Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vorige editie       Recentere editie       Groeihormoon       Levensverlenging & Leefstijl    

1 7 - 0 1 - 2 0 0 7

  Overlevingskansen moeders met veel kinderen zijn minder (Science Daily January 15, 2007) Hoe meer kinderen je hebt, des te groter is je kans om te overlijden. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers, die de gegevens van twintigduizend paren hebben geanalyseerd, in PNAS. Vooral voor moeders vermindert een groot gezin de overlevingskansen.
Dat is ook de reden, denken de onderzoekers, waarom de menselijke soort de menopause heeft ontwikkeld. Als vrouwen op middelbare leeftijd onvruchtbaar worden, stijgen hun overlevingskansen - en daardoor uiteindelijk ook de overlevingskansen van hun kinderen die zijn geboren voordat de menopause begon.

1 6 - 0 1 - 2 0 0 7

  Groeihormoon verlengt de levensduur niet (UPI Jan. 15 2007) [Offline] De uitkomst van een review van 31 studies is ontnuchterend, zegt Hau Liu in de Annals of Internal Medicine. "We did find that there was substantial potential for adverse side effects, including such problems as joint swelling and pain, carpal tunnel syndrome and a trend toward increased new diagnoses or pre-diabetes. You're paying a lot of money for a therapy that may have minimal or no benefit and yet has a potential for some serious side effects. You've got to really think about what this drug is doing for you."
Daar staan geen duidelijke positieve effecten tegenover, aldus Liu.
Barry Horowitz: "But there is no proof -- as Dr. Liu has demonstrated -- that growth hormone does anything to extend a person's life. Our great fear is that in patients with occult, asymptomatic cancer, the administration of growth hormone may cause that cancer to grow and spread."

1 4 - 0 1 - 2 0 0 7

  Spreken van tweede taal stelt dementie vier jaar uit (Science Daily January 12, 2007) Volgens onderzoek van Ellen Bialystok dat in februari verschijnt in Neuropsychologia. Het spreken van een tweede taal kweekt 'mentale reserves' op, die het optreden van dementie uitstellen. Er zijn nog geen medicijnen op de markt die net zo goed werken als tweetaligheid.

0 1 - 0 1 - 2 0 0 7

  Anti-verouderingsgids voor mannen (dehoudbareman.nl) Pim Christiaans vat met De Houdbare Man samen wat mannen volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen doen om hun biologische klok langzamer te laten tikken. Het resultaat is een samenhangend, onderbouwd en vooral overzichtelijk systeem van richtlijnen dat resultaat geeft.
Als Christiaans bijvoorbeeld vertelt hoe je op de beste manier om vet kunt verliezen, dan valt hij je niet lastig met komkommers, vetloze crackers en een kruidensupplement uit Tibet, maar adviseert hij een dieet met weinig koolhydraten.
" Soms schakel ik zelfs over op een zogenoemd paleodieet dat voornamelijk uit vlees, vis en groentes bestaat", schrijft hij op dehoudbareman.nl. "Dan verbetert mijn figuur altijd snel, vooral als ik daarnaast ook wat meer ga hardlopen."
Kijk. Dat werkt.
Christiaans heeft met De Houdbare Man een boek geschreven dat is bedoeld voor mannen die in vorm willen blijven, maar geen fanaten zijn. Voor hen biedt De Houdbare Man zoveel mogelijk resultaat met zo min mogelijk moeite. Dat zie je aan zijn trainingsprogramma.
"Ik train twee keer per week gedurende maximaal 30 minuten mijn spieren volgens de high intensity-methode", schrijft hij. "Een keer per week ga ik een halfuurtje hardlopen."
Hetzelfde principe ligt ten grondslag aan de manier van eten die Christiaans je voorhoudt: het Mediterrane dieet. In tien stappen vertelt De Houdbare Man hoe je kunt eten volgens het volgens voedingswetenschappers meest gezonde dieet dat we kennen. Voordeel: het smaakt uitstekend, en is goed vol te houden.
Christiaans houdt niet op bij dieet en sport, maar gaat ook in op voedingssupplementen. Hijzelf slikt een Life Extension Mix, vitamine C en E, alfaliponzuur, magnesium en selenium, DHEA en melatonine. Bovendien heeft Christiaans geexperimenteerd met finasteride - voor het behoud van zijn haardos - en kreeg hij via een anti-verouderingsarts een cocktail van testosteron, schildklierhormoon en groeihormoon. Ook daarover schrijft Christiaans in zijn boek.
Tenslotte is De Houdbare Man, wat het gebruik van hormonen betreft, een boek dat aanzet tot discussie. Daarom was Pim Christiaans op 09/11/06 te gast bij de BNN-talkshow Slikken&Spuiten, waar hij vertelde over zijn ervaringen met testosteron.
Een positief-kritische bespreking van De Houdbare Man vind je op EigenKracht.nl. [Eigen Kracht 17-08-2006] Die bespreking plaatst De Houdbare Man in een trend waarin we steeds meer nadruk gaan leggen op gezond en vooral jong uiterlijk. "Het boek van Pim Christiaans is bedoeld om die druk te verlichten", schrijft Eigen Kracht, "maar voert op een paradoxale manier de druk misschien wel op".

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken