Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

Afslanksupplementen  Afslanksupplementen     Afvallen  Afvallen     Afslankmedicijnen  Afslankmedicijnen     Vetzuchtepidemie  Vetzuchtepidemie    

1 0 - 0 6 - 2 0 0 4

Flavonoiden remmen omzetting van calorieen in vet

Het lichaam zet koolhydraten en vetten die het niet verbrandt minder snel om in vet als je ook veel flavonoiden binnenkrijgt. Dat kun je afleiden uit een Chinese studie. De Chinezen ontdekten dat het enzym dat vetcellen laat groeien minder goed werkt als het wordt blootgesteld aan flavono´den.

De Chinezen deden proeven in reageerbuizen met het enzym fatty acid synthase (FAS), dat in vetcellen helpt bij de vetopslag. Toen de onderzoekers het enzym blootstelden aan flavono´den die van nature in groenten en fruit zitten, zagen ze dat sommige daarvan het enzym remden. Sommige deden dat zelfs erg goed. Farmacologisch goed, zou je bijna zeggen.

De flavono´den die het beste presteerden waren respectievelijk morin, luteolin, quercetin en kaempferol.


Relatie tussen concentratie morin en remming FAS


Morin

Morin

Luteolin

Luteolin

Quercetin

Quercetin

Kaempferol

Kaempferol


De eerste drie legden zelfs in een lage concentratie de werking van het enzym al voor de helft stil. Die concentratie heet in de tabel hieronder IC50 micromol. N.i. staat voor 'no inhibition'.


Flavonoiden remmen omzetting van calorieen in vet


Toen de onderzoekers de formules van de flavono´den erbij pakten, en vervolgens keken hoe effectieve FAS-silencers er moeten uitzien, concludeerden ze dat die aan drie voorwaarden moest voldoen.

Flavonoiden remmen omzetting van calorieen in vet

Op de C5 en C7 in de A-ring moeten hydroxylgroepen zitten (1), tussen C2 en C3 in de C-ring moet een dubbele binding zitten (2) en aan de B-ring moeten twee hydroxylgroepen hangen (3).

Hieronder staan een paar flavonoiden die het niet al te goed deden. Het bovenstaande maakt duidelijk waarom. Rutine voldoet aan de eisen, maar heeft een groep aan z'n frame hangen die voorkomt dat de verbinding een vetcelremmende werking heeft.


Flavonoiden remmen omzetting van calorieen in vet


De Chinezen denken dat ze met hun ontdekking een nieuw middel tegen overgewicht op het spoor zijn. Ze suggereren dat een farmaceut misschien een Ueberflavonoide als dieetdrug kan ontwikkelen.

Li BH, Tian WX. Inhibitory effects of flavonoids on animal fatty acid synthase. J Biochem. 2004 Jan;135(1):85-91. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken