Arnold lanceert cortisolremmer 11-OXO

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken