19.08.2012

Portie essentiële aminozuren tussen maaltijden door vergroot spiermassa

Een dagelijkse inname van 15 gram essentiële aminozuren tussen de maaltijden zorgt in drie maanden tijd voor een toename van de vetvrije massa met 1.7 kg, ontdekten onderzoekers van de University of Texas Medical Branch at Galveston. Niet veel? Als je weet dat de proefpersonen in deze studie inactieve vrouwen van 68 jaar waren, dan denk je daar misschien anders over...

Als je niet traint met gewichten verlies je na je dertigste elk jaar een beetje spiermassa. Aanvankelijk verloopt dat proces langzaam en onopgemerkt, maar naarmate je ouder wordt versnelt het tempo. Met een beetje pech verlies je zoveel spiermassa dat je niet meer kunt lopen of voor jezelf kunt zorgen. Onderzoekers hopen dat voedingsingrepen dat proces kunnen afremmen of stopzetten. Zo ook de Texanen.

In 2005 publiceerden de onderzoekers een studie waarin toediening van 6.7 gr essentiële aminozuren de aanmaak van spiereiwit in vroege dertigers de aanmaak van spiereiwit stimuleerde, maar in late zestigers niet. [Am J Clin Nutr. 2005 Nov;82(5):1065-73.] Uit die en andere studies maken de onderzoekers op dat, in inactieve mensen tenminste, de optimale anabole dosis essentiële aminozuren ergens ligt tussen de 6.7 en 15 gr per inname.

De Texanen vroegen zich af of ze in zestigers inderdaad de aanmaak van spierweefsel konden stimuleren met een wat hogere dosis essentiële aminozuren dan 6.7 gr, en of dat effect ook nog zou optreden als ze die essentiële aminozuren 3 maanden achtereen gaven. Daarom lieten ze 7 vrouwen van gemiddeld 68 jaar 2 keer per dag een supplement gebruiken met 7.5 gr essentiële aminozuren [SUP]. [Samenstelling hieronder] In totaal slikte de vrouwen dus 15 gr essentiële aminozuren per dag.


Portie essentiële aminozuren tussen maaltijden door vergroot spiermassa


De vrouwen namen de aminozuren in tussen de maaltijden door. Een evengrote groep slikte een placebo [PLA].

In de placebogroep veranderde de lichaamssamenstelling nauwelijks, maar bij de vrouwen die de essentiële aminozuren slikten nam de lean body mass in 3 maanden tijd toe met 1.7 kg.


Portie essentiële aminozuren tussen maaltijden door vergroot spiermassa


Vlak voordat het experiment begon en toen de 3 maanden voorbij waren bepaalden de onderzoekers de aanmaak van spiereiwitten bij de vrouwen. Dat gebeurde een keer 's morgens vroeg, toen de vrouwen nog niet hadden ontbeten, [basal], en een keer nadat de vrouwen een supplement met 7.5 gr essentiële aminozuren hadden genomen [EAA].


Portie essentiële aminozuren tussen maaltijden door vergroot spiermassa


Ook na 3 maanden steeg de aanmaak van spierweefsel nog na inname van de essentiële aminozuren. Bovendien was na die periode de basale spiergroei toegenomen. Dat komt volgens de onderzoekers onder meer omdat de suppletie de concentratie IGF-1 verhoogde.

"Twice-daily between-meal ingestion of essential amino acid increased lean body mass and the basal synthetic rate of muscle protein in healthy older women", concluderen de onderzoekers. "These data provide the rationale for embarking on targeted nutritional interventions in aging and other chronic disease populations undergoing progressive or acute losses in skeletal muscle mass."

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2009 May;94(5):1630-7.

Meer:
Leucine is geen wondermiddel (7-8-2012)
L-Carnitine: ouder dan een eeuw en toch spiermassa opbouwen (1-3-2012)
Twaalf gram leucine per dag verhoogt aanmaak spierweefsel (29-2-2012)