Ergogenics

<<<

Dossiers

Zoeken

>>>

  

  Zo word je gelukkig (Weekblad voor Wageningen UR / 7e jaargang / 10 maart 2005) Niet emigreren, niet roken, geen jonge kinderen nemen en als je een man bent: niet teveel opleiding genieten. Maar het aller- aller- allerbelangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je gezond blijft.
  Zwam-artikel over anabolen door luie journalist (Digital Journal) Soms krijg je als journalist een klus die boven je macht ligt. Als je eerlijk bent zeg je dat. Als je wat minder eerlijk bent verzin je een smoes. En als je totaal geen scrupules hebt, dan sprokkel je wat op Google bij elkaar en knip en plak je daarvan een volkomen gefantaseerde reportage. Dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je stukje gaat over een categorie mensen die je redacteur toch niet gelooft als ze met klachten komen. Zoals anabolengebruikers.
Janis Warren, schrijver van The Steroid Generation, is zo'n journalist. Warren werpt zich op als een kenner van de anabolenproblematiek. Ze introduceert Jay, een gebruiker van de combinatie THG - a product that was refused FDA approval - en efedra. Jay werd retegroot van het spul maar ging er van stinken als een bizon. En hij werd instabiel. Hij trok zomaar een eikenhouten deur aan gort. En net zoals alle andere anabolengebruikers krijgt hij na achttien weken kleine testikels. En voortijdige ejaculaties. En monsterlijke striae, die het hele lichaam bedekken.
Natuurlijk.
Warren gaat werken voor de regering die idioot veel geld voor anabolen uittrekt. Tuurlijk. Anabolen, daar zit geld in. The funding was limitless, and I was easily getting paid in six months a budget equal to what many soup kitchens got in a whole year.
Het is zo ostentatief gelogen dat je er bijna bewondering voor krijgt.
  'Designer-anabool' was boldenon (The Independent)
  'Extra foliumzuur in voedingsmiddelen verzwakt het menselijk ras' (nutraingredients.com) Een onderzoeker voorspelt dat massale verrijking met foliumzuur ertoe zal leiden dat de mensheid afhankelijk wordt van synthetisch voedsel. Is dat voedsel in de toekomst niet meer leverbaar, dan zijn de gevolgen desastreus.
  Agent/bodybuilder importeert anabolen en groeihormoon uit China (The Republican)
  Agent gepakt met twaalfduizend dollar aan anabolen (click2houston.com)
  Sherlock Holmes was een bodybuilder (Iron Game, March 1991) Arthur Conan Doyle, de schepper van Sherlock Holmes, kende Eugene Sandow, de Eerste Bodybuilder, persoonlijk. In Doyles boeken kun je lezen dat de schrijver zelf ook bekend was met gewichttraining.
"Holmes astounded Inspector MacDonald by pointing out that there was only one dumbbell in a certain room and that dumbbells of that type were almost always found in pairs."
Elementair, Watson.
  CafeÔne in koffie niet gevaarlijk voor hart (American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 81, No. 3, 539-540, March 2005) Ja, er is een geval beschreven van een dodelijke overdosis door cafeÔne in een energiedrankje. Maar dat was waarschijnlijk een medische rariteit.
  DHEA bouwt geen spieren op, slankt niet af (European Journal of Endocrinology (2004) 151 1Ė14) Beetje triest stemmende review. Het leek allemaal zo mooi, dat afvallen met DHEA. In deze studie verloren mannen dertig procent van hun vet door DHEA. Maar in zoveel andere onderzoeken, met lager, maar ook met gelijke doseringen, deed het prohormoon helemaal niets.
  Maar gebruikten de onderzoekers DHEA wel op de juiste manier? (PNAS | July 17, 2001 | vol. 98 | no. 15 | 8167-8169) Beschouwing van DHEA-onderzoeker Samuel Yen, met waardevolle informatie die veel andere onderzoekers kennelijk niet heeft bereikt. "Night-time DHEA administration targeted to individuals with low DHEAS levels would likely afford maximal benefits, like improved quality of sleep and increase in muscle strength."
  Gary Will's Deceased Pro Wrestlers (garywill.com) Vooral de laatste tien jaar sterven veel worstelaars op jonge leeftijd.
  Middelbare scholieren gepakt met Halotestin (New York Times) Op een high school in het Amerikaanse Madison zijn leden van het winnende footballteam gesnapt met de androgene steroÔde halotestin. De scholieren hadden het spul zelf gekocht in Mexico, maar werden in de klas door een leraar gesnapt.
Volgens de gymleraar is er geen sprake van dat de overwinningen van het footballteam ook maar iets met het middel te maken hebben.

  

Lipokinetix

12-3-2005

Kapotte levers en transplantaties door afslanksupplementen

  Tijdens een inventarisatie bij transplantatiecentra stuiten onderzoekers op opvallend veel gevallen van gebruikers van afslanksupplementen, die ineens een nieuwe lever nodig hebben of ernstige beschadigingen aan hun lever hebben. En nee, andere middelen dan hun afslankproducten gebruikten de patiŽnten niet. (J Hepatol. 2004 Dec;41(6):1062-4.)

Het gaat om de middelen Xenadrine, Excelerator, BetaLin, Thermo Diet Stack, Super Diet Max, Hydroxycut, Metabolife en Herbalife. In alle producten zat het inmiddels verboden efedra of usnic acid.

In 2001 waarschuwde de FDA consumenten niet langer het afslanksupplement Lipokinetix te gebruiken, omdat consumenten last van hun lever kregen. Later bleek dat er zelfs een vrouw al binnen enkele dagen aan een levertransplantatie toe was omdat ze het middel had gebruikt.

  

10-3-2005

Low fat verlaagt androgeenspiegel met twaalf procent

  Je wist het al, maar als onderzoekers als Don Catlin het ook zeggen, dan herhalen we het nog maar een keer. In mannen dalen de androgeenspiegels als de inname van vetten omlaag gaat en die van vezels omhoog.

  

  Er is wat raars aan de hand met de armen van Gunter (getbig.com) GetBig.com is diep geschokt door foto's van Gunters armen. Gunter is... Hij is... Hij lijkt wel... Clean! Waar gaat dat naartoe met deze wereld?
  Sportdrankjes slopen gebit (nutraingredients.com)
  Nieuw: diabetes3 (nutraingredients.com) Hersencellen maken insuline en IGF-1. Stopt die aanmaak, dan groeit de kans op Alzheimer.
  Metabolife wint rechtszaak (nutraingredients-usa.com) In 2002 veroordeelde een rechter stackerfabrikant >Metabolife tot het betalen van vier miljoen dollar aan gebruikers die een hartaanval hadden gekregen. Dat vonnis is vernietigd. De wetenschappelijke getuigen, die verklaarden dat ephedra gevaarlijk is, waren zo genuanceerd geweest dat hun uitspraken het vonnis achteraf niet rechtvaardigden.
"For example, when you constrict blood vessels, you may raise blood pressure; if you stimulate the heart and increase the pulse, you may cause an abnormal heart rate."
Sinds 2002 zijn er nieuwe studies verricht. De gedupeerden laten het er dus niet bij zitten.
Voor Metabolife is het leed verder nog niet geleden. Er wachten nog enkele honderden stackergebruikers met hartinfarcten en beroertes op een uitspraak door de rechter - en een schadevergoeding.
  Hearing over anabolen door commissie Amerikaans parlement (SportsNetwork) Baseballtoppers als Jason Giambi moeten verschijnen, net als dopingjager Gary Wadler en de ouders van de dode Rob Garibaldi en Taylor Hooton.
  Robby Robinson klaagt Joe Weider aan (Los Angeles Times) Weider heeft Robinsons lichaam misbruikt, aldus de Zwarte Prins. Weider stal beeltenissen van Robinsons lichaam, plakte daar zijn eigen hoofd op en maakte daarvan het logo van het Weider-imperium.
  Meisje van zeventien wint van robot met armpje-drukken (New Scientist) "The human champion defeated each of three robotic arms, hands down, in matter of seconds. She is just 17 years old and a self-confessed wimp."
  Banken en squatten op de Smith-machine moet met andere gewichten (J Strength Cond Res. 2005 Feb;19(1):169-76.) De 1rm van het banken met de Smithmachine bereken je door je 1RM bij het banken met vrije gewichten te vermenigvuldigen met 0.95, en van het product vervolgens 6.76 kilo af te trekken.
Bij het squatten hoef je alleen als je een vrouw bent een correctie in te voeren. Dan vermenigvuldig je je 1rm bij het vrij squatten met 0.73, en daar tel je dan 28.3 kilo bij op.
  Na ruzie neemt Victor Conte nieuwe advocaten (Mercury News) Geen makkelijke man, die Conte. Moeilijk voorstelbaar dat iemand met zo'n explosief karakter een omvangrijke geheime operatie leidde.
  Schwarzenegger wil The Comeback opnieuw uitbrengen (AP) Op The Arnold deed Schwarzenegger voor enkele honderden fans wat hij nooit doet met journalisten: hij beantwoordde vragen. En daar kwamen leuke dingen uit. De gourverneur wil junkfood de scholen uit hebben, hij vindt een verdere carriere in Washington 'interessant' en hij wil bovendien The Comeback opnieuw uitbrengen. Aha.
The Comeback is een onbekende video over de omstreden Olympia van 1980. Die won Schwarzenegger, en dat was volgens sommigen onterecht. Op messageboards vertellen insiders die de wedstrijd hebben bijgewoond dat de videoverslagen van de 1980 niet kloppen. Boe-geroep zou van de geluidsband zijn weggepoetst.
  Dexter Jackson wint The Arnold (getbig.com) Cormier twee, Badell drie.

  

David Stephenson op zijn website

  Schwarzenegger geeft toe aan druk: Ja, we moeten wat aan die anabolen doen (AP) Schwarzenegger, die tot dusverre altijd niets van wetgeving op het gebied van doping en supplementen heeft willen weten, lijkt van koers te veranderen. Dat bleek op The Arnold, waar Der Schwarz dingen zei die nog nooit eerder zijn mond waren gekomen. De koers van de Weiderbladen Flex en Muscle&Fitness moet anders, en de beoordeling op bodybuildingwedstrijden moet op de helling. Strafpunten voor een GH-pens? Het verslag van AP meldt niet dat de IFBB al >stappen in die richting had gezet.
  Verenigde Naties willen meer actie tegen internetapotheken (International Narcotics Control Board) Steeds meer druggebruikers stappen over op prescriptiemedicijnen van de interapotheken, meldt de INCB. Plus: "The authenticity and quality of the pharmaceuticals sold illicitly on the Internet is questionableóin some cases, the drugs are even counterfeit."
"During the last year, positive examples of successful cooperation have proven that concerted action can have an impact. National authorities, such as the authorities of the Netherlands Antilles have successfully clamped down on illegal Internet pharmacy operations."
  Veranderen van genen in medische wetenschap nog niet veilig (AP) Een adviesraad van wetenschappers van de FDA vindt dat artsen terughoudender moeten zijn met het veranderen van genen. De kankergevallen onder met genetisch gemanipuleerde virussen behandelde patientjes bewijzen dat gentherapie niet veilig is.
  Wat niet goed genoeg is voor de Amerikanen, is goed genoeg voor ons (Pittsburgh Post-Gazette) Amerikaanse supplementenbedrijven verkopen hun resterende partijen efedra aan Europese firma's. AFT Fitness wilde deze lading efedra, ter waarde van 14.000 dollar, verpatsen aan een verkoper in Polen. De FDA stak daar een stokje voor, en testte de middelen. Er bleek geen efedra in te zitten.
Op de website van de FDA vonden we meer details. Het gaat om de SciFit Procut (lotnummers: 18822, 16312, 16918, 16834 en 19023) en Thermogen II (lotnummer: 18981). Welke van die middelen efedra bevatten en welke niet, dat vertelt het bericht niet.
Als je straks op de zwarte markt efedrastackers gaat kopen, dan ben je bij deze gewaarschuwd.
  Oudste vrouw ter wereld is 125 (AP)
  The Arnold is begonnen (arnoldclassic.com) En die wordt een groter succes dan ooit. Het evenement is uitgegroeid tot meer dan een internationale bodybuildingwedstrijd. Maar de schaduw die over het evenement hangt is niet te ontkennen. Het stigma van anabolen kleeft zwaarder dan ooit, zeker na de anabolenraids van verleden jaar.
Charles Yesalis tegenover AP: "Other than Schwarzenegger and the organizers, if you ask anybody what is the most performance-enhancing, drug-infested sport, it would be bodybuilding. I don't even know anyone who would argue that. It's part of the fabric of that activity."
Tegenover de LA Times zei Yesalis dat Schwarzenegger niet erg zijn best deed om de anabolenepidemie in te dammen. "It's tremendously unfortunate that he's not using his celebrity, his status as an icon, in a way that could really help stem the epidemic of steroid use among our young people. It's no secret--talk to anyone on the inside--that in these contests at the elite level, drug use is rampant."
  Internetapotheek Meds2Go.com opgerold (AP, WTEN, Troy Record) In het Amerikaanse Albany County is de politie binnengevallen bij de arts David Stephenson. Hij was de websmaster van sites als www.medstogo.com en www.docstat.com. De sites zijn uit de lucht, maar Google heeft nog wat oude pagina's in zijn cache.
De verdachte hoeveelheden medicijnen, vooral anabolen maar ook groeihormoon, die Stephenson bij de groothandel bestelde, trokken de aandacht van justitie.
Stephenson verkocht ook verslavende pijnstillers, methadon en Ritalin. Een lijst met driehonderd klanten is in beslag genomen. Stephenson had klanten tot in Tokio.
Toch is driehonderd klanten niet veel, als je beseft dat Stephenson een jaaromzet had van maar liefst een half miljoen.

  

6-3-2005

De toeters en bellen van afslanksupplement Lean System 7 maken geen geluid

  7-Oxo, coleus forskohlii, piper nigrum, yerba mate, guarana en citrus aurantium. Dat zijn de ingrediŽnten van het afslanksupplement van iSatori Global Technologies, dat springt in het gat dat de efedrastackers hebben achtergelaten. Het voornaamste marketinginstrument is deze studie van John Zenk, waar de supplementenindustrie eventuele kopers mee om de oren slaat. (Nutrition. 2005 Feb;21(2):179-85.)

In het onderzoek legt Zenk de logica achter de ingrediŽnten van Lean System 7 uit. 7-Oxo-DHEA, aldus Zenk, is a more active inducer of glycerol-3- phosphate dehydrogenase and malic enzyme than is its parent steroid DHEA.

Coleus forskohlii bevat diterpine forskolin, a compound that stimulates the enzyme adenylate cyclase and subsequently cAMP. En de second messenger cAMP zet de thermostaat van de cel een tandje hoger. Kan allemaal.

Piper nigrum - gewoon zwarte peper - increases thyroid hormone production by increasing thyroid peroxidase, which is needed for thyroid hormone synthesis, and promotes thermogenesis by uncoupling oxidative phosphorylation and increasing the use of adenosine triphosphate for energy and heat.

Mate en guarana bevatten cafeÔne en verwante stoffen, en citrus aurantium bevat synefrine en de beta-3-agonist octopamine.

Moet werken, zou je zeggen. De onderzoekers gaven het spul acht weken lang aan afslankers, en gaven een eveneens afslankende controlegroep een supplement. En kijk nou eens naar de tabel van hiernaast.

Er zat geen verschil tussen de aantallen kilo's lichaamsgewicht die de twee groepen verloren. En ook als je kijkt naar de verschillen in verlies van vetmassa of spiermassa, dan worden wij niet wild van Lean System 7. Maar dat komt omdat wij domme journalisten zijn. Gelukkig werken er bij de industrie knappe koppen, die zo'n moeilijke tabel wel goed begrijpen.

Participants lost up to 19 lbs and reduced their waist and hip circumferences by up to 4.5 inches, juicht leansystem7.com. Which is simply phenomenal!

On average, the Lean System 7 group lost 8lbs, and some lost as much as 19lbs, beweert bodybuildingforyou.com. Also, the Lean System 7 group preserved more lean muscle tissue while dieting compared to the placebo group.

Op a1nutritionproducts.com: Finally! A scientifically proven formula guaranteed to help you get and stay lean, without the use of harmful stimulants!

  

4-3-2005

Effecten soja-eiwit op hormonen stellen niks voor

  Had wat duidelijker gekund, dit abstract. De genoemde daling van androgene spiegels en de stijging van de spiegel van estradiol stelt weinig voor. (J Nutr. 2005 Mar;135(3):584-91.)

Milk protein isolate = MPI, soy protein isolate = SPI. Low-isoflavone = weinig isoflavonen, high-isoflavonen = veel isoflavonen.

  

  Proces tegen fabrikant OralTurinabol en Substance 12 begint (The Times) Nieuwsbericht over de strijd van Oost-Duitse atleten tegen de dopingmachinerie die hen tot de val van de muur volpompte met anabolen. Het stuk noemt OralTurinabol, STS646 (methyl-DHT) en STS 12 (11beta-hydroyx-methyl-clostebol). Meer over die vergeten middelen vind je [hier]. Hoofdrol speelt moleculair bioloog Werner Franke.
  Schandaal Grapevine: Politie jaagt op Big Mike (Star-Telegram) De arrestatie van de anabolen-in-boeken-smokkelaar staat los van de zaak Grapevine, het anabolenschandaal op een Amerikaanse middelbare school. Dat zegt de politie. Maar de lange arm zoekt wel naar Big Mike, een dealer die ampullen voor 200 dollar per stuk aan scholieren verkocht.
  Douane vindt voor 14.000 dollar aan anabolen in uitgeholde boeken (Star-Telegram) Niks zeggen. "Hugo de Vries UG Labs".
  Gerucht: Ralph Mueller krijgt hoofdrol in Terminator 4 (moviesonline.ca) Webmagazine noemt Bild als bron en geeft verder geen details.
  Profbodybuilder verliest stem door anabolen en groeihormoon (Eur Arch Otorhinolaryngol. 2005 Mar 2.) Als een 36-jarige wedstrijdbodybuilder naar een arts gaat omdat hij geluid maakt als hij ademt en voortdurend hees is, ontdekt een scan knobbels op zijn stembanden.
  AMPK reageert goed op hongerhormoon (Biochimie. 2005 Jan;87(1):87-91.) Waarom zijn wij niet verbaasd?
  Martijn Katan is Akademie-hoogleraar (Weekblad voor Wageningen UR / 7e jaargang / 3 maart 2005) Martijn Katan is de man die ontdekte dat een dieet met te veel koolhydraten het foute cholesterol omhoogjaagt, net als een stof in ongefilterde koffie. Hij ontdekte dat transvetzuren de kans op hartkwalen verhogen. Zijn werk redt elk jaar duizenden mensen het leven. Daarvoor, en voor zijn bijdragen aan het onafhankelijke onderzoek, onderscheidde de KNAW de Wageninger met het Akademie-hoogleraarschap.
  Carriere bodybuilder eindigt aan de dialyse (steroidology.com) Een bloedstollende post op Steroidology. Bodybuilder gebruikt in eigen ogen bescheiden, maar wel continu. Vanaf 1991 non-stop aan de stackers (Had je die toen al?) en de pijnstillers. Vanaf 1996 non-stop aan de anabolen. "Figured I'd never turn pro if I took time off." En nu elke dag aan de dialyse, want zijn nieren zijn kapot.
Of je dat nou helemaal aan de anabolen kunt toeschrijven... "Alle pijnstillers Ė inclusief paracetamol - en ontstekingsremmers kunnen een nadelig effect op de nieren hebben en dat effect is groter naarmate de dosis van het middel hoger is." Aldus Ivan Wolffers in de Medicijnenwijzer.
  Afvallen door eiwit (Krachttraining) Afvallen gaat sneller als je vetten en koolhydraten in je dieet vervangt door eiwitten. Zo'n dieet kan je ook helpen als je al afgevallen bent, en weer een normale hoeveelheid kilocalorieŽn gaat innemen. Je bouwt dan spierweefsel op, maar verbrandt tegelijkertijd vet.
Een overzichtsartikel in Krachttraining, het orgaan van de Koninklijke Nederlandse Krachtsport Federatie, vertelt je alles. Klikken op 'Krachttraining'. Lid worden kost niks. Je krijgt het blad in PDF toegestuurd.
  Beroertes door supplementen (Clin Toxicol (Phila). 2005;43(1):23-30.) Vooral door efedra.
  'Kinderen geen vlees geven is onethisch' (Nature) Onderzoekers in Kenia gaven een groep schoolkinderen elke dag twee eetlepels gehakt. Na twee jaar waren ze slimmer en gespierder dan kinderen die geen gehakt kregen. De armomvang van de gesuppleerde kinderen was 80 procent meer gegroeid dan die van de kinderen die geen gehakt hadden gekregen, en vegetarisch aten.
"There's absolutely no question that it's unethical for parents to bring up their children as strict vegans", aldus onderzoeker Lindsay Allen.
Hmm. In Kenia misschien. Maar hier?
  Freaks verschijnt op DVD (monstersandcritics.com) In 1932 maakte Tod Browning de film Freaks, die speelt in het wereldje van rondtrekkende menselijke spelingen van de natuur. Freaks is bijzonder, want hij portretteert een wereld die niet bestaat: die waarin de Vrouw Met De Baard, het Punthoofd en de Siamese Tweeling zichzelf tentoonsteden aan een huiverend publiek. Bodybuilders en Sterke Mannen behoorden in die periode ook tot de Freaks. Ook al waren de bodybuilders toen om de ťťn of andere reden toen nog niet zo groot als ze nu zijn, ze stonden naast De Allerdikste Man en Lobsterboy.
Bodybuilder Henry Victor - op het plaatje rechtsonder - speelt de kwade rol. Hij heeft stiekem een relatie met koorddanseres Olga Baclanova, en zweert met haar samen om haar wettige man om zeep te brengen.

  

  Slordig spuiten of badkuipchemie? (Eur Radiol (2002) 12:1366Ė1369.) Een paar geleden meldden we het bestaan van deze studie. Toen hadden we alleen het abstract, nu hebben we het volledige artikel. Toen vermoedden we dat dit een gevolg was van een slordige, besmette nepperd. Dat vermoeden blijft gehandhaafd.
Deze bodybuilder injecteerde naar eigen zeggen bescheiden hoeveelheden Sustanon. In zijn bilspieren vonden de onderzoekers met methoden als MRI overal vetophopinkjes en ontstekinkjes. Er was zelfs een abces, dat chirurgisch moest worden verwijderd, en dat de bacterie Mycobacterium fortuitum bleek te bevatten.
Nou kan er ťťn keer iets fout gaan bij een injectie. Maar het ziet ernaar uit dat er bij deze bodybuilder bij elke spuit iets niet in orde was. Tel daarbij op dat Sustanon een Klasse A-preparaat is. Dan kom je tot de onvermijdelijke conclusie: Nepperd. Een smerige bovendien.
  Fanclub bodybuilding-moordenaar Bieber wordt te groot (Cambridge News) Dus wordt Bieber overgeplaatst naar een andere gevangenis.
  Gebruikt u deze supplementen? Raakt u dan niet in paniek, maar bezoekt u wel een arts (Stuff) Supplementenschandaal rond de spullen van Herbs Health. Het antistress-kruidensupplement bevat corticosteroÔden, hun preparaten voor de gewrichten een pijnstiller en een uitdroger.
  Cipiers dealden anabolen in gevangenis (News4Jax.com) Vijf mannen en een vrouw zijn gearresteerd.
  Optimisme houdt hart en bloedvaten gezond (Arch Gen Psychiatry. 2004 Nov;61(11):1126-35.) "Those reporting a high level of optimism had an age- and sex-adjusted hazard ratio of 0.55 for all-cause mortality."
  McCarty bedenkt nieuwe afslankstrategieŽn (Med Hypotheses. 2005;64(2):399-407.) Mark McCarty slaat weer toe. Dit keer bedenkt hij - uiteraard in de helemaal door hemzelf volgeschreven Medical Hypotheses - hoe je via manipulatie van de 'masterswitch' PGC-1alpha obesitas en diabetes-2 kunt voorkomen.
"These may include exercise training, metformin and other agents which stimulate AMP-activated kinase, high-dose biotin, and PPARdelta agonists. Phytanic acid, a branched-chain fatty acid found in omnivore diets, can also activate PPARdelta, and thus should be examined with respect to its impact on mitochondrial biogenesis and insulin sensitivity."
  Op zijn eenzame nachten giet voormalige anabolen-bodybuilder het bier rechtsstreeks in zijn buik (Arizona Republic) In-triest verhaal over Tom Zeisberger, die twintig jaar lang dianabol slikte en reusachtig groot werd. Op zijn 38ste kreeg hij zijn eerste hartaanval, toen keelkanker, en toen nog een paar infarcten er achteraan. Hij slijt zijn dagen nu in eenzaamheid - en kijkt met lede ogen naar zijn zoon, Ty Zeisberger. Die wordt alsmaar groter en groter...
  Anabolen en uitdrogers sloopten het lichaam van Bruce Lee (Hans Wassink) Speciaal herdrukt voor Ergogenics: het artikel van Hans Wassink over Bruce Lee. Lee-biograaf Tom Bleecker schreef in Unsettled Matters de waarheid over het Kung Fu-wonder van zich af. Jeet Kune Dope!

  

1-3-2005

Op The Arnold Classic begon verleden jaar de anabolenzaak tegen de Amerikaanse bodybuildingelite

  Over een paar weken begint in de Amerikaanse staat Iowa het anabolenproces tegen Dennis James en Milos Sarcev. (AP)

Dat proces is waarschijnlijk gelinkt aan de Balcozaak. Sarcev nam deel aan Project World Record, een samenzwering tussen trainers, makers van designeranabolen en Balco, dat tot doel had van Tim Montgomery de snelste mens ter wereld te maken.

Nog waarschijnlijker gaat de zaak details openbaren over het gebruik van anabolen, groeihormoon en andere 'sports technology drugs' Flex Wheeler) door de bodybuilding-elite.

De DEA verzamelde enkele tientallen getuigen tijdens The Arnold Classic van verleden jaar. Toen braken de agenten - als dat nodig was - soms deuren open om bodybuilders een dagvaarding te overhandigen. Even eerder waren ze binnengevallen bij de sportschool en woning van Milos Sarcev, en namen toen zijn computers in beslag. Eerder hadden agenten ook al Dennis James opgepakt in Thailand, op verdenking van de handel in anabolen.

Het belooft een spannende zaak te worden, al was het alleen maar om de politieke consequenties. Gouverneur Schwarzenegger onderhoudt innige banden met het Amerikaanse bodybuildingmilieu en supplementenhandel, en kan misschien door de affaire imagoschade oplopen.

  

Robert Clapp

27-2-2005

'Media en de overheid liegen over de gevaren van anabolen'

  Tot u spreekt Robert Clapp. Zeventig jaar oud, sport-instructeur, filosoof en sinds de komst van dianabol een tevreden anabolengebruiker. Last van bijwerkingen heeft hij nooit gehad. Wel van irritaties over de belabberde manier waarop anabolen steeds maar weer in het nieuws komen. (The Arizona Republic)

Dat kranten Clapp opzoeken heeft alles te maken met de liberaal-anarchistische boeken die de charismatische Clapp schrijft.

In het interview met The Arizona Republic gaat de verslaggever ook naar Linn Goldberg, die de kerngezonde Clapp vergelijkt met de spreekwoordelijke kerngezonde roker op hoge leeftijd. Diens bestaan bewijst ook niet dat roken veilig is.

Geklets, vindt Clapp. Toen hij een paar jaar geleden werd gearresteerd, omdat hij anabolen het land in smokkelde, verklaarde hij voor de rechter dat hij anabolen met een gerust hart aan zijn kleinzonen zou geven.

Op een messageboard vonden we een ouder interview met Clapp. Daarin meer details over Clapps carriere als anabolenhandelaar en een discussie met de enige echte Charles Yesalis - die toegeeft dat er inderdaad nog geen harde bewijzen zijn voor de schadelijke effecten van anabolen op de lange termijn.

Meer weten over deze filosofische anabolen-activist? Clapps boek heet Every Man and Woman an Island: The Individual Human Being as Prime in the Universe.

  

Raffaele Guariniello

  Onderzoek bevestigt: topvoetballers krijgen opvallend vaak zeldzame neurologische aandoening (New Scientist) Een paar jaar geleden meldde de legendarische dopingjager Raffaele Guariniello dat voetballers in ItaliŽ wel heel erg vaak stierven door de slopende ziekte ALS of amyotrophic lateral sclerosis. Onafhankelijke onderzoekers van de University of Turin hebben dat onderzoek op een ietwat zeikerige manier nog een keer gedaan, en komen tot dezelfde conclusie.
"A significant increase of the standardized morbidity ratio was found in the periods 1980Ė1989 and 1990Ė2001, whereas no ALS case was found in the 1970Ė1979 period", concluderen de Italianen. "A doseĖresponse relationship between the duration of professional football activity and the risk of ALS was found." [Link]
"The disease could be triggered by head trauma, performance-enhancing drugs or some other toxin to which footballers are exposed. Certain viruses are also being investigated as potential causes."
Zoeken naar een 'voetbalvirus'? Beetje raar, als je weet met wat voor middelen Italiaanse clubs hun spelers hebben volgespoten.
  Hoe GH en T elkaars anabole en metabole werking versterken (Am J Physiol Endocrinol Metab. 2005 Feb 22.) Dat ze het deden weet iedereen. Maar hoe, dat was nog nooit zo netjes uitgezocht.
  Douane vindt testosteron en proviron bij worstelaar (San Mateo Daily Journal) Geen geld voor Nolvadex of Arimidex? Of werkt het oude mesterolone bij Kuljeet Singh gewoon beter?
  Beta-cryptoxanthin beschermt bijna net zo goed tegen prostaatkanker als lycopeen (nutraingredients.com) "The team from Curtin University of Technology in Perth, Australia, report that those in the highest quartile of lycopene intake had a greater than 80 per cent reduced risk of the cancer over those in the lowest quartile."
  Schwarzenegger spreekt (AP) Der Schwarz verschijnt morgen op ABC, en de persbureaus hebben al wat quotes. Schwarzenegger zal zeggen dat hij geen spijt heeft van zijn anabolengebruik. "I have no regrets about it, because at that time, it was something new that came on the market, and we went to the doctor and did it under doctors' supervision. We were experimenting with it. It was a new thing."
Maar supplementen, aldus de gouverneur, die moeten kunnen. Nee, die moeten zelfs. "People should take food supplements, people should be able to take the vitamins and all of the nutritious stuff that is available, but stay away from drugs."
"Of course we want to keep the sport clean. It says 'bodybuilding,' not 'body-destroying.' It's bodybuilding. Of course we want to go in that direction."
  Het bewijs: roken is voor mietjes (Food Chem Toxicol. 2003 Apr;41(4):543-50.) "HPLC fractionations followed by the YES of these YES-positive samples revealed the presence of many estrogenic compounds in cigarette smoke condensates, whereas the other samples exerted estrogenic activities in only one or two fractions."
  FlavonoÔden breken weerstand kankercel (Weekblad voor Wageningen UR / 7e jaargang / 24 febuari 2005) Stoffen als luteoline en quercetine maken kankercellen gevoeliger voor medicijnen.
  Parlementarier wil Barry Bonds, Jason Giambi en Jose Canseco horen (San Francisco Chronicle) Na het Balco-schandaal, de andro-rel rondom McGwire en Canseco's onthullingen is Amerika definitief in de ban van de anabolen. Als democraten en republiekeinen eensgezind hearings eisen, is het moment van een grote koerswijziging niet ver meer.
  Mag best: een beetje wantrouwen bij het Schreeuwen Om Zuivel (Weekblad voor Wageningen UR / 7e jaargang / 24 febuari 2005) De Nederlandse zuivelindustrie is begonnen met de campagne 'Je Lijf Schreeuwt Om Zuivel'. In spotjes verven ostentatief gezonde mensen teksten als 'eiwit' of 'vitamine B12' op hun naakte lichaam, terwijl een commentaarstem ons bezweert dat we kaas moeten eten en melk moeten drinken. Wetenschappelijk is bewezen dat zuivel onmisbaar is voor de gezondheid. Toch?

  

  Nieuwe dopingtest ziet alle anabolen (Weekblad voor Wageningen UR / 7e jaargang / 24 febuari 2005) Welk anabool je ook gebruikt, THG, DMT of The Stuff 3, deze test pakt je. De makers van de test vonden eerder een volkomen nieuwe clenbuterolvariant, die nog in geen enkele databank stond omschreven.
  Slow Food is voor de rijken (Weekblad voor Wageningen UR / 7e jaargang / 24 febuari 2005) Tegen dikmakend fast food. Dat is de Slow Food-beweging van Carlo Petrini. En tegen de voedingsindustrie. Tegen pogingen van de overheid om consumenten te beschermen tegen listeria, salmonella en prionen. OpiniŽrend stuk over de meest spraakmakende ontwikkeling op voedingsgebied van dit moment.
  Grootste anabolenschandaal op school tot nu toe: Ouders gaven anabolen aan kinderen (Star-Telegram) Reportage over het schandaal op de highschool van Grapevine, waar de scholieren tijdens een zomer soms meer dan twintig kilo spiermassa wonnen, zonder dat de gymleraren iets raars opmerkten.
Negen scholieren hebben toegegeven dat ze zichzelf hebben ge-anaboliseerd. De bron van die anabolen was soms, zegt een scholier, vader en moeder. Het web is in diskrediet, want wie bestelt op het web geeft zijn adres prijs.
Ook: GeÔnterviewde douaniers vertellen over een beeldje van Winnie de Poeh, dat tijdens een controle spierversterkers bleek te bevatten. Schobbejakken. Is er dan niets meer heilig?
  Canseco met de dood bedreigd (New York Daily News) De FBI onderzoekt de mail, die is aangekomen via Canseco's website. De verzender zit bij AOL.
  Na zijn arrestatie wordt Joshua Adams alleen maar gekker (The Republican) Meer nieuws over Joshua Adams, de dronken anabolengebruiker die agenten met een bijl te lijf ging. Dit keer heeft hij in de gevangenis een intensieve trainingssessie afgewerkt met de kopieermachine, en had hij een openhartig gesprek met de rechter.
  'Dat het publiek de media niet meer gelooft is onze eigen schuld' (San Jose Mercury News, 25/3/2005) Volgens surveys gelooft nog maar twintig procent van de bevolking de media, als het om anabolen gaat. Dat heeft een reden, schrijft Ann Killion.
"We deserve the lack of credibility. We've all heard the rumors, all harbored suspicions. But it was only a federal investigation into BALCO Laboratories that made this story truly unravel. Any reporting up to that point had been spotty at best and is still spotty considering that there are probably dozens of BALCO-esque laboratories out there."
  Effect decakuur op testes na veertien weken nog zichtbaar (APMIS. 2005 Feb;113(2):122-5.) Ratten die veertien weken deca krijgen hebben zelfs na veertien weken 'rust' nog steeds afwijkingen in hun testes. Hun zaadcelproducerende buisjes zijn korter. De dosering, aldus dit onderzoek, maakte daarbij niet zo verschrikkelijk veel uit.
  Wondersupplement met Tongkat Ali en Kacip Fatima moet libido vrouwen stimuleren (PRWeb) Je houdt je hart vast. Wat zouden ze er, behalve sildenafil, nog meer in verwerkt hebben?
  Review HIV-patiŽnten: Groeihormoon effectiever dan anabolen (J Acquir Immune Defic Syndr. 2004 Dec 1;37:S262-S276.) Check de sponsor.
  'Anabolen zijn voor het Openluchtmuseum' (Seattle Post - Intelligencer) Stukje van dertien-in-een-dozijn. Anabolen zijn uit de tijd, nee, gendoping, dat wordt het helemaal. Wel een tot nadenkend stemmend zinnetje: Dr. Lee Sweeney, chair of the Department of Physiology at the University of Pennsylvania, told the San Diego Union-Tribune this summer that "myostatin inhibitors will be the next designer drug on the cheating athlete's shopping list'.
  Dierstudie: Anabolengebruikers op speed zijn dubbel zo agressief (Steroids) Dierstudie van de groep van Nyberg bevestigt wat veel gebruikers al weten. Het is geen wonder dat er bodybuilders doordraaien door de combi van efedrine en anabolen.

  

25-2-2005

Biologisch eten maakt slanker

  Ratten die biologisch eten zijn slanker dan ratten die conventioneel eten. Dat ontdekten Deense onderzoekers. Op de website van het Danish Research Center for Organic Farming vonden we een samenvatting van een dierstudie die tot de verbeelding spreekt. (darcof.dk)

Wat biologische producten precies in de ratten doen weten de onderzoekers niet. Voor zover ze melden kregen alle groepen proefdieren evenveel nutriŽnten binnen. De tekst maakt trouwens wel melding van >de metaboliet falcarindiol, waarvan de Denen meer in de gangbaar geteelde producten vonden. Falcarindiol is een NO-remmer en misschien ook een remmer van het immuunsysteem. Misschien. De biologisch gevoede ratten hadden een actiever immuunsysteem.

De biologisch-gevoede ratten hadden ook minder vet. Als je de grafiek bekijkt is het verschil niet enorm, maar daarom ook des te meer overtuigend. Overigens hebben de onderzoekers de ratten 25 weken lang gevoerd om dat effect te bewerkstelligen.

Over welke stoffen in organisch voedsel de aanwas van vetlagen bestrijden kunnen we alleen maar gissen. Misschien moeten we het zoeken in eiwitjes, zoals osmotin. Of misschien zitten er in organische producten wat meer flavonoiden die de werking van enzymen als FAS afremmen.

  

John Ziegler (links) en een paar van zijn proefkonijnen

22-2-2005

De dokter bracht dianabol in de bodybuilding

  Heb je net zo ongezond veel belangstelling voor anabolen als wij? Trek dan een paar uur uit voor dit spectaculair mooie stuk van de historicus John Fair. Het gaat over de introductie van dianabol in de bodybuilding. (Journal of Sport History, Vol. 20. No. 1 (Spring 1993).)

Hoofdrol speelt de sportarts John Ziegler, die was bezeten van het idee een supermens te creŽren. Ziegler begeleidde de gewichtheffers en bodybuilders die rondhingen in de gyms van de Bob Hoffman, die in die periode de dominante persoon in de bodybuilding was. Bodybuilding en gewichtheffen waren toen nog min of meer hetzelfde.

Ciba gaf Ziegler al vroeg in de jaren vijftig testosteronpreparaten, die Ziegler uitprobeerde op zijn sporters. Ciba gaf hem ook onderzoeksliteratuur van nazi-wetenschappers, die op zoek waren geweest naar prestatiebevorderende middelen. Ze werkten niet. Eind jaren vijftig gaf Ciba Ziegler 'blauwe pilletjesí. En die werkten wel.

Fairs artikel gaat vooral over bodybuilder en gewichtheffer Louis Riecke, die een proefpersoon van Ziegler werd. Riecke kreeg dianabol, probeerde de Ďisometrischeí schemaís van Ziegler uit, slikte de eiwitpreparaten van Hoffman en liet zich door Ziegler hypnotiseren. Het werkte. De dianabol werkte, al realiseerden Ziegler en Riecke zich dat aanvankelijk niet.

Daarna begon Ziegler ook te experimenteren met nog een ander middle, a new medication that would restore potassium ions to skeletal muscle cells and thereby relieve fatigue. En daarna, toen Ziegler was overgestapt naar hormoonfabrikant Winthrop, kreeg Riecke ook nog een new improved Heterocyclic Anabolic.

Wetenschappelijk was Zieglers werk discutabel. He administered such a conglomeration of ergogenic aids in such an irregular manner that it was impossible to tell where the impact of one stopped and another began, schrijft Fair. Those who attribute conspiratorial designs to Ziegler, and by extension to Hoffman, must reckon with the fact that neither party was sure of what was being discovered. Maar toch veranderde Ziegler de wereld, al was dat op een manier waarmee hij achteraf niet blij was.

  

  Fitnessleefstijl betekent zware belasting prostaat (Weekblad voor Wageningen UR / 7e jaargang / 17 febuari 2005) Interview met epidemioloog en prostaatkanker-expert Ed Giovannucci. Over de keerzijde van een dieet met veel eiwitten uit zuivel en zinksupplementen, en de beschermende werking van producten op basis van tomaten.
Dat al die mannelijke aanhangers van de lichaamsreligie, met hun immense eiwitconsumptie en overdosis aan zink, op hun zestigste prostaatkanker hebben gelooft Giovannucci niet. 'Achí, zegt hij. ĎHet gaat vooral om jonge mensen, moet je bedenken. Met hun prostaat is nog niets mis. Pas op latere leeftijd, laten we zeggen: na het vijftigste levensjaar, ontstaan de voorfases van prostaatkanker. Waarschijnlijk gaan dan pas voedingsfactoren zwaar zwegen.í
  Fortunately, I was a good injector (Slate) Sarcastische bespreking van het boek van anabolenprofeet Jose Canseco. Inclusief wat Canseco opmerkte over de impact van anabolen en groeihormoon op de penis.
  Verslaggevers Balco-zaak onderscheiden (San Francisco Chronicle, February 22, 2005)
  Dood van Karel van Noppen herdacht (Het Laatste Nieuws, 19/02/05) Zondag is het precies tien jaar geleden dat de hormoonmaffia veearts Karel van Noppen vermoordde. Vijftig mensen woonden de plechtigheid bij. Flor van Noppen vertelde dat bij keuringen nogs teeds vijftien procent van het vee positief is. "Volgens bronnen zouden veel van deze producten bestemd zijn voor de nieuwe Europese lidstaten uit het Oostblok, waar de controles minimaal zijn."
  Arts leverde hand- en spandiensten aan Balco (AP) Dat Kelly White een slaapstoornis had, en daarvoor met Modafinil werd behandeld, dat was een verzinsel van Victor Conte. Dat zegt Kelly White in een interview met de San Francisco Chronicle. Dokter Brian Goldman bazuinde het de wereld in bij wijze van rookgordijn.
  Minder terugslag na groeihormoonkuur als je om de andere dag injecteert (J Clin Endocrinol Metab. 2002 Aug;87(8):3573-7.) IsraŽlische studie naar traag groeiende kinderen die groeihormoon krijgen. Zingt rond op de boards. De onderzoekers gebruikten een afwijkend toedieningsschema, zagen dat daardoor tijdens de kuur wat minder groei optrad, maar na de kuur minder sprake was van terugslag. Is misschien relevant voor sporters.
  Schwarzenegger in verband gebracht met anabolenzaken (San Francisco Chronicle) Verleden jaar hielden agenten van de DEA huis op The Arnold, op zoek naar bodybuilders die zaken deden met Milos Sarcev en Dennis James, en misschien ook wel met Victor Conte. De Arnold van dit jaar is voor de Chronicle aanleiding eens te kijken naar Schwarzeneggers rol in het anabolengebruik.
Het stuk besteedt ook aandacht aan de video die Tom Platz met Lee Priest maakte. Priest is niet alleen een geweldige bodybuilder, maar ook een eerlijk mens.
  Anabole steroiden redden de levens van HIV-patienten (Baltimore Sun) Eigenlijk had Nelson Vergel dood moeten zijn. Dat hij nog springlevend is dankt hij aan misschien wel de meest verfoeide medicamenten die ooit zijn uitgevonden: de anabole steroÔden. Mooi interview.
Vergel is de partner van Michael Mooney, webmaster van de anabolensite Medibolics. Medibolics bevat veel betrouwbare informatie over anabolen, de bijwerkingen en de effecten. Geschreven voor HIV-patiŽnten, maar ook voor gelukvogels zonder dodelijk virus in hun lichaam de moeite waard.

  

<<<

>>>

  

Gemaakt in Notepad