Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Detectie van anabolen       Vergeten anabolen    

0 5 - 0 6 - 2 0 0 8

  Kuurschema van een Olympisch kampioen (BBC 16 May 2008)
De kuurschema's van de onttroonde sprintkoning Dwain Chambers liggen op straat. Op de website van de BBC kun je tot in detail lezen hoe Chambers zich voorbereidde op de 2003 World Championships. Die kuur was samengesteld door Victor Conte, het meesterbrein achter Balco, een supplementenlab dat in het geniep topsporters voorzag van ondetecteerbare doping.
Dwain Chambers
In 2003 vonden dopingjagers in Dwain Chambers' urine het designersteroid THG, een tot voor kort onzichtbaar anabool dat biochemicus Pat Arnold maakte uit gestrinon. [Het Anabolenboek: Designersteroïden]
Chambers gebruikte gear van Balco sinds hij Conte ontmoette in 2002, heeft Conte wel eens verteld. Chambers kreeg "the full enchilada": een mix van THG, EPO, insuline en nog veel meer. Milos Sarcev maakte zijn trainingsschema.
Een jaar later konden dopingjagers THG aantonen in urine. Een jaloerse coach had een monster THG afgeleverd bij het lab van de dopingjagers, en dat ontwikkelde een test die de sporters uit de stal van Balco de kop kostte.
THG
Nadat hij was betrapt heeft Chambers nog een tijdje beweerd dat zijn THG in een supplement zat, maar dat geloofde niemand. Hij werd geschorst voor een periode van twee jaar.
Wel, die schorsing zit er inmiddels op. Chambers speelt nu rugby voor voor de Britse Castleford Tigers, maar wil eigenlijk weer gaan sprinten. Hij wil meedoen aan de Spelen van Beijing. Maar dan moet hij zijn blazoen oppoetsen en weer in een goed blaadje komen bij de sportbonzen. Die vragen hem al een tijdje of hij wil verklappen hoe hij destijds de dopingjagers wist te foppen. [BBC 2 April 2008]
Dus belt Chambers met Conte, en die schrijft voor Chambers een brief met Chambers' kuurschema. Om ervoor te zorgen dat niet alleen dopingbonzen ervan kunnen genieten, stuurt Conte ook maar een kopietje naar de BBC gestuurd - en die heeft het ding integraal op zijn webstek gepubliceerd.
De kuur van Chambers is volgens de immer onbescheiden Conte het "most sophisticated doping program in the history of sport". [BBC 15 May 2008] Chambers kreeg een mix van THG, een testosteroncreme, EPO, groeihormoon, modafinil en T3-schildklierhormoon.
Chambers gebruikte THG drie weken wel, en een week niet. In de week dat hij THG gebruikte, nam hij op maandag- en woensdagmorgen dertig eenheden. Op die dagen deed Chambers veel aan gewichttraining. Het anabool moest zijn lichaam helpen herstellen. Chambers gebruikte THG alleen
off season.
Dat gold ook voor de testosteroncreme. Op dinsdag en donderdag wreef Chambers de creme op zijn armen. Meestal gebruikte hij een halve gram creme. Daarin zat vijftig milligram testosteron en 2.5 milligram epitestosteron. De epitestosteron moest detectie voorkomen. Chambers gebruikte ook de testosteroncreme drie weken wel, en dan weer een week niet.
Chambers injecteerde het EPO-preparaat Procrit. Per injectie zette Chambers vierduizen IE. De eerste twee weken van een EPO-kuur injecteerde Chambers drie keer per week, op maandag, woensdag en vrijdag. De rest van de kuur injecteerde Chambers een enkele keer per week. Het hormoon liet Chambers harder trainen. "EPO becomes undetectable about 72 hours after subcutaneous injection (stomach) and only 24 hours after intravenous injection", aldus Conte in zijn brief.
Off season injecteerde Chambers op maandag-, woensdag- en vrijdagavond groeihormoon, 4.5 IE per injectie.
Na zware gewichttrainingen injecteerde Chambers drie eenheden van het snelwerkende insulinepreparaat Humalog. Hij dronk daarbij een shake met dertig gram glucose, dertig gram wei-eiwit en drie gram creatine.
Modafinil
Een uur voor de wedstrijd slikte Chambers tweehonderd milligram van het amfetamine-achtige modafinil, een "wakefulness promoting". "The purpose was to decrease fatigue and enhance mental alertness and reaction time", aldus Conte.
Een soortgelijke functie had het schildklierhormoonpreparaat Cytomel, waarvan Chambers een uur voor de wedstrijd vijftig milligram slikte.
Met deze onthullingen komt Chambers tegemoet aan John Scott, de baas van de antidopingclub van de Britse sportkoepel UK Sports. Scott wil graag dat dopinggebruikers in de sport naar buiten treden. [BBC 26 March 2008] "We need much more cooperation from those who have been caught and are prepared to share knowledge with us but one of the biggest challenges is that the natural reaction of any athlete that has been caught is denial", zei Scott onlangs.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken