20.05.2012

N-Acetylcysteïne is duursportsupplement

Het aminozuur N-acetylcysteïne - als antihoestmedicijn te koop in elke drogist - heeft niet alleen een brede antioxidantwerking, maar verbetert ook duurprestaties. Dat schrijven onderzoekers van de Thaise Chiang Mai University in Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

N-Acetylcysteïne [formule linksonder] is een bouwsteentje voor het kleine maar o zo belangrijke eiwitje glutathion [formule rechtsonder]. Glutathion helpt enzymen bij de ontgifting van cellen. In proeven waarin mensen 600 mg N-acetylcysteïne krijgen, neemt de aanmaak van glutathion toe en vermindert de concentratie agressieve moleculen in het bloed. Die agressieve moleculen kunnen cellen beschadigen. Daarom zijn supplementen met N-acetylcysteïne of glutathion populair bij levensverlengers.

Bij lichamelijke inspanning komen ook agressieve moleculen vrij. Het lijkt er op dat dat gezond is, mits de aanmaak natuurlijk niet extreem is. Het prikkelt het lichaam om meer beschermende enzymen aan te maken. Via dat mechanisme beschermt beweging waarschijnlijk tegen kanker en remt het veroudering.

N-Acetylcysteïne en glutathion

De aanmaak van agressieve moleculen tijdens inspanning vermindert echter wel het functioneren van spiercellen, en is dus een rem op de prestaties. De onderzoekers vroegen zich daarom af of suppletie met N-acetylcysteïne spiercellen tijdens inspanning kan beschermen, en dus de prestaties verbetert.

N-Acetylcysteïne is duursportsupplement
De onderzoekers gaven 16 mannen gedurende een week dagelijks 1200 mg N-acetylcysteïne. De mannen namen 2 keer per dag 1 dosis van 600 mg bij de maaltijd. Het gebruikte preparaat was Fluimucil 600 van het Zwitserse Zambon. Een controlegroep van 13 mannen slikte een placebo. De mannen waren trouwens niet sportief.

Voordat de suppletieperiode begon, en vlak daarna, moesten de mannen zich 21 min uitsloven op een treadmill. De onderzoekers voerden de belasting in stappen van 3 min op, zodat de hartslag van de mannen ongeveer opliep tot 85 procent van hun maximum.

In de N-acetylcysteïne-groep steeg de maximale zuurstofopname [VO2max] met een statistisch significante 7 procent. De inspanning was voor de mannen in de N-acetylcysteïne-groep na de suppletieperiode bovendien minder vermoeiend dan daarvoor - en jazeker, ook dat effect was statistisch significant.


N-Acetylcysteïne is duursportsupplement


N-Acetylcysteïne is duursportsupplement


Effect op klassieke katabole merkers als TNF-alfa en creatinekinase had N-acetylcysteïne niet. Wel verminderde het aminozuur de melkzuurconcentratie [Lactate].


N-Acetylcysteïne is duursportsupplement


N-Acetylcysteïne is duursportsupplement


In experimenten, waarin niet-sporters gaan bewegen, remt suppletie met klassieke antioxidanten als vitamine C en vitamine E de positieve effecten van intensieve beweging. [Dat gebeurt trouwens niet in alle studies - red.] De onderzoekers sluiten niet uit dat N-acetylcysteïne een soortgelijk effect heeft. Ze pleiten voor verder onderzoek.

Bron:
Oxid Med Cell Longev. 2011;2011:329643.

Meer:
Sommige sporters worden stukken sneller door N-acetylcysteïne (21-10-2010)
N-Acetylcysteïne geen levensverlenger in fundamentele studie (10-11-2007)