Opgeladen: 3-6-2018
Opgeborgen in: Langer leven & leefstijl, Hart & bloedvaten
Translation: Walking at brisk pace is healthier (4-6-2018)

Wandelen met een beetje tempo is gezonder

Wandelen met een beetje tempo is gezonder
Net als alle andere bewegingsvormen is wandelen gezond. Wandelaars leven niet voor niets langer dan mensen die hun leven zittend prefereren door te brengen. En als die wandelaars dan ook nog een beetje de vaart er in houden, dan is het helemaal mooi. Dat blijkt uit een epidemiologische studie die onderzoekers van de University of Sydney publiceerden in de British Journal of Sports Medicine.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van meer dan vijftigduizend Britse wandelaars, die in de Health Survey for England en de Scottish Health Survey waren verzameld tussen 1991 en 2009. De studiedeelnemers hadden verteld hoeveel ze bewogen, hoe snel ze wandelden en hoe hun leefstijl er uit zag. Zo konden de onderzoekers het effect van BMI, leeftijd, fysiek en geestelijke gezondheid, roken, alcohol en stress met statistische trucs wegpoetsen.

Resultaten
In de figuren hieronder staat de sterftekans in de groep die wandelt in een laag tempo per definitie op 1. Vooral bij mensen die de vijftig zijn gepasseerd, was wandelen in een hoog tempo gezonder dan wandelen in een laag tempo. Dat zie je in het rechterdeel van de figuur hieronder.


Wandelen met een beetje tempo is gezonder

Wandelen met een beetje tempo is gezonder


Dat kwam voornamelijk doordat wandelen in een hoog tempo de kans op dodelijke hart- en vaatziekten [CVD Mortality] verminderde.

Hieronder verdeelden de onderzoekers de studiedeelnemers in een groep die niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging haalde [Not Meeting PA Guidelines; links] en een groep die dat wel deed [Meeting PA Guidelines; rechts]. In beide groepen was wandelen gezonder naarmate het tempo hoger lag. Zeker bij de groep die onvoldoende bewoog, was tempo een belangrijke factor.


Wandelen met een beetje tempo is gezonder


Conclusie
"While sex and body mass index did not appear to influence outcomes, walking at an average or fast pace was associated with a significantly reduced risk of all-cause mortality and cardiovascular disease", vertelt eerste auteur Emmanuel Stamatakis in een persbericht. [sciencedaily.com June 1, 2018]

"A fast pace is generally five to seven kilometres per hour, but it really depends on a walker's fitness levels; an alternative indicator is to walk at a pace that makes you slightly out of breath or sweaty when sustained."

"Especially in situations when walking more isn't possible due to time pressures or a less walking-friendly environment, walking faster may be a good option to get the heart rate up - one that most people can easily incorporate into their lives."

Bron:
Br J Sports Med 2018;52:761-8.

Meer:
Hardlopen beschermt borstkankerpatiënt beter dan wandelen (18-5-2014)
Versnelde pas verhoogt overlevingskans 65-plusser (20-4-2012)
Kwartier wandelen per dag verlengt het leven al (14-4-2012)


Voor je gezondheid is krachttrainen net zo belangrijk als lopen, fietsen of zwemmen

Dagelijkse wandeling van minimaal twee kilometer beschermt tegen dementie

Wandelen in het groen gezonder dan wandelen in de stad

Voor je gezondheid is krachttrainen net zo belangrijk als lopen, fietsen of zwemmen
Krachttrainen, in de vorm van jezelf afbeulen in de gym of thuis oefeningen doen, is net zo goed voor de gezondheid als wandelen, fietsen of zwemmen.

Dagelijkse wandeling van minimaal twee kilometer beschermt tegen dementie
Er is een manier waarop zeventigers zichzelf kunnen beschermen tegen neurologische verouderingsziekten als Alzheimer. Het kost niets en het is nog goed voor het milieu ook.

Wandelen in het groen gezonder dan wandelen in de stad
Heb je de keus tussen bewegen in een bebouwde omgeving, of bewegen in een groene omgeving? Kies dan voor het laatste.