Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vorige editie       Recenter editie       Intervaltraining / vetverbranding       High T - prostaatkanker    

2 1 - 0 1 - 2 0 0 8

  In Gambia viert het medicijn tegen Aids zijn eerste verjaardag (Panapress 17/01/2008) In Banjul, de hoofdstad van het Afrikaanse Gambia, zijn de feestelijkheden begonnen. De behandeling die Aidspatienten zou moeten genezen bestaat een jaar. Verleden meldde de president van Gambia, Yahya Jammeh, [Wikipedia] dat hij krachten had ontvangen waarmee hij 99 kwalen kon genezen - waaronder onvruchtbaarheid, astma, diabetes, impotentie en Aids.
Jammehs behandeling slaat aan, beweren diens aanhangers. "The war against HIV in The Gambia has undoubtedly reduced the rate of people infected with HIV and a good number are no longer living with the virus", schrijft Musa Sallah bijvoorbeeld in een ingezonden stuk voor The Daily Obeserver. [The Daily Observer 9 January 2008] "HIV is a major problem in the African continent and a leading cause of death in Africa, but with the help of the president's treatment, the mortality rate of the people infected has minimised."
Verleden jaar beschreef een journalist van persbureau AP hoe de anti-Aids behandeling van Yahya Jammeh in zijn werk gaat. Jammeh zelf smeert de borst van de patienten eerst in met een groene pasta, gemaakt van onbekende kruiden. Daarna sprenkelt de president een grijze vloeistof over de huid van de patienten, die daarop een gele vloeistof moeten drinken en twee bananen moeten eten. [AP Feb 21, 2007]
Jammeh pakte de Koran erbij, richtte die op de patienten en zei: "In the name of Allah, in three to 30 days you will all be cured." [Hieronder zie je het mirakel zich voltrekken. De man in het witte laken is Yahya Jammeh - red.]Gedurende paar weken enkele keren herhalen en klaar is Kees. Weg Aids.
De Gambiaanse overheid heeft het Aidsbehandeling gepubliceerd, het gezondheidsministerie heeft verklaard dat die ook echt werkt, nationale radioprogramma's hebben hem uitvoerig besproken.
Journalisten vermoeden dat de behandeling van Jammeh eigenlijk een anti-parasitaire behandeling is die wormen uit het lichaam verwijdert. De patienten moeten in de buurt van toiletten blijven, aldus de richtlijnen van het Gambiaanse gezondheidsministerie.
Jammeh schermt met een heus wetenschappelijk onderzoek van de conditie van de negen eerste Aidspatienten die hij persoonlijk behandelde. Volgens lab-uitslagen, die Jammeh op de website van de regering heeft laten publiceren, hadden vier patienten geen virus in hun bloed, had er eentje maar klein beetje Aids en had de rest nog steeds Aids in tamelijk erge mate. [Die hadden waarschijnlijk te weinig bananen gegeten - red.]
Het is onbekend hoe de besmetting eruitzag voordat Jammeh, een oud leger-kolonel die in 1994 via een staatsgreep aan de macht kwam, de Aidsbehandeling toepaste. "There is no baseline ...", zegt een onderzoeker van het Senegaleze lab dat de analyses heeft uitgevoerd. "You can't prove that someone has been cured of AIDS from just one data point. It's dishonest of the Gambian government to use our results in this way."
Jammeh organiseert ondertussen massa-genezingen. Patienten stromen toe en hebben voor de reis naar de hoofdstad soms al hun spaargeld moeten uitgeven. Tussen de behandelingen door verblijven ze in ziekenhuizen buiten de stad, waar ze volgens AP geen medicijnen mogen krijgen.
Hulporganisaties houden hun hart vast. Gezondheidswerkers dreigen door Jammehs kuur terrein te verliezen op de Gambiaanse gebedsgenezers, die met hun eigen alternatieve behandelingen Aidspatienten weghouden bij Westers georienteerde gezondheidswerkers. Die geven Aidspatienten virusremmers. De hulporganisaties zijn vooral bang dat Jammeh de virusremmers gaat verbieden.
Jammeh staat in een Afrikaanse traditie. Eerder propageerde een Zuid-Afrikaanse gezondheidsminister een dieet met veel knoflook en limoenen als medicijn tegen HIV. Dat zou beter werken dan reguliere medicijnen.
Aha.
Eens even kijken.
Wat hebben we hier?
Een nep-behandeling op basis van "natuurlijke bestanddelen". Valse hoop. "Wetenschappelijk" onderzoek als "bewijs". Kwetsbare, zieke mensen, die geld uitgeven zonder dat ze daar iets wezenlijks voor terugkrijgen, en waarschijnlijk alleen maar nog zieker worden. En in het epicentrum van al die ellende een goeroe, vervuld van zichzelf en overtuigd van zijn gelijk.
Je begrijpt waarom we vonden dat dit stukje thuishoort op Ergogenics.
[Archief Slangenolie]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken