10.07.2014

MSM beschermt spiereiwitten tijdens inspanning

Je neemt je lichaamsgewicht in kilo's, en deelt dat door 10. De uitkomst is het aantal gram MSM dat je nodig hebt om je spieren te beschermen tegen afbraak tijdens intensieve lichamelijke inspanning, aldus een humane studie die inspanningsfysiologen in Iran publiceerden in de Iranian Journal of Pharmaceutical Research. MSM, een supplement dat je in praktische elke apotheek of webwinkel kunt kopen, heeft antikatabole eigenschappen.

MSM
MSM
Dat MSM - voluit: methylsulfonylmethane - de spieren van sporters kan beschermen is niet helemaal nieuw. Twee jaar geleden schreven we er ook al een stukje over, maar toen ging het over de effecten van MSM tijders krachttraining. Het onderzoek uit Iran heeft betrekking op duurtraining.

Proefopzet
De onderzoekers gaven 8 ongetrainde mannen eenmalig per kg lichaamsgewicht 100 mg MSM, opgelost in water. Een even grote controlegroep dronk alleen water.

Twee uur later moesten de proefpersonen hardlopen op een treadmill. Eerst moesten de mannen 45 min rennen op een treadmill met een intensiteit van 75 procent van hun maximale zuurstofopname. Dat hield in dat ze geen gesprek meer konden voeren. Vervolgens verhoogden de onderzoekers elke 2 min de bandsnelheid, net zolang totdat de mannen het tempo niet meer konden bijbenen.

Afgebroken eiwit
Voor en na de sessie bepaalden de onderzoekers in het bloed van de mannen de hoeveelheid geoxideerd eiwit in de vorm van protein carbonyl [PC]. Veel van dat eiwit komt uit de spieren, waar tijdens intensieve inspanning eiwitten zijn beschadigd. MSM verlaagde hoeveelheid protein carbonyl na de sessie.


MSM beschermt spiereiwitten tijdens inspanning


Vrije radicalen
Protein carbonyl ontstaat tijdens inspanning vooral door de activiteit van vrije radicalen in de spiercellen. MSM verlaagde die activiteit, ontdekten de onderzoekers toen ze de concentratie malondialdehyde [MDA] in het bloed van de proefpersonen bepaalden. MDA is een merker voor de activiteit van vrije radicalen.


MSM beschermt spiereiwitten tijdens inspanning


Conclusie
"It seems that acute administration of MSM prior to exercise may alleviate some markers of oxidative stress", schrijven de onderzoekers. "The exact mechanism of MSM on attenuating the markers of oxidative stress is not well established and further exploration is needed."

Bron:
Iran J Pharm Res. 2013 Fall;12(4):845-53.

Meer:
MSM versnelt herstel na krachttraining (4-2-2013)
MSM beschermt knie tegen artritis (11-9-2008)