06.07.2006

Gevoeligheid dopingtest voor Dianabol verviervoudigd

Gevoeligheid dopingtest voor dianabol verviervoudigd
Hiernaast zie je hem. Een nieuw-ontdekte metaboliet van methandrostenolone, de actieve stof in Dianabol. Volgens de Duitse biochemici die hem ontdekten kunnen dopingjagers hun tests vier keer gevoeliger maken als ze zich richten op die verbinding.

Het Duitse persbureau DPA berichtte een half jaar geleden dat de groep van Wilhelm Schaenzer werkte aan een verbeterde test voor een populair en veelgebruikt anabool steroid. Dat was dus methandrostenolone, blijkt uit een artikel in Rapid Communications in Mass Spectrometry. De vondst van de nieuwe metaboliet is verrassend, want de omzetting van methandrostenolone in het lichaam is al goed onderzocht.

De dubbele bindingen in de A-ring van methandrostenolone verdwijnen vrij makkelijk. Dan ontstaan de DHT-achtige stoffen die je hieronder ziet. Metaboliet 3 ken je misschien. Het is 17-alpha-methyl-alpha-androstane-3-alpha,17-beta-diol. Hij is als precursor op de markt, ook zonder methylgroep op C17. Deze metaboliet zou wel eens het euforische gevoel kunnen veroorzaken dat Dianabolgebruikers vaak ervaren. Er zijn tests voor methandrostenolone die specifiek kijken naar metaboliet 4.


Gevoeligheid dopingtest voor dianabol verviervoudigd


Hieronder zie je twee andere metabolieten waar de gangbare tests voor methandrostenolone naar zoeken. Metaboliet 5 heet ook wel epimetandiol, metaboliet 6 heet 18-nor-epimetandiol.


Gevoeligheid dopingtest voor dianabol verviervoudigd


De metaboliet die de Duitsers in hun artikel introduceren - metaboliet 7 - lijkt op metaboliet 6. Voluit heet deze verbinding 18-nor-17-beta-hydroxymethyl-17-alpha-methylandrost-1,4,13-trien-3-one.

De nieuw ontdekte metaboliet circuleert opmerkelijk langer in het lichaam dan alle andere metabolieten, ontdekten de onderzoekers. Toen ze twee proefpersonen eenmalig een pilletje met vijf miezerige milligrammen methandrostenolone gaven, bleek dat ze het gebruik opmerkelijk veel langer konden aantonen. Kijk naar de onderstaande figuur en huiver.


Gevoeligheid dopingtest voor dianabol verviervoudigd


In de figuur zie je tot hoeveel dagen na de inname van het pilletje de metabolieten 6, 5, 4 en 7 (van boven naar onder) konden terugvinden.

Dopingexperts gaan er van uit dat dopingjagers het gebruik van D-bol nu al tot 5 weken na de laatste pil in de urine van een sporter kunnen aantonen. Als er een nieuwe test komt op basis van de Duitse studie, dan wordt de window of detection dus misschien wel 20 weken.

Het onderzoek is betaald door de WADA.

Bron:
Rapid Commun Mass Spectrom. 2006 Jun 28;20(15):2252-2258.