24.02.2002

Wat is er mis met Stacker 3?

Nadat gebruikers klachten kregen, heeft een erkend onderzoekslaboratorium het afslanksupplement Stacker 3 onderzocht. Daarbij deed het lab een paar onaangename ontdekkingen, blijkt uit een uitgelekt onderzoeksverslag.

Net zoals veel andere afslanksupplementen is Stacker 3 een variatie op de CEA-stack, een mix van stoffen die de vetverbranding versnellen. Het krachtigste bestanddeel in die cocktail zijn efedrines. Daarnaar keken de onderzoekers dus als eerste.

De totale hoeveelheid efedrines in Stacker 3 is hoog. Een capsule bevat 39 milligram efedrines. De industrienorm, waaraan ook de Nederlandse supplementenindustrie zich vrijwillig houdt, is 30 milligram. Meer dan is toegestaan dus, maar omdat de fabrikant niet meer dan 1 capsule per dag aanbeveelt niet iets om je boos over te maken. De dosis valt in het niet bij wat andere fabrikanten aanbevelen. Bij sommige preparaten loopt de dagelijkse hoeveelheid efedrines op tot honderden milligrammen per dag.

Ook de herkomst van de efedrines in Stacker 3 klopt. Uit de analyses bleek dat 84 procent van de efedrines efedrine was, 14 procent pseudo-efedrine en 3 procent methyl-efedrine. Daarnaast vonden de onderzoekers sporen van nor-pseudo-efedrine. De verhouding tussen efedrine en pseudo-efedrine, en ook de aanwezigheid van nor-pseudo-efedrine en methyl-efedrine, wijst erop dat de efedrines uit planten komen. Fabrikanten mogen geen pure efedrine gebruiken, maar wel extracten van planten.

Toch deugt het preparaat niet. Dat werd duidelijk toen de onderzoekers de inhoud van de capsules onder de microscoop bestudeerde. In het grofkorrelige poeder zaten kristallen. De spectograaf liet zien dat het om acetylsalicylzuur ging. Pure aspirine, en geen natuurproduct. In een capsule zat 7 milligram.

Wettelijk ging Stacker 3 daarmee in de fout. Fabrikanten mogen geen aspirine in supplementen stoppen. In veel stacks zit daarom wel de natuurlijke versie van die stof, zoals wilgenbast. Dat had ook in Stacker 3 moeten zitten. Niet dus.

Op het etiket van Stacker 3 stond ook dat het kolanoot bevatte. In extracten van kolanoot zit cafeïne, een ander bestanddeel van de CEA-stack. Ook voor cafeïne geldt dat fabrikanten het niet supplementen mogen stoppen, maar wel plantenextracten waar het in zit.

In de capsules zit echter een wit poeder dat volgens de spectograaf pure cafeïne was. Waarschijnlijke bron van herkomst: de koffie-industrie. Door de opkomst van de milde en cafeïnevrije koffiesoorten zijn er steeds meer fabriekendie de cafeine uit de koffie halen. De lage prijs van dat product was voor de fabrikant van Stacker 3 een verleiding die hij niet kon weerstaan. Een capsule Stacker 3 bevatte 110 milligram pure cafeïne.

Samenvattend: Nee, Stacker 3 is geen preparaat dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Ja, als je niet tegen efedrines kunt, of allergisch bent voor aspirine, dan is Stacker 3 voor jou misschien gevaarlijk. Maar dat was het preparaat ook geweest als de fabrikant zich aan de regeltjes had gehouden.

Aan de andere kant is de analyse zorgwekkend. Het laat zien met wat voor mentaliteit supplementenmakers te werk gaan. Zorgvuldig is anders.