20.11.2014

GABA: lichaamsvetremmer en insulineversterker

In bijna elke supplementenwinkel kun je capsules kopen met gamma-aminobutyric acid [GABA]. GABA is een slaapbevorderaar en een groeihormoonversterker, maar suppletie met GABA kan dikke mensen ook helpen om gezond te blijven. Volgens onderzoekers van de University of California Los Angeles remt GABA de toename van de vetmassa als je meer calorieën eet dan je verbrandt. Dat komt doordat GABA je cellen gevoeliger maakt voor insuline.

GABA
GABA
Hoe meer lichaamsvet je hebt, des te ongevoeliger worden je cellen voor insuline. Dat komt vooral doordat grote vetreserves gaan ontsteken, en stoffen afscheiden die de werking van insuline saboteren. De onderzoekers publiceerden al in 2004 een dierstudies waarin GABA [structuurformule hierboven] dat proces afremt. [J Immunol. 2004 Oct 15;173(8):5298-304.]


GABA: lichaamsvetremmer en insulineversterkerStudie
In een andere dierstudie, die in 2011 verscheen in PLoS One, mestten de onderzoekers muizen 20 weken vet met een high fat diet [HFD]. De helft van de dieren kreeg via het drinkwater GABA toegediend.

Het humane equivalent van de gebruikte dosis was 800-1200 mg GABA per dag.

Resultaten
Suppletie met GABA remde de inname van voedsel niet, maar wel de gewichtstoename. GABA-suppletie remde de groei van de vetmassa.


GABA: lichaamsvetremmer en insulineversterker


GABA: lichaamsvetremmer en insulineversterkerToen de onderzoekers hun proefdieren zowel glucose als insuline toedienden, verdween de glucose sneller uit het bloed van de muizen die GABA kregen. Dat impliceert dat GABA de gevoeligheid voor insuline verhoogde.


GABA: lichaamsvetremmer en insulineversterker

GABA: lichaamsvetremmer en insulineversterkerIn de vetweefsels van de GABA-muizen zaten minder immuuncellen dan in die van de andere groep. Dat betekent dat de ontstekingen in het vetweefsel minder sterk waren. Waarschijnlijk werkt GABA via het immuunsysteem.

Toen de 20 weken voorbij waren gaven de onderzoekers hun muizen weer standaardvoer, maar gingen ze door met de suppletie. Het lichaamsgewicht en de glucosespiegel stabiliseerden in de GABA-groep, maar verslechterden in de andere groep.


GABA: lichaamsvetremmer en insulineversterkerConclusie
"Given that GABA mainly acts on the peripheral GABA receptors and is safefor human consumption, GABA and other GABAA-R agonists may be valuable for the prevention and treatment of obesity and type-2 diabetes mellitus in the clinic", concluderen de onderzoekers.

Jide Tian, de eerste auteur van de studie, en onderzoeksleider Daniel Kaufman zijn zeker van hun zaak. Zo zeker dat ze de door hen ontdekte methode patenteerden. [EP 2621282 A2.]

Bron:
PLoS One. 2011;6(9):e25338.

Meer:
GABA verviervoudigt afgifte groeihormoon na training (29-5-2010)