Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Longevity & psychologie       Longevity & suppletie       Longevity & leefstijl       Krachttraining    

2 7 - 0 8 - 2 0 0 8

  Spierkracht is levensverlengend (BMJ. 2008 Jul 1;337:a439. doi: 10.1136/bmj.a439.)

Hoe meer gewicht mannen kunnen wegzetten bij het bankdrukken en de leg press, des te langer is hun levensverwachting. Spierkracht beschermt vooral tegen kanker. Dat ontdekte een team van Zweedse en Amerikaanse gezondheidswetenschappers.
Volgens een mager dozijn studies verlaagt spierkracht de sterftekans. Hoe sterker mensen zijn, des te langer is hun levensverwachting. Het probleem met die studies is dat de onderzoekers de spierkracht van hun proefpersonen meestal onderzochten door ze in veren te laten knijpen. Onderzoek naar zestigplussers is er bovendien bijna niet.
De onderzoekers hebben die witte vlek in de kennis willen invullen door een onderzoek onder negenduizend gezonde Amerikaanse mannen, waarvan de Cooper Clinic in Dallas, Texas in de jaren tachtig de spierkracht had gemeten. De Cooper Clinic had gemeten met hoeveel kilo de mannen konden bankdrukken en leg-pressen, en zo bepaald of de mannen weinig lichaamskracht (lower), een gewone hoeveelheid lichaamskracht (middle) of veel lichaamskracht (upper) hadden. De onderzoekers volgden de mannen tot 2003, en keken hoeveel van hen in die periode overleden. De meeste mannen trainden niet geregeld met gewichten.
Je ziet hieronder dat de fysiek sterkere mannen een geringer kans hadden om te overlijden. Vooral de kans op dodelijke vormen van kanker was geringer bij de sterke mannen.


Spierkracht is levensverlengend


Je kijkt naar relatieve kansen. De kans dat mannen met veel lichaamskracht overlijden door kanker is dus 33 procent geringer dan de kans dat mannen met weinig lichaamskracht overlijden aan kanker.
De cijfers van hierboven zijn gecorrigeerd voor "physical activity, current smoking, alcohol intake, body mass index, baseline medical conditions, family history of cardiovascular disease, and cardiorespiratory fitness". Kracht zelf beschermt dus. Het is dus niet zo dat sterke mannen vaker aan sport doen, gezondere hart en bloedvaten hebben, en daarom minder snel overlijden.
Toen de onderzoekers hun gegevens gingen uitsplitsen zagen ze dat lichaamskracht vooral bij de zestigplussers een beschermende factor is, en bij de mannen die jonger zijn dan zestig niet.

Spierkracht is levensverlengend

Toen de onderzoekers een soortgelijke uitsplitsing maakten naar BMI zagen ze dat ook dikke mannen worden beschermd door fysieke kracht. "These results have important implications for public health", schrijven ze. "It might be possible to reduce all cause mortality among men by promoting regular resistance training involving the major muscle groups of the upper and lower body two or three days a week."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken