07.01.2012

Pistachenoten versus impotentie

Volgens een kleine studie van artsen van het Ataturk Teaching and Research Hospital in Ankara kan een dieet met pistachenoten milde vormen van impotentie verhelpen. Elke dag een ons pistachenoten eten zou genoeg moeten zijn, aldus een publicatie in de International Journal of Impotence Research.

De onderzoekers deden een experiment van 17 getrouwde mannen van 38-59 jaar die al minimaal een jaar klaagden over impotentie.

De onderzoekers wisten uit de literatuur dat er een verband is tussen cardiovasculaire afwijkingen als een hoge spiegel van het 'slechte cholesterol' LDL aan de ene kant en impotentie aan de andere kant. Ze wisten ook dat een hoge inname van noten juist allerlei positieve effecten op de hart en bloedvaten heeft.

De onderzoekers telden 1 en 1 bij elkaar op, en lieten de impotente mannen 3 weken achtereen elke dag bij hun lunch 100 gram pistachenoten eten. Voor en na die 3 weken ondervroegen ze de mannen met een gestandaardiseerde vragenlijst die impotentieklachten meet, de IIEF-15.

De scores verbeterden, zoals je hieronder ziet. De score voor Erectile Function liep bijvoorbeeld op van 12.1 naar 21.4. De 'matige erectiestoornis' veranderde in een 'milde erectiestoornis'.


Pistachenoten versus impotentie


Pistachenoten versus impotentie


Pistachenoten versus impotentie


Pistachenoten versus impotentie


In de figuur hierboven staat TC voor total cholesterol en TG voor triglyceride.

De onderzoekers denken dat pistachenoten een proseksuele werking hebben omdat ze relatief veel L-arginine bevatten. Dat aminozuur maakt het de bloedvaten in de penis makkelijker om te verwijden. De onderzoekers vermoeden bovendien dat stoffen in pistachenoten de bloedstolling remmen en het bloed dunner maken. Ook dat zou het krijgen van een erectie vergemakkelijken.

Het onderzoek is omstreden. Een verwijt aan het adres van de onderzoekers is dat ze geen controlegroep hebben gebruikt. [Int J Impot Res. 2011 Jul;23(4):180.] De gemeten verbetering van de seksuele functies zou dus heel goed het werk kunnen zijn van het placebo-effect.

Bron:
Int J Impot Res. 2011 Jan-Feb;23(1):32-8.

Meer:
Impotentie door stress misschien voorgoed (14-11-2011)
Mix van propionyl-L-carnitine en L-arginine verbetert erectie (10-11-2011)
Studie: erectiesupplement met L-arginine en pycnogenol werkt (een beetje) (15-8-2011)