Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Cerebrogenics       Duursportsupplementen       Duursport & voeding    

0 1 - 0 8 - 2 0 0 3

Heel veel L-tyrosine werkt een beetje

Het aminozuur L-tyrosine verbetert fysieke prestaties, maar het mag geen naam hebben. Dat constateren Amerikaanse onderzoekers, die negen ervaren profrenners verschillende mengsels van snel opneembare suikers, L-tyrosine en smaakstoffen gaven toen die op de fiets zaten. De onderzoekers zijn niet enthousiast, maar fanatieke sporters denken daar misschien anders over.

De onderzoekers gaven de proefpersonen hun eerste mengsel een half uur voor de test begon. Daarna kregen ze elk half uur een drankje.

De proefpersonen moesten negentig minuten fietsen op 70 procent van hun VO2max (maximale zuurstofopname), en zich daarna tot het uiterste inspannen tijdens een tijdrit.

De mengsels bestonden uit een placebo met een calorieloze zoetstof, een oplossing van suiker, of een oplossing van suiker en L-tyrosine.

Hoewel de oplossing met het vrije aminozuur leidde tot een verhoging van de tyrosineconcentratie in het bloed, verminderde de L-tyrosine het gevoel van vermoeidheid van de negentig minuten niet. Statistisch gezien reden de sporters geen betere tijdrit, maar ze voltooiden hun tijdrit enkele minuten eerder als er ook L-tyrosine in hun sportdrank had gezeten.


Zoetstof

Zoetstof + L-tyrosine

Suikers

Suikers + L-tyrosine

Resultaten tijdrit

34.4 minuten

32.6 minuten

27.1 minuten

26.1 minuten


In elke consumptie die de renners kregen zat 25 milligram L-tyrosine per kilo lichaamsgewicht.

Het niet halen van statistische significantie was een tegenvaller. Omdat L-tyrosine een precursor is van stoffen als dopamine, adrenaline en nor-adrenaline hoopten de onderzoekers dat het aminozuur als een trainingsbooster zou werken. Niet dus.

Duitse sportwetenschappers publiceerden in 1998 de resultaten van een experiment waarbij ze tien mannen twintig gram L-tyrosine gaven en daarna uit de naad lieten fietsen. Het had geen enkel effect - behalve dan dat de aanmaak van het hormoon prolactine toenam. De onderzoekers herhaalden de proeven trouwens met 21 gram BCAA's. Die deden ook geen drol.

Het grote verschil tussen de studies is de opzet. De Amerikanen deden proeven met getrainde sporters. Als je die vraagt zich uit de naad te fietsen, dan doen ze dat ook. De ongetrainde mannen die de Duitsers gebruikten wisten waarschijnlijk niet wat het betekent om alles te geven wat je hebt.

L-tyrosine voor nachtbrakers

Amerikaanse onderzoekers die L-tyrosine uittestten op jonge mannen, die ze niet lieten slapen maar wel allerlei psychologische tests afnamen, vonden in ieder geval wel statistisch significante effecten van de adrenaline-precursor. Het logisch redeneren, het korte termijngeheugen, de wiskundige vaardigheden en de oplettendheid waren beter als de mannen L-tyrosine gebruikten.

De onderzoekers herhaalden de tests met amfetamine, en boekten daar uiteraard betere resultaten mee. Toch was het effect van L-tyrosine goed genoeg om er nog eens goed naar te kijken. Misschien kunnen fabrikanten er nachtbraakdrankjes mee ontwikkelen.

Voor dat effect was trouwens een forse dosering nodig: maar liefst 150 milligram tyrosine per kilo lichaamsgewicht. Een gemiddelde amateurbodybuilder van honderd kilo, die vaak tot in de kleine uurtjes aan zijn website over rare stimulerende middelen werkt, heeft dan 15 gram van dat spul nodig om minder tikfouten te maken. Knappe fabrikant die dat in een blikje krijgt.

1. Chinevere TD, Sawyer RD, Creer AR, Conlee RK, Parcell AC. Effects of L-tyrosine and carbohydrate ingestion on endurance exercise performance. J Appl Physiol. 2002 Nov;93(5):1590-7. [Link]
2. Magill RA, Waters WF, Bray GA, Volaufova J, Smith SR, Lieberman HR, McNevin N, Ryan DH. Effects of tyrosine, phentermine, caffeine D-amphetamine, and placebo on cognitive and motor performance deficits during sleep deprivation. Nutr Neurosci. 2003 Aug;6(4):237-46. [Link]
3. Struder HK, Hollmann W, Platen P, Donike M, Gotzmann A, Weber K. Influence of paroxetine, branched-chain amino acids and tyrosine on neuroendocrine system responses and fatigue in humans. Horm Metab Res. 1998 Apr;30(4):188-94. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken