Opgeladen: 9-3-2018
Opgeborgen in: Vetzuchtepidemie, Horror & sensatie
Translation: PFASs - the hidden chemicals in drinking water and foodstuffs that make the world fat (10-3-2018)

Chemicaliën in het drinkwater en voedingsmiddelen maken ons dik

In de vetwerende verpakkingen van niet zulke gezonde voedingsmiddelen als pizza's en friet, in vuilwerende kleding en anti-aanbaklagen van pannen zitten perfluoralkylverbindingen. In het Engels heten die dingen perfluoroalkyl substances [PFASs]. PFASs komen via het drinkwater en voedingsmiddelen terecht in ons lichaam. Dierstudies deden al vermoeden dat PFASs ervoor zorgen dat we vetreserves niet meer goed kunnen afbreken. Amerikaanse onderzoekers publiceerden de eerste humane studie die deze verdenking bevestigt.

Studie
Zo'n vijftien jaar geleden werkten 621 Amerikanen mee aan een studie waarin ze eerst een half jaar op afslankdieet gingen, en vervolgens anderhalf jaar probeerden op gewicht te blijven. Voordat het experiment van start ging, bepaalden onderzoekers van de universiteit van Harvard de concentratie PFASs in hun bloed.

Chemicalien in ons drinkwater maken afslanken verdraaid moeilijk
PFASs komen in soorten en maten. Eentje die onderzoekers behoorlijk vaak in het bloed van mensen vinden is perfluorooctanoic acid [PFOA]. In dit bericht beperken we gemakshalve tot PFOA.

Resulaten
Hoe meer PFOA er in het bloed van de proefpersonen zat, hoe minder gewicht ze het eerste half jaar verloren - en hoe sneller ze in het tweede deel van het experiment de verloren kilo's weer terugkregen.


Chemicalien in ons drinkwater maken afslanken verdraaid moeilijk


Chemicalien in ons drinkwater maken afslanken verdraaid moeilijk


De onderzoekers bepaalden tijdens het experiment ook hoeveel energie de proefpersonen in rust verbruikten - de resting metabolic rate [RMR]. Tijdens het afslanken nam de RMR af, maar die nam daarna weer toe. Tenminste: bij de proefpersonen met relatief weinig PFOA in het bloed. Bij de proefpersonen met veel PFOA in het bloed bleef de RMR laag.


Chemicalien in ons drinkwater maken afslanken verdraaid moeilijk


Conclusie
"PFASs have been linked with excess weight gain and obesity in animal models, but human data has been sparse", vertelt onderzoeksleider Qi Sun, die als voedingswetenschapper is verbonden aan Harvard Medical School, in een persbericht. [harvard.edu February 13, 2018]

"Now, for the first time, our findings have revealed a novel pathway through which PFASs might interfere with human body weight regulation and thus contribute to the obesity epidemic."

"We typically think about PFASs in terms of rare health problems like cancer, but it appears they are also playing a role in obesity, a major health problem facing millions around the globe", zegt co-auteur Philippe Grandjean, die als milieuwetenschapper is verbonden aan Harvard Chan School, in hetzelfde persbericht.

"The findings suggest that avoiding or reducing PFAS exposure may help people maintain a stable body weight after they successfully lose some weight, especially for women."

Toch even zeuren
Mensen die veel junkfood eten, hebben door de verpakkingsmaterialen van die rommel waarschijnlijk meer PFASs in hun bloed dan mensen met een gezondere leefstijl. Deze mensen eten waarschijnlijk meer slechte koolhydraten en vetten, bewegen misschien minder, en hebben ook minder vetvrije massa.

Misschien moeten we even wachten op studies die dat leefstijleffect lospeuteren van het eventuele dikmakende effect van PFASs - voordat we de schuld van de vetzuchtepidemie gaan geven aan stoffen in het drinkwater.

Bron:
PLoS Med. 2018 Feb 13;15(2):e1002502.

Meer:
Uit plastics lekt een stof die dik maakt (26-1-2008)


Maakt gentech-mais de Amerikanen zo dik?

Niet alleen wij, maar ook de dieren op deze planeet worden steeds dikker

Besmetting met virus Ad-36 maakt je dik

Maakt gentech-maïs de Amerikanen zo dik?
Die hypothese formuleren statistici van de University of Toledo in Nutrition Research and Practice.

Niet alleen wij, maar ook de dieren op deze planeet worden steeds dikker
Misschien worden we toch niet steeds dikker omdat we consequent teveel Pringles eten als we voor de buis zitten. Misschien is er meer aan de hand.

Besmetting met virus Ad-36 maakt je dik
Het verkoudheidsvirus Ad-36 laat vetcellen sneller groeien. Dat ontdekte Nikhil Dhurandhar, de bedenker van de term infectobesity.