Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Onzinnig & verdacht       Horror & sensatie       Psychologie       Cafeine    

0 6 - 0 9 - 2 0 0 7

  Kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen maken kinderen hyperactief (BBC 6 September 2007)
Het is dus echt waar. Er is een verband tussen kleur-, geur- en smaakstoffen en hyperactiviteit. Dat blijkt uit een studie door Southampton University in opdracht van de Britse voedselautoriteit FSA.
In de studie, die binnenkort verschijnt in The Lancet, kregen kinderen een frisdrank zonder additieven, een frisdrank met ongeveer evenveel additieven als een kind dagelijks binnenkrijgt, of een frisdrank met hoge concentraties E-nummers. [The Lancet DOI:10.1016/ S0140-6736(07) 61306-3]
De hoge concentratie E-nummers verhoogden de mate van hyperactiviteit bij de twee groepen proefpersonen die de onderzoekers gebruikten: 153 gewone kinderen van drie jaar, en 144 gewone kinderen van negen jaar. Bij de oudere
Kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen maken kinderen hyperactief
kinderen verhoogde ook het drankje met de 'normale' concentratie E-nummers de mate van hyperactief gedrag.
Door de kleurstoffen vertoonden de kinderen tien procent van de verschijnselen die je normaliter verwacht van ADHD-kinderen.
De FSA heeft de resultaten van het onderzoek al besproken met de industrie. Die zegt dat het onderzoek niet klopt. "The tests did not represent how additives are used normally."
Dat klopt wel een beetje. De onderzoekers gebruikten combinaties van de kleurstoffen sunset Yellow (E110), tartrazine (E102), azorubine (E122), Ponceau 4R (E124), Allura Red (E129), Quinoline Yellow (E104) en het conserveermiddel natriumbenzoaat (E211). E211 zit in softdrinks, terwijl de kleurstoffen vooral in snoep - zoals winegums - en gebak zitten. [The Independent 06 September 2007]
Tartrazine (E102), azorubine (E122), Sunset Yellow (E110), Ponceau 4R (E124) en Allura Red (E129) zijn azo dyes. [food-info.net] Het zijn verbindingen die bestaan uit aromatische ringen, die door dubbelgebonden stikstofatomen bijelkaar worden gehouden.
Studies hebben al vaker gesuggereerd dat de combinatie van benzoaat en azo dyes verkeerd uitpakt voor kinderen met hyperactiviteit.
Quinoline Yellow (E104) is wel een kleurstof, meer geen azo dye.
De gevonden effecten zijn statistisch significant, maar zo zwak dat het niet mogelijk is om met een dieet ADHD te genezen, aldus de Britse ADHD-steungroep ADDISS. "While in some cases, a poor diet could make ADHD even worse, a better diet is not going to make it much better."
Andrew Wadge van de FSA is iets stelliger. "If a child shows signs of hyperactivity or ADHD, then eliminating the colours used in the Southampton study from their diet might have some beneficial effects. However, we need to remember that there are many factors associated with hyperactive behaviour in children. These are thought to include genetic factors, being born prematurely, or environment and upbringing."
Het onderzoek bevestigt de bezorgdheid over kleurstoffen in de voeding, schrijft The Guardian. [The Guardian September 6, 2007] Die begon dertig jaar geleden, toen de Amerikaanse allergoloog Benjamin Feingold ontdekte dat additieven - en trouwens ook aspirine-achtige verbindingen in fruit en groenten - concentratiestoornissen
Kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen maken kinderen hyperactief
veroorzaakte. Zijn onderzoek werd toen afgekraakt, omdat het methodologisch niet zou deugen.
Dat belette Feingold er niet van om zijn Feingold-dieet - zonder synthetische kleurstoffen en natuurlijke salicylverbindingen - als een middel tegen hyperactiviteit naar voren te schuiven. In 1979 verscheen zijn boek, The Feingold Cookbook for Hyperactive Children, dat ouders op het hart drukt hun kinderen geen kunstmatig gekleurde vleeswaren als Lucheon Meat, frisdrank en cakes meer te geven.
Achteraf was Feingold dus misschien toch niet zo'n grote mafkees als wetenschappers dachten.
Het onderzoek is een vervolg op de Isle of Wight-studie van de FSA. [eatwell.gov.uk] Uit dat onderzoek werd echter niet duidelijk of kleurstoffen nou wel of geen effect hebben op hyperactiviteit.
Update: Naar aanleiding van de Lancet-publicatie heeft de EU de voedselautoriteit EFSA gevraagd de studie te beoordelen. [ANP 6 september 2007] Brussel wil weten of het de regelgeving moet aanpassen.

0 6 - 0 9 - 2 0 0 7

  Cafeine-chips voor Red Bull-junkies (Reed 06-09-2007) [Offline]
Nadat de NRG-Phoenix Fury-chips van Golden Flake zijn afgebakken, voegt de fabrikant de stoffen toe die van Phoenix Fury een zeer speciaal zoutje maken: een mix van cafeine, B-vitamines en taurine.
De stimulerende chips zijn vooral bedoeld voor de kopers van de energiedrankjes, aldus producent NRGSnax,
Cafeine-chips voor Red Bull-junkies
die in tien Amerikaanse staten de pep-chips op de markt heeft gebracht.
"Energy-drinks groeien in het conveniencekanaal het hardst. Het blijkt dat de kopers van die drankjes ook onze producten kopen. Vandaar deze introductie."
Volgens voedingsdeskundige David Schardt van het Center for Science in the Public Interest is de introductie niet uniek. [The Decatur Daily 3/09/2007]
"Chewing gum, yogurt — there are a bunch of them. Usually it is smaller companies doing it, trying to separate themselves from the market."
Producten met cafeine zijn een trend. Recent schreven we over cafeine-zeep, donuts met cafeine, kinder-energiedrankjes met cafeine en zelfs over Het is niet zo raar dat ziekenhuizen steeds vaker mensen met een overdosis cafeine opnemen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken