0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Krachttraining & voeding     Creatine  Creatine     Krachttraining  Krachttraining    

2 0 - 1 0 - 2 0 0 9

  Na vijf dagen creatine gebruiken zie je al effect (J Strength Cond Res. 2009 May;23(3):906-14.)

Over een week moet je goed voor de dag komen. Je gaat trainen met een goede vriend die je al maanden niet gezien hebt en waarop je indruk wilt maken. Je hebt een swimsuit-party. Ze hebben je gestrikt om te helpen verhuizen. Zoiets. En nu ben je op zoek naar iets waardoor je in een periode van een paar dagen nog net iets aan je lichaam kunt verbeteren. Militaire onderzoekers uit Singapore hebben een suggestie voor je. Neem creatine. [Structuurformule hieronder.]

Creatine
De onderzoekers deden een experiment met zeventien mannelijke basketballspelers. Die lieten ze op dag 1 en dag 4 trainen met gewichten, en een sprintje van een paar minuten trekken op een fiets. Acht proefpersonen slikten dagelijks 4 porties van 5 gram creatine. Negen proefpersonen slikten een placebo.

Op dag 6, na 5 dagen creatinesuppletie, bepaalden de onderzoekers hoeveel Watt de proefpersonen konden genereren tijdens hun sprint. Zowel het piekvermogen als de gemiddelde power van de proefpersonen nam toe door de suppletie. De average power was bij de creatinegebruikers na zes dagen 12 procent meer toegenomen dan bij de placeboslikkers. Het effect op de peak power zie je hieronder. Ergo: de proefpersonen konden sneller sprinten.


Na vijf dagen creatine zie je al effect


Op het gewicht waarmee de mannen nog net 1 rep konden bankdrukken (de 1RM) had de creatinesuppletie geen invloed. Dat had het supplement wel op de 1RM bij het squatten. De placebogebruikers konden 2-3 kilo zwaarder squatten, de creatinegebruikers maar liefst 11 kilo.


Na vijf dagen creatine zie je al effect


Zelfs de lichaamssamenstelling veranderde in 6 dagen creatinegebruik. Het vetpercentage van de creatinegebruikers nam af met bijna 4 procent.


Na vijf dagen creatine zie je al effect


Het onderzoek is niet betaald door de supplementenindustrie. "This study was conducted with the support of the Singapore Basketball Association and the Defence Science & Technology Agency", schrijven de onderzoekers in de laatste regels van hun publicatie.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken