06.08.2012

Kop groene thee verbrandt vijf gram vet

Als de berekeningen van Maastrichtse wetenschappers kloppen, dan verbrand je met elke kop groene thee die je drinkt meer dan 5 gram vet extra. Dat blijkt uit een meta-analyse die Rick Hursel publiceerde in Obesity Reviews.

Sinds de jaren 90 gebruiken westerlingen die sneller willen afvallen extracten uit groene thee. Da's niet zo raar. In een kop van 200 ml groene thee zit om te beginnen 30 mg cafeïne. Cafeïne verhoogt de concentratie pephormonen als nor-adrenaline in je lichaam, en laat cellen beter naar die hormonen luisteren. Daardoor staan vetcellen makkelijker hun inhoud af aan de bloedbaan en stijgt het energieverbruik van de spieren en de organen.

In groene thee zitten ook catechins. Die versterken de werking van cafeïne. Catechins remen bijvoorbeeld het enzym COMT, dat normaliter pephormonen afbreekt. Bovendien activeren catechins hormone-sensitive lipase in de cellen. Dat enzym knipt vetten in losse vetzuren. Actiever hormone-sensitive lipase betekent dus meer vetverbranding.

Een mooie theorie. Maar klopt die ook? Die vraag wilde Hursel met zijn metastudie beantwoorden.

Hursel zocht 39 eerder gepubliceerde onderzoeken over mengsels van catechins en cafeïne bijelkaar. Daarvan kon hij er 6 gebruiken. De figuur hieronder vat hun uitkomsten samen.


Kop groene thee verbrandt vijf gram vet


De mate waarin extracten van groene thee de verbranding van vet verhogen varieert per studie, ontdekte Hursel. Dat komt waarschijnlijk omdat autochtone Europeanen, vaker dan Aziaten, een versie van het COMT-enzym aanmaken die niet gevoelig is voor sabotage door catechins, en veel studies Europeanen als proefpersoon gebruiken. Desondanks verhoogden groene thee-extracten het energieverbruik in de gemiddelde studies met zo'n 4.7 procent.

Hursel was zelfs in staat om te berekenen hoeveel extra vet je kunt verbranden als je een groene thee-supplement slikt: elke mg van een mengsel van cafeïne en groene thee-catechins verhoogde de dagelijkse vetverbranding met 0.02 gr.

Hursel berekende ook dat elke mg pure cafeïne de dagelijkse vetverbranding met 0.01 gr verhoogde.

Aha.

Hieronder zie je de samenstelling van 100 ml groene thee. We hebben de tabel gesnaaid uit een database van het Amerikaanse landbouwministerie. [www.nal.usda.gov]


Kop groene thee verbrandt vijf gram vet


In een kop groene thee van 200 ml zitten behalve 30 mg cafeïne ook nog 253 mg catechins. Dat is samen 283 mg. Maal 0.02 is 5.7. Tata!

Elke kop groene thee verhoogt je verbranding van vet dus met 5.7 gr. Drink je een jaar lang elke dag 3 koppen groene thee per dag, dan scheelt je dat 6.2 kilo vet. Dat zal iets van 8 kilo lichaamsvet zijn. Da's de moeite.

Bron:
Obes Rev. 2011 Jul;12(7):e573-81.

Meer:
Ook een beetje cafeïne verbrandt vet - met theefenolen (30-7-2012)
Afvallen met Pu-Erh-thee (18-7-2011)
Metastudie: afslanksupplementen met groene thee werken (22-02-2010)