Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Testosteron & leefstijl       Psychologie       Testosteron & suppletie    

2 1 - 0 4 - 2 0 0 9

  Testosteron, het hormoon van de verdedigers (Am J Hum Biol. 2009 May-Jun;21(3):392-4.)

Testosteron is het hormoon van de agressie, vertellen de leerboeken. Testosteron zorgt ervoor dat mannen agressiever zijn dan vrouwen, en voortdurend met elkaar wedijveren. En als mannen een conflict winnen, dan stijgt hun testosteronniveau nog meer. Klinkt leuk, maar volgens een psycholoog van de Canadese Brock University zit de relatie tussen testosteron en het winnen van een conflict ietsiepietsie complexer in elkaar.

Testosteron
Als een willekeurig team in welke sport dan ook wint, dan zie je dat aan de testosteronspiegel van de leden. Die gaat omhoog. Bij de verliezers gaat de testosteronspiegel omlaag. De psycholoog Justin Carré bepaalde de testosteronspiegel van een veertienkoppig amateur-hockeyteam drie kwartier voor en een kwartier na hun wedstrijden om te achterhalen of het nog uitmaakte waar het team precies speelde: thuis of uit.

En verdomd, het maakte uit. Als het team won, steeg de gemiddelde concentratie testosteron in het speeksel van de spelers. Maar als het team uit won, dan was die verhoging aan de matige kant. Als het team thuis won, dan vloog de hoeveelheid testosteron in het speeksel van de spelers fors omhoog.


Testosteron, het hormoon van de verdedigers


Een factor is misschien het publiek, theoretiseert Carré. Speelt het team thuis, dan staan er familie en vrienden langs de lijn de spelers aan te moedigen. "A rise in status (i.e., competitive victory) in front of friends and family members may be an especially potent stimulus for the endocrine system", schrijft Carré. "In fact, one study found that performance in the presence of a supportive audience (compared to a neutral or adversarial audience) was associated with lower levels of stress (self-report) and better mood." Stress remt de aanmaak van testosteron.

Onze eigen theorie is dat de mens eigenlijk geen agressief wezen is, al maken we onszelf wijs van wel. Testosteron geeft ons agressie, maar die agressie is niet bedoeld om andere mensen aan te vallen. Die agressie hebben we nodig als we ons moeten verdedigen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken