16.07.2015

Geloofsfactor cruciaal voor werking supplementen

Sportsupplementen werken beter als je erin gelooft. Pas als de kracht van de geest - of het placebo-effect, als je dat een betere term vindt - en de fysiologische effecten van een supplement samenwerken, gaan sporters ook daadwerkelijk beter presteren. Dat ontdekten de Schotse sportwetenschappers Mary McClung en Dave Collins in een opmerkelijk onderzoek, dat in 2007 verscheen in de Journal of Sport & Exercise Psychology.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 16 duursporters, die allemaal minstens 5 keer per week trainden en daarbij ook nog eens minstens 2 keer aan high-intensity-training deden. De proefpersonen moesten bij 4 gelegenheden de 1000 meter afleggen.

Geloofsfactor cruciaal voor werking supplementen

Geloofsfactor cruciaal voor werking supplementen
De ene keer keer kregen de proefpersonen een placebo, en vertelden de onderzoekers dat er ook bij. [Told No Drug/Given No Drug]

Een andere keer kregen de proefpersonen een placebo, maar vertelden de onderzoekers de proefpersonen dat ze een effectieve prestatieverbeteraar kregen. [Told Drug/ Given No Drug]

Een derde keer kregen de proefpersonen een beproefd effectief supplement, maar vertelden de onderzoekers de proefpersonen dat ze een placebo kregen. [Told No Drug/ Given Drug]

Een vierde keer kregen de proefpersonen tenslotte een beproefd effectief supplement, en vertelden de onderzoekers dat er ook bij. [Told Drug/Given Drug]

Het bewuste supplement was natriumbicarbonaat. De renners kregen ongeveer 2 uur voordat ze de 1000 meter moesten afleggen 0.3 gram natriumbicarbonaat [structuurformule hierboven] per kilo lichaamsgewicht. De stof was opgelost in 750 ml water. De placebo's bestonden uit flesjes met 750 ml water, met een vergelijkbare vloeistof.

Resultaten
Je ziet in de figuur hieronder dat de proefpersonen de beste tijden neerzetten als ze natriumbicarbonaat kregen en dat wisten. De proefpersonen zetten de op 1 na beste tijden neer als ze een placebo kregen, maar dachten dat ze een effectieve prestatieverbeteraar hadden gekregen. Kregen de proefpersonen natriumbicarbonaat, maar dachten ze dat ze een placebo kregen, dan werkte het middel niet.


Geloofsfactor cruciaal voor werking supplementen


Geloofsfactor cruciaal voor werking supplementen



De sporters rapporteerden minder vermoeidheid [RPE] als ze dachten dat ze een placebo hadden gekregen.

Conclusie
"The determining factor here was associated with the athlete's belief in what they are being told or given", concluderen de onderzoekers. "The RPE results clearly support this contention because only the information offered (Told) had any significant impact. In short, athletes were almost looking for effects as a result of the expectancy prime provided, and they apparently paid much more attention to this than the actual messages sent by their muscles."

"Could this be a learning point for coaches, psychologists, and other support staff regarding their relationships with athletes? The role that a coach may play in enhancing self-confidence in his or her athlete has been acknowledged in the literature, but mostly in relation to goal setting."

"Based on these results, we would highlight the need for coaches and support staff to complete a 'hard sell' of their training methods to their athletes, and to check frequently that the performers are completely confident in what they are being asked to do. In short, procedures will enjoy a valuable bonus if the consumers are initially convinced, and remain confident, of their efficacy."

Foute conclusie
Zeurpieten zullen uit deze studie concluderen dat natriumbicarbonaat 'dus' niet werkt. Natriumbicarbonaat werkt echter volgens legio studies wel degelijk. De effectieve dosis is jammer genoeg wel een aanslag op je maag, en veel sporters voelen zich misselijk nadat ze het spul hebben ingenomen. Die bijwerking heeft er wellicht voor gezorgd dat natriumbicarbonaat in dit onderzoek niet werkte als de sporters dachten dat ze een placebo hadden gekregen.

Binnenkort meer.

Bron:
J Sport Exerc Psychol. 2007 Jun;29(3):382-94.

Meer:
Een placebo werkt ook als je weet dat je een placebo slikt (11-7-2015)