Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Insulineversterkers       Afslanken       Afslanksupplementen    

1 8 - 0 1 - 2 0 0 9

  Minder vetmassa met vlaszaad, thee en meergranenbrood (British Journal of Nutrition doi:10.1017/S0007114508162092)

Een voedingspatroon met veel vlaszaad of lijnzaad, thee en meergranenbrood houdt de groei van de vetreserves in toom. Dat ontdekten epidemiologen van de Canadese Laval University door een studie naar honderdvijftien vrouwen. Hoe meer lignanen de vrouwen consumeerden, des te geringer was hun BMI en hun vetmassa.
Enterodiol
Lignanen zitten in thee, volle graanproducten, maar vooral in lijnzaad. In het Nederlandse dieet zijn meergranenbrood en meergranenpasta's waarschijnlijk de belangrijkste bronnen. In die producten verwerkt de industrie lijnzaad. Maar uit welke bron ze ook komen, om actief te zijn moeten micro-organismen in de darm ze eerst omzetten in enterolignanen zoals enterodiol [chemische structuur hiernaast.]
Enterolignanen hebben een pseudo-oestrogene werking. Via dat effect zorgen enterolignanen ervoor dat theedrinkers sterkere botten hebben. Dezelfde pseudo-oestrogene werking zorgt er misschien voor dat volle granen beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Enterolignanen verminderen de kans op sommige vormen van kanker. Dat komt misschien doordat de verbindingen de insulinespiegel laag houden. Ook dat heeft misschien met de pseudo-oestrogene werking te maken: pseudo-oestrogenen maken spiercellen gevoeliger voor insuline, en zorgen dat spiercellen makkelijker glucose opnemen.
De vrouwen die de Canadezen onderzochten hadden de overgang achter de rug. Hun gemiddelde leeftijd was 56 jaar.
De onderzoekers verdeelden de vrouwen in vier quartielen aan de hand van de concentratie enterolignanen in hun bloed. In de figuren hieronder staan de meest linker staatjes voor de 25 procent van de vrouwen met de laagste concentratie. De meest rechter staatjes staan voor de vrouwen met de hoogste concentratie.
Hoe hoger de concentratie enterolignanen in het lichaam van de vrouwen, des te lager was hun BMI en des te kleiner was de omvang van hun taille.


Minder vetmassa met vlaszaad, thee en meergranenbrood


Eenzelfde verband vonden de Canadezen tussen enterolignanen en vetmassa. Hoe hoger de concentratie enterolignanen, des te minder vet hadden de vrouwen.


Minder vetmassa met vlaszaad, thee en meergranenbrood


De Canadezen vermoeden dat de enterolignanen de groei van de vetmassa afremmen via hun effect op de gevoeligheid voor insuline. Toen ze de vrouwen glucose toedienden, en vervolgens keken hoe snel die uit hun bloed verdween, zagen ze dat vrouwen met veel enterolignanen sneller glucose afvoerden dan de vrouwen met weinig enterolignanen.


Minder vetmassa met vlaszaad, thee en meergranenbrood


De onderzoekers denken dat ze een nieuwe voedingsstrategie op het spoor zijn die vetzucht kan voorkomen. Ze zeggen er bij dat je niet automatisch veel enterolignanen in je systeem krijgt als je veel meergranenproducten eet. Je darmflora moet ook in orde zijn. Heb je diaree of gebruik je antibiotica, dan heeft een dieet met veel lignanen weinig effect.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken