11.07.2012

Whey-isolaat versus wheyhydrolisaat

Wheyhydrolysaten zijn bezig aan een gestage opmars in de sportvoeding - ten koste van de wheyconcentraten en whey-isolaten. In 2008 publiceerden sportwetenschappers van de University of Limerick in Engeland een humane studie die vertelt wat nou precies het verschil in effect is tussen good old wheyhydrolisaat en whey-isolaat.

In melk zitten 2 soorten eiwitten: caseïne en wei (zoals whey in het Nederlands eigenlijk heet). Een belangrijk verschil tussen caseïne en wei is de lengte van de aminozuurketens. Die in caseïne zijn langer. Bovendien bevat caseïne meer calcium, en dus ook meer fosfaat. Het calcium in melk is calciumfosfaat.

De lagere concentratie van calcium in whey is interessant voor gezondheidsbewuste krachtsporters. Krachtsporters consumeren flink veel zuiveleiwitten, en lopen daardoor een verhoogde kans op een overmatige inname van calcium. Bij een inname van 2 gr calcium per dag is op de langere termijn de kans op prostaatkanker fors verhoogd, vertellen epidemiologische studies.

Twee scoops commercieel caseïnepoeder kunnen al een gram calcium leveren. Veel wheyproducten bevatten de helft. Veel van de betere wheypreparaten bevatten trouwens minder calcium. Hoe vaker de fabrikant de whey heeft gereinigd, des te minder calcium zit erin.

De kleinere lengte van de aminozuurketens maakt bovendien dat het lichaam whey sneller opneemt. En normale wheyshake is na anderhalf tot twee uur verteerd, en leidt al na een uur na inname tot een aminozuurpiek in het bloed en een stijging van de insuline- en glucosespiegel. Krachtsporters die geloven in timing, en juist tijdens en na hun training hun spieren willen voorzien van voedingsstoffen, hebben aan whey een goed supplement.

Gehydrolyseerde whey is door het productieproces in nog kleinere stukjes geknipt. Het lichaam neemt het in theorie dus nog sneller op. Omdat theorie mooi is, maar cijfers nog mooier zijn, besloten de onderzoekers van de University of Limerick de biologische effecten van whey-isolaat en wheyhydrolisaat in een humane studie met elkaar te vergelijken.

De onderzoekers gaven 16 gezonde mannen de ene keer een shake van 500 ml met daarin 45 gr van het whey-isolaat Isolac, en de andere keer een shake met 45 gr van het wheyhydrolisaat Optipep. Vervolgens bepaalden de Britten hoe snel de mannen het eiwit verteerden, en wat er in hun bloed gebeurde.

Beide eiwitten hadden 2 uur nodig om de maag te verlaten. Whey-isolaat was een iets betere leverancier van BCAA's dan wheyhydrolisaat, zie je hieronder. Dat komt waarschijnlijk omdat het lichaam minder zuinig omspringt met snelle eiwitten. Hoe sneller het eiwit, des te makkelijker zet het lichaam de aminozuren in het eiwit om in energie.


Whey-isolaat versus wheyhydrolisaat


Whey-isolaat versus wheyhydrolisaat


Wheyhydrolisaat leent zich dus nog meer voor gebruik rond de training dan whey-isolaat. Insuline is immers een krachtig anabool hormoon.

Bron:
Amino Acids. 2009 Jul;37(2):333-9.

Meer:
Dipeptiden in wheyhydrolisaat zijn glucoseboosters (10-1-2011)