16.02.2013

Tijdens trainingskamp houdt Chlorella immuunsysteem op peil

Tijdens trainingskamp houdt Chlorella immuunsysteem op peil
Tijdens intensieve trainingsperioden - bijvoorbeeld tijdens trainingskamp - verzwakt het immuunsysteem. Dat zie je in het speeksel. De concentratie van het salivary secretory immunoglobulin A [structuur hiernaast] vermindert. Maar niet als die sporters Chlorella slikken, ontdekten sportwetenschappers van Ryutsu Keizai University in Japan.

Immunoglobulin A is een antilichaam dat vooral in het spijsverteringskanaal actief is en waarvan een gezond mensel ongeveer drie gram per dag kan aanmaken. Het schakelt virussen en bacterieën uit. (Mocht het je interesseren: je hebt ook immunoglobulin M, D, G en E. Maar daarover gaat dit stukje niet.)

Intensieve sport vermindert de concentratie immunoglobulin A in het speeksel. Japanse onderzoekers vonden een afname van een kwart bij rugbyspelers tijdens een trainingskamp. [Int J Sports Med. 2011 May;32(5):393-8.] Nou zegt dat natuurlijk niet zoveel, want van rugbyspelers is bekend dat ze vooral op kamp gaan omdat ze zich dan ongeremd laveloos kunnen drinken. Maar ook bij voetballers zakt tijdens een trainingkamp de concentratie immunoglobulin A. [Med Sci Sports Exerc. 2003 Aug;35(8):1296-302.]

De onderzoekers publiceerden in 2011 een studie waarin suppletie met 30 Chlorella-tabletten van 200 mg per dag in een periode van 4 weken de concentratie immunoglobulin A in het speeksel van gezonde mensen met veertig procent verhoogde. [Nutr J. 2011 Sep 9;10:91.] De figuur hieronder komt uit die studie.


Tijdens trainingskamp houdt Chlorella immuunsysteem op peil


Zou diezelfde dosis Chlorella het immuunsysteem van sporters op kamp op peil kunnen houden? Die vraag beantwoordden dezelfde onderzoekers in een experiment waaraan tien vrouwelijke Kendo-atleten met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar meewerkten als proefpersoon. De atletes gingen in de lente en de zomer respectievelijk 6 en 4 dagen op kamp. Vier weken daarvoor, en tijdens het kamp, slikten de vrouwen elke dag Chlorella of een placebo.

Je ziet hieronder dat Chlorella de concentratie immunoglobulin A in het speeksel niet statistisch significant verhoogde. De suppletie verhoogde wel de totale hoeveelheid immunoglobulin A doordat de suppletie de aanmaak van speeksel liet toenemen.


Tijdens trainingskamp houdt Chlorella immuunsysteem op peil


Tijdens trainingskamp houdt Chlorella immuunsysteem op peil


De onderzoekers weten niet of Chlorella de proefpersonen ook daadwerkelijk tegen virussen of andere ziektekiemen beschermde. Ze hebben niet gekeken of de proefpersonen die Chlorella slikten ook minder vaak ziek werden.

Het onderzoek is betaald door SunChlorella, een producent van... Je raadt het al.

Bron:
Nutr J. 2012 Dec 11;11:103.

Meer:
Chlorella wapent immuunsysteem (27-10-2012)
Afvallen met chlorella (26-11-2009)