Opgeladen: 24-7-2017
Opgeborgen in: Afslanken, Placebo-effect, Psychologie
Translation: No translation yet

Voedsel verzadigt beter als je denkt dat het bomvol calorieën zit

Een afslankdieet werkt misschien beter als je niet weet dat je relatief weinig kilocalorieën binnenkrijgt. Dat suggereert een onderzoek dat de psycholoog Alia Crum in 2011 publiceerde in Health Psychology. Crum ontdekte dat na inname van een voedingsmiddel de aanmaak van het hongerhormoon ghreline meer afneemt als je denkt dat het bewuste product bomvol calorieën zit.

Studie
Crum liet 46 proefpersonen bij twee verschillende gelegenheden een milkshake met 380 kilocalorieën. De ene keer zat er op die shake een label dat de indruk gaf dat het ding ramvol suikers en vet zat, de andere keer zat er op diezelfde shake een label met een tegenovergestelde strekking.

Je ziet beide labels hieronder. Klik er op voor een grotere versie.


Voedsel verzadigt beter als je denkt dat het bomvol calorieen zit


Voedsel verzadigt beter als je denkt dat het bomvol calorieen zit



Toen Crum de proefpersonen vroeg om de veronderstelde gezondheidswaarde van de shakes een rapportcijfer te geven, gaven ze de ongezonde milkshake een 1.4, en de gezonde shake een 7.

Resultaten
Het lezen van het label van de verwenshake deed de ghrelinespiegel stijgen, het lezen van het label van de gezonde shake nauwelijks. Na het drinken van de verwenshake nam de ghrelinespiegel fors af, terwijl de afname na de inname van de gezonde milkshake maar zo-zo was.


Voedsel verzadigt beter als je denkt dat het bomvol calorieen zit



Conclusie
"Meaningful differences in ghrelin response that were independent of changes in actual nutrients have important implications given recent interest in exploring the physiological and pharmacological use of gut peptides as a means to manage weight", schrijft Crum. "We argue that, much like placebo effects, alterations in mindset - what one believes and expects to be eating - have the potential to elicit a seemingly inappropriate sense of satiation."

"This is an intriguing addition to the growing literature supporting the mindset's pervasive, yet often unexpected, influence on physiological states."

"Additional research endeavoring to understand better how psychological factors influence the biological impact of food is particularly warranted. Perhaps if we can begin to approach even the healthiest foods with a mindset of indulgence, we will experience the physiological satisfaction of having had our cake and eaten it too."

Interviews met Crum over dit onderzoek vind je hier en hier.

Bron:
Health Psychol. 2011 Jul;30(4):424-9.

Meer:
Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproducten (8-7-2017)
Het placebo-effect maakt beweging nog gezonder (7-7-2017)
Geloofsfactor cruciaal voor werking supplementen (16-7-2015)


Superieure afslankresultaten door zelfhypnose

Hoe je dankzij de afstandsbediening van je TV moeiteloos kunt afvallen

Low-carb of low-fat - afslanken gaat beter met psychologisch inzicht

Superieure afslankresultaten door zelfhypnose
Zelfhypnose neemt slechts een paar minuten per dag in beslag, maar resulteert desondanks wel in een permanent gewichtsverlies.

Hoe je dankzij de afstandsbediening van je TV moeiteloos kunt afvallen
Als je 1. geregeld TV kijkt en 2. wel wat kilootjes vet kunt missen, dan kun je afvallen als je consequent wegzappt van de advertenties voor junkfood.

Low-carb of low-fat - afslanken gaat beter met psychologisch inzicht
Het maakt niet uit wat voor dieet je precies volgt, afslankpogingen worden effectiever als je een beetje inzicht hebt in de psychologie van het teveel eten.