Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ondergrondse anabolen       Opgepakt & Onderschept       Labtests       Roids, Boards, Sites    

2 3 - 0 2 - 2 0 0 0

Hoe kom je aan anabolen?

Vroeger kregen sporters hun verboden middelen van artsen. Nu niet meer. Nu kopen sporters hun anabolen op de zwarte markt. Er zijn grofweg drie manieren om aan verboden middelen te komen, hebben we ontdekt.

Voordat we beginnen, nog even dit: de handel in doping is in Nederland verboden, maar bezit van anabolen voor eigen gebruik is toegestaan.

Strategie 1. Via de grootste bodybuilder in je sportschool. Zoek naar de man met de meeste puisten op zijn rug. Dat is een dealer of iemand die je daarmee in contact kan brengen.

Dit is nog steeds de meest gebruikte manier om aan doping te komen. Helaas kom je in dit kanaal veel vervalsingen tegen.

Strategie 2. Via het buitenland. Je stapt in de auto en rijdt naar Spanje, Turkije of Thailand. Daar loop een apotheek binnen en vraag je naar anabolen. In toeristische gebieden werkt het niet. Daar hebben apotheken alleen spul tegen muggenbeten en vitaminepillen.

Hoewel je nog steeds anabolen in Belgie kunt krijgen, is dat de laatste jaren moeilijker geworden. De verhalen die je erover hoort zijn niet positief. In het algemeen geldt: hoe verder weg, des te makkelijker is het. In Griekenland kom makkelijker aan anabolen dan in Italie. Nog makkelijker gaat het in Turkije. In Thailand gaat het nog weer makkelijker. Dit is nog steeds de beste manier om aan anabolen te komen. De kans op vervalsingen of foute preparaten is het kleinst.

Het terugbrengen van de preparaten is een probleem. De controles op luchthavens zijn niet mals en je hoort vaak dat pillen worden onderschept. Veel kopers versturen hun middelen daarom per post naar huis, in kleine pakketjes, en soms naar verschillende adressen.

Strategie 3. Via het internet, waar je kunt bestellen bij een dealer in een messageboard. Hoewel de meeste boards officieel een beleid hebben dat anabolenverkoop niet is toegestaan, handelen de moderators van de anabolensecties en de webgoeroes niet zelden toch in verboden middelen.

Stromba uit Belgie

Hieronder het verhaal van een bodybuilder die we Theo noemen. Theo moest voor zijn werk in Belgie zijn en probeerde aan anabolen te komen. Het lukte. Het verhaal dateert uit 16/07/2000.

Eerst ben ik apotheken gaan aflopen. Ik vroeg gewoon of ze me aan deca of andere anabolen konden helpen. Bij de eerste twee apotheken werd ik vreemd aangekeken. Nee meneer, we kunnen u niet helpen, zeiden ze. Maar de derde keer had ik beet.

"We kunnen alleen iets voor U doen als U een recept heeft. Dokter A kan U daarbij helpen. Die stuurt wel meer sportmensen naar ons toe."

Dokter A woonde tegenover de apotheek en hij was een verschrikkelijke oetl-l, sorry dat ik het zeg. Ik vroeg of hij me aan anabolen kon helpen. "Dat hangt ervan af", zei hij. "Waarom wil je anabolen?"

"Om groter te worden", antwoordde ik.

"Ben je nog niet groot genoeg dan?", vroeg dokter A. "Ik vind je al vrij breed."

"Ik ben nog lang niet groot genoeg", zei ik. "Het moet nog veel groter." Dat had ik niet moeten zeggen.

"Dat maak ik wel uit. Niet jij", zei dokter A. "Je zult me eerst moeten overtuigen dat je niet groot genoeg bent."

Ik zei: "Als geld een probleem is, dan is dat niet nodig." En ik legde een stapel bankbiljetten voor hem op tafel.

"Haal maar weer weg", zei de dokter. "Ik heb meer geld dan jij je kunt indenken. Dat zielige stapeltje doet me niets. En jouw mentaliteit bevalt me niet."

Toen ben ik opgestapt. Achteraf denk ik dat hij iets van me wilde. Ik ben teruggegaan naar de apotheek en vertelde wat er gebeurd was. "Ja, het is een rare", zeiden ze. Maar ze kenden meer dokters. Er was er nog eentje in de stad, zeiden ze, die ook wel eens wat voor sporters deed. En daarvan hoorde je niet zulke verhalen. Om een lang verhaal kort te maken: die arts heeft me aan een recept geholpen. Ik kon het dezelfde dag nog ophalen. De doosjes liggen nu voor me. Echte stromba.

Midden-Oosten anabolenparadijs voor bodybuilders

Steroiden, groeihormoon en clenbuterol zijn er over the counter verkrijgbaar, artsen helpen je voor een paar tientjes aan recepten en de politie is zo corrupt als de pieten. Anabolengoeroe Grendel verklaart in de Anabolic Extreme van 16 november 2000 zijn liefde aan het Midden Oosten - en geeft tips. Wij geven ze door.

De prijzen in het Midden-Oosten staan vast. Er is dus weinig ruimte voor apothekers om je geld uit de zak te kloppen. Ze staan per land in een boekje van de medical board. Zie dat je dat te pakken krijgt, zodat niemand je kan oplichten.

De bediening is vriendelijk en niet wantrouwend zoals in veel Zuid-Europese landen. Zolang je tenminste geen drugs probeert te kopen. Recreatief gebruik van valium, ritalin en de smartdrugs stuit de meeste bedrijven tegen de borst. Maar over ergogene middelen zoals anabolen of epo doen ze niet moeilijk.

Sustanon

Organon maakt ze in het Midden Oosten in 125 en 250 mg ampullen. Gulden per ampul. 'Nile' heet het merk. De Egyptische overheid subsidieert de Sustanon, ongeveer zoals de onze overheid musea subsidieert.

Deca

Organon maakt ze alleen in 50 mg ampullen. Vier tot zes gulden per ampul. Ook: geimporteerde Deca uit Griekenland. Twee keer zo duur, bevat precies hetzelfde.

Andriol

Organon maakt ze in flesjes van 60 pillen. Twaalf gulden per flesje.

Primotest

Schering produceert Testosteron Enanthanaat in Egypte. Ongeveer een gulden per ampul.

Primobolan

Niet meer leverbaar.

Testosteron Propionaat

Als je het kunt vinden. Zes ampullen, 25 mg per ml, voor ongeveer twee gulden. Spotgoedkoop, maar onhandig spuiten.

HGH

4 IE voor 65 gulden. Korting als je veel koopt. Alleen bij de grotere zaken.

Epogen

Overal verkrijgbaar, maar duur.

Clomid, Nolvadex, Cytadren, HCG, Proviron, Lasix, Methyltesto

Overal verkrijgbaar, spotgoedkoop.

Winstrol, Diana, Clen, T-3

Hier en daar verkrijgbaar. Geimporteerd dus soms belachelijk duur.

De douane in het Midden-Oosten is makkelijk om te kopen - maar niet als je 'echte' hete waar gaat vervoeren. In sommige staten hoort alcohol daar ook bij.

Anabolen uit Gambia

Lex heeft in Gambia anabolen ingekocht. Hieronder vertelt hij hoe hij ze langs de douane heeft gekregen. Het verhaal dateert uit 12/10/2001

Ik heb in Gambia een leuke tijd gehad. Twee weken was ik er. Erg warm. Drie dagen voor de terugreis liep ik nog even de plaatselijke apotheek binnen, op zoek naar bollen.'

Sustanon? Deca? Primo? Kenden ze niet. Ik wilde net de deur uitlopen toen ik het nog een allerlaatste keer probeerde. Testosterone? Bingo! Dat kenden ze wel!

Testosteronpropionaat was het enige anabool dat de apotheek verkocht, bleek. Ampullen van 25 milligram T-prop gingen er weg voor 11 Dalasi per stuk. Dat was nog net geen twee gulden. De tekst op de ampullen was blauw en er stond geen merknaam op.

Daarna probeerde ik nog twee apotheken. Je kunt in Gambia, ontdekte ik, werkelijk alles zonder recept meekrijgen - maar ze verkochten slechts twee soorten bollen. Behalve T-prop vond ik alleen nog Proviron. Een doosje met 25 tabs kostte er a 150 Dalasi. Duur dus. Ik hield het op T-prop en trakteerde mezelf op 80 ampullen.

Even later zat ik op m'n hotelkamer te piekeren: hoe krijg ik dit door de douane? Toen kreeg ik een helder idee. Ik gooide een plastic fles massage-olie leeg en spoelde hem schoon met kamferspiritus en water. Het plaatselijke water bevatte veel chloor. Dus dat moest goed zijn.

Daarna brak ik alle ampullen open gooide ik de inhoud over in de flacon massage-olie.

Veel werk, maar nodig. Op Schiphol werd ik aangehouden. Maar gelukkig was er niemand die lette op de olie. 'Erotische Massage-olie', stond erop. Voor douaniers is dat net zoiets als vieze onderbroeken. Ze zitten er niet graag aan.

Ik zit nu dus midden in een kuur. Ik neem om de dag 100 milligram, samen met Primo. Het knalt erin. Ik vraag me alleen af hoe lang dat spul in de fles goed blijft. Weten jullie het?

Ik zit nu dus midden in een kuur. Ik neem om de dag 100 milligram, samen met Primo. Het knalt erin. Ik vraag me alleen af hoe lang dat spul in de fles goed blijft. Weten jullie het?

[In veel Afrikaanse landen doen de waterbedrijven chloor door het drinkwater omdat het water stampvol micro-organismen zit. De chloor maakt daar een aantal van kapot - maar 'steriel' is het Gambiaans drinkwater niet. De kans is dus levensgroot dat er nu bacterien, en misschien ook wel amoebes, in Lex' preparaat zitten. Het spul spuiten is levensgevaarlijk - red.]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken