Opgepoetst: 15-1-2019
Opgeladen: 20-12-2012
Opgeborgen in: Cerebrogenics, Plantaardig extracten, Melissa officinalis
Translation: Melissa officinalis is a smart drug (8-2-2013)

Melissa officinalis is een smart drug

Na een eenmalige maar fikse dosis Melissa officinalis werken de hersenen beter. Het geheugen gaat beter functioneren, ontdekten psychologen van Northumbria University. Melissa officinalis, beter bekend als citroenmelisse of lemon balm en overal en nergens te koop, is een legale smartdrug.


Melissa officinalis


Melissa officinalis
In de Middeleeuwen gebruikten Europese kruidengenezers extracten van Melissa officinalis als kalmerend middel en geheugenverbeteraar. In de zestiende eeuw schreef Paracelsus dat Melissa officinalis effectief was tegen "all complaints supposed to proceed from a disordered state of the nervous system".

Die geheugenstimulerende kant van Melissa officinalis is buiten het zicht geraakt. Melissa officinalis is als thee, kruid of supplement nog steeds op de markt, maar meestal met de claim dat het kruid de darmen kalmeert of inslapen vergemakkelijkt. De Britten bestudeerden die vergeten kant van citroenmelisse [Pharmacol Biochem Behav. 2002 Jul;72(4):953-64.] nadat ze eerder onderzoek hadden gedaan naar ginseng [Pharmacol Biochem Behav. 2003 Jun;75(3):687-700.] en ginkgo [Nutr Neurosci. 2001;4(5):399-412.].

Studie
In 2003 publiceerden de Britten een studie waarin ze 20 studenten van 18-23 jaar 600, 1000 of 1600 mg poeder gaven van gedroogde bladeren van Melissa officinalis. Dat poeder vind je in supplementen.

Daarna lieten de onderzoekers de studenten woorden, cijfers en plaatjes zien. De studenten moesten die zich zes uur later proberen te herinneren.

Resultaten
De figuur hieronder laat zien dat ze daar beter in slaagden als ze de hoogste dosis citroenmelisse hadden gebruikt.


Melissa officinalis is een smartdrug


De proefpersonen moesten bovendien op een schaal aangeven hoe kalm ze waren. De onderzoekers ontdekten dat de dosis van 1600 mg aantoonbaar effect had.

Mechanisme
De Britten hebben niet kunnen achterhalen hoe Melissa officinalis precies werkt. Ze ontdekten dat het kruid in ieder geval niet het enzym cholinesterase afremt. Wel maken onbekende verbinding in het plantje zich vast aan de nicotine- en de muscarine-receptor in de hersenen. Die receptoren zijn bedoeld voor de neurotransmitter acetylcholine.

De Britten vermoeden dat er in Melissa officinalis stoffen zitten die misschien de ziekte van Alzheimer kunnen bestrijden.

Bron:
Neuropsychopharmacology. 2003 Oct;28(10):1871-81.

Meer:
Dierstudie: noötrope werking Euphoria longana gelijk aan die van piracetam (15-5-2012)
Rode druivensap is een smartdrug (15-10-2011)
Bosbessensapkuur verbetert geheugen (13-10-2011)


Dierstudie: combinatie Melissa officinalis en Passiflora caerulea remt cortisol bij stress Het antikanker-effect van citroenmelisse Melissa officinalis, een supplement voor piekeraars

Combinatie Melissa officinalis en Passiflora caerulea remt cortisol bij stress
Dierstudie.

Het antikanker-effect van citroenmelisse
Al honderden jaren geleden vermoedden Europese traditionele genezers dat Melissa officinalis ervoor kon zorgen dat mensen langer leefden en tegelijkertijd ziektevrij bleven.

Melissa officinalis, een supplement voor piekeraars
Piekeraars gaan beter slapen en beter in hun vel zitten als ze een extract van Melissa officinalis gebruiken. Kleine humane studie.