25.10.2012

GAKIC gaat onderuit

Volgens fabrikant Iovate is het pre-workoutsupplement GAKIC 'de grootse bodybuildingdoorbraak ooit' en 'met niets te vergelijken, niet met creatine, niet met een stimulant'. Klinkt goed, maar uit het onderzoek dat de bewegingswetenschapper Andreas Kavazis van Mississippi State University publiceerde in Archives of Exercise in Health and Disease komt iets heel anders. Volgens dat onderzoek doet GAKIC bijna niets.

GAKIC is een mengsel van twee aminozuren - arginine en glycine - en de leucinemetaboliet alpha-keto-isocaproic acid [KIC]. Onderzoekers van Iovate hebben dat mengsel gepatenteerd nadat studies hadden aangetoond dat sporters, vlak nadat ze een dosis GAKIC hadden genomen, minder snel moe werden en tijdens hun training langer op een hoog niveau konden presteren. [Med Sci Sports Exerc. 2000 Dec;32(12):2102-8.]

Meer over GAKIC, alpha-keto-isocaproic acid en Iovate lees je hier.

Hoewel de makers van GAKIC zich in hun advertenties vooral richten op bodybuilders en fitnessers, en bodybuilders en fitnessers vooral interesse hebben in supplementen die hun maximaalkracht kunnen verhogen, waren er nog geen studies naar het effect van GAKIC op de maximaalkracht. Dus zorgde Kavazis ervoor dat er zo'n studie kwam.

Kavazis gaf 11 mannelijke krachtsporters van gemiddeld 24 jaar een keer 10.2 gram GAKIC en een keer een placebo. Veertig minuten daarna bepaalde hij hoeveel kg ze 1 keer [1RM] konden bankdrukken [Upper Body] of legpressen [Lower Body], en hoeveel reps ze konden bankdrukken en legpressen met 60 procent van dat maximaalgewicht [TLV].

Hieronder zie je dat GAKIC de maximaalkracht bij de leg-press een kabouterkeuteltje verhoogde. Een heel klein kabouterkeuteltje, afkomstig van een kaboutertje met groeihormoondeficiëntie. Waarschijnlijk heeft het kijken naar de schaduw van een slap kopje koffie evenveel positief effect op je workout als GAKIC.


GAKIC gaat onderuit


GAKIC gaat onderuit


GAKIC gaat onderuit
De bedenkers van GAKIC vermoeden dat GAKIC - of liever gezegd: alpha-keto-isocaproic acid - de spieren voorziet van extra energie. Er zijn studies waarin alpha-ketozuren dat inderdaad doen, al gebeurt dat pas bij tamelijk hoge doses. Kavazis toetste die theorie en bepaalde na de tests de concentratie melkzuur in het bloed van zijn proefpersonen. Hij vond geen enkel effect. Kennelijk is zelfs tien gram GAKIC nog te weinig...

Bron:
Arch Exerc Health Dis 3 (3): 200-206, 2012.

Meer:
Alpha-ketozuren geven sporters meer energie (3-9-2012)
Effect van drie gram Arginine Alpha Ketoglutarate voordat je gaat trainen is nul (26-7-2012)
Geoxideerde aminozuren tijdens intensieve training (16-7-2010)