22.11.2012

Leucinesuppletie maakt tarwe-eiwit net zo anabool als whey

Leucine
Een eiwit waarvoor sporters met recht hun neus ophalen - omdat het nu eenmaal niet de optimale aminozuren levert waarmee je spieren kunt opbouwen - wordt stukken interessanter als je daaraan leucine toevoegt. Dat schrijven voedingswetenschappers van de University of Illinois in Nutrition & Metabolism. Volgens hun dierstudie wordt tarwe-eiwit dankzij toevoeging van leucine net zo anabool als whey.

Leucine
Leucine is een bijzonder aminozuur. Spiercellen 'zien' leucine, en bepalen aan de hand van de concentratie leucine hoe hard ze hun anabole machinerie moeten laten werken. Daardoor neemt de anabole prikkel van een maaltijd toe als je daarbij een paar gram leucine neemt. Studies schatten de toename van die groeiprikkel op 16 procent.

Het onderzoek naar leucine neemt in de studie, die onderzoeker en bodybuildingcoach Layne Norton van University of Illinois [biolayne.com] publiceerde in Nutrition & Metabolism, een fascinerende wending. Krachtsporters hebben gemerkt dat hun eiwitten op zuivelbasis de afgelopen jaren duurder zijn geworden, en het ziet er naar uit dat die prijzen op korte termijn nog verder zullen stijgen. Makers van sportvoeding merken dat er een tekort aan whey en caseïne op de markt is ontstaan. De vraag overtreft het aanbod.

Op de langere termijn zijn de perspectieven nog somberder. De vraag naar vlees en zuivel groeit in de Aziatische en Zuid-Amerikaanse economische reuzen angstaanjagend snel. Het is nog maar de vraag hoe lang krachtsporters met een modaal inkomen zich nog eiwitsupplementen zullen kunnen veroorloven.

Een alternatief zijn de eiwitten op plantaardige basis, die bijvoorbeeld uit tarwe, soja, aardappelen, algen of koolzaad komen. Ze zijn fors goedkoper dan whey, maar hun spieropbouwende werking is minder. Dat blijkt ook uit het onderzoek van Norton en zijn collega's.

Studie
Norton gaf ratten voer met een samenstelling die lijkt op wat mensen eten. Zestien procent van het voer bestond uit eiwit. Norton gaf een groep ratten gluten-eiwit uit tarwe, een andere groep soja-eiwit, een derde groep ei-eiwit en een vierde groep whey-eiwit. Negentig minuten na een maaltijd bepaalde Norton hoeveel spiereiwit de ratten aanmaakten [FSR] [linksonder in de onderstaande figuur] en hoe hard de anabole machinerie in hun spiercellen werkte.

Resultaten
Whey zorgt voor superieure groeiprikkel, zie je hieronder. Whey zorgt ook voor een krachtige stimulans voor de anabole sleutelmoleculen 4E-BP1 en p70S6K1. Baseline = meting na 12 uur vasten.


Leucinesuppletie maakt tarwe-eiwit net zo anabool als whey


Toen de onderzoekers 90 min na een maaltijd in het bloed van de ratten de concentratie aminozuren bepaalden, ontstond de tabel hieronder. Hoe krachtiger de anabole respons van het eiwit, des te hoger was de concentratie leucine in het bloed van de dieren.


Leucinesuppletie maakt tarwe-eiwit net zo anabool als whey


Als leucine inderdaad 'de' factor is die van whey zo'n goede muscle builder maakt, dan zou een dieet met gluten-eiwit net zo'n goede groeiprikkel moeten geven als een dieet met whey - als je dat glutendieet tenminste verrijkt met leucine, beredeneerden de onderzoekers. Dus deden ze nog een proef, waarbij ze een groep ratten een maaltijd met gluten-eiwit gaven [WGG], een maaltijd met gluten en leucine [WGL] of een maaltijd met whey. De ratten in WGL-groep kregen net zoveel leucine binnen als de ratten in de whey-groep, en alle groepen consumeerden evenveel aminozuren.

En tataa! De aanmaak van spiereiwit 90 min na een maaltijd was in de WGL-groep gelijk aan die van de whey-groep.


Leucinesuppletie maakt tarwe-eiwit net zo anabool als whey


Nortons bevindingen zijn interessant voor de groeiende schare van veganistische bodybuilders. Zij zouden, als ze de hand kunnen leggen op veganistisch geproduceerde leucine, de anabole werking van hun plantaardige eiwitten fiks kunnen opvoeren. Dat geldt ook voor vooruitziende makers van sportvoeding, die op dit moment werken aan eiwitsupplementen op plantaardige basis.

Wacht maar af. Over honderd jaar zijn we allemaal veganist.

Bron:
Nutr Metab (Lond). 2012 Jul 20;9(1):67.

Meer:
Leucine is geen wondermiddel (7-8-2012)
Twaalf gram leucine per dag verhoogt aanmaak spierweefsel (29-2-2012)
Op leeftijd? Leucine werkt nog steeds - met extra antioxidanten (6-1-2012)