2 4 - 0 4 - 2 0 0 9
Hart testosterongebruiker maakt een sprongetje bij een boos gezicht (Behav Neurosci. 2001 Feb;115(1):238-42.)
Het hart van testosterongebruikers gaat sneller slaan als ze iemand met een boos gezicht zien. Dat meldden Utrechtse onderzoekers in een artikel dat acht jaar geleden verscheen in Behavioral Neuroscience. Zelfs een muizepielerig beetje testosteron zorgde bij vrouwelijke proefpersonen voor een niet te miskennen effect.
Biologen maken een onderscheid tussen individuen met veel testosteron en organismen met veel cortisol. Cortisol-individuen vermijden conflicten en vertonen onderdanig gedrag, testosteron-individuen zoeken daarentegen juist conflicten. In een reeks experimenten - waarover we wel vaker iets hebben geschreven - hebben de Utrechtenaren onderzocht of ze de invloed van testosteron ook bij mensen konden ontdekken. In die proeven gaven de onderzoekers jonge vrouwen oraal een kleine hoeveelheid van een halve milligram testosteron, en onderzochten ze vlak daarna. Die dosis geeft vrouwen tijdelijk de testosteronspiegel van een man. De onderzoekers herhaalden de proeven enkele dagen later, en gaven de vrouwen toen een placebo.
In dit experiment maten de onderzoekers de hartslag van zestien vrouwen tussen de 19 en 25 jaar. Ze lieten die vrouwen daarbij foto's zien van menselijke gezichten met een neutrale, gelukkige of boze gezichtsuitdrukking. Hieronder zie je het effect van gezichten met een neutrale uitdrukking. De curve met de stipjes staat voor voor vrouwen die een placebo hadden gekregen. De doorgetrokken lijn staat voor vrouwen die testosteron hadden geslikt.
De foto's van mensen met een gelukkige gezichtsuitdrukking had hetzelfde effect.
Boze gelaatsuitdrukking versnelden de hartslag bij vrouwen die testosteron hadden geslikt, zie je hieronder.
Boosheid is een teken dat er een aanval op komst is. De versnelde hartslag geeft volgens de onderzoekers aan dat de vrouwen zich schrap zetten zodat ze zichzelf of hun positie kunnen verdedigen.
Uit later gepubliceerd Utrechts onderzoek bleek overigens dat proefpersonen in soortgelijke experimenten boosheid - net als andere afkeurende emoties - niet bewust waarnemen. Testosteron maakt dus niet alleen agressief, maar vermindert ook nog eens de sociale intelligentie.
|
|
|