19.03.2011

Half uurtje matig-intensieve cardiotraining verhoogt afgifte interleukine-15

Half uurtje matig-intensieve cardiotraining verhoogt afgifte interleukine-15
Interleukine 15, een spieropbouwend signaaleiwit dat door spiercellen wordt aangemaakt, komt ook vrij na en tijdens cardio-inspanning. Japanse onderzoekers vonden een verhoogde concentratie interleukine-15 in mannen die 30 minuten in een matig tempo hadden gefietst. Hun studie verschijnt binnenkort in Endocrine Journal.

Interleukine-15 [je ziet het eiwit hiernaast terwijl het vastzit aan zijn receptor] vult de werking van IGF-1 aan. Het is een groeifactor voor volwassen spiercellen. IGF-1 stimuleert daarentegen ook de ontwikkeling van stamcellen van satellietcellen tot volwassen spiercellen. Er gaan onbevestigde geruchten dat interleukine-15 al is gebruikt als dopingmiddel.

Interleukine-15 prikkelt de natuurlijke afweer van het immuunsysteem. Dat is het niet-lerende deel van het immuunsysteem dat onmiddellijk ingrijpt als er pathogenen in het lichaam komen. Bovendien remt interleukine-15 de groei van vetweefsel. In celstudies staan vetcellen hun inhoud af aan het bloed als die in contact komen met interleukine-15.

Het ligt voor de hand dat interleukine vrijkomt tijdens beweging, maar onderzoekers hebben voor die theorie in duursporters nog geen aanwijzingen gevonden. De Japanners lieten 13 jonge mannen een half uur hardlopen op een treadmill op 70 procent van hun maximale hartslag.

De onderzoekers monitorden de concentratie interleukine-15 in het bloed van de proefpersonen. Ze ontdekten dat de concentratie interleukine snel piekt, maar ook weer snel weg-ebt. Een uur na de inspanning was de verhoging van de spiegel al niet significant meer. Na drie uur was die volkomen verdwenen.


Half uurtje matig-intensieve cardiotraining verhoogt afgifte interleukine-15


Bewegingswetenschappers van de University of Pittsburgh publiceerden in 2004 een studie waarin ze keken naar de effecten van krachttraining op de aanmaak van interleukine-15. [J Appl Physiol. 2004 Dec;97(6):2214-9.] Ook zij vonden vlak na een training een piek die daarna snel verdwijnt. Desondanks noemen de Amerikanen interleukine-15 "an important mediator of muscle phenotypes in humans".


Half uurtje matig-intensieve cardiotraining verhoogt afgifte interleukine-15


Terug naar de Japanners. Zij concluderen dat "strenuous high intensity training may not be necessary to significantly increase circulating IL-15 level". De intsensiteit van een half uurtje hardlopen op 70 procent van de maximale hartslag is immers "considered within a range of moderate to submaximum intensity in untrained healthy adults".

Krachtsporters doen zichzelf waarschijnlijk een groot plezier als ze een beetje cardiotraining aan hun workouts toevoegen. Spiermassa is volgens epidemiologische studies op zichzelf al een bescheiden risicofactor voor hartaanvallen, en in zowel labstudies als in epidemiologische studies vermindert krachttraining de soepelheid van de bloedvaten. Een korte cardiotraining na een workout met gewichten heft dat effect op.

De Japanse studie suggereert dat korte en niet-intensieve cardiosessies misschien nog meer doen dan dat ze een negatief effect van krachttraining wegpoetsen. Misschien versterkt cardio via interleukine-15 het effect van krachttraining op de spieropbouw en de afbraak van de vetmassa.

Bron:
Endocr J. 2011 Feb 5. [Epub ahead of print].

Meer:
Het beste lichaam krijg je als je krachttraining en duurtraining met elkaar combineert (27-5-2008)