Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  In de pijplijn       Afslankmedicijnen       Afvallen       Afslanksupplementen    

1 1 - 0 9 - 2 0 0 3

Experimenteel afslankmiddel TNP-470 doodt vetcellen

Amerikaanse onderzoekers werken aan een vetafbrekend middel dat niet alleen vetlagen afbouwt maar zelfs vetcellen vernietigt. Een verslag van hun proeven op muizen verscheen in de The Proceedings of The National Academy of Sciences. Het gaat om TNP-470, dat eigenlijk is ontwikkeld als kankermedicijn.


Experimenteel afslankmiddel TNP-470 doodt vetcellen


Hierboven zie je drie muizen uit het laboratorium van de onderzoekers. De linkermuis is een ob/ob-muis, een dier met een genetische aanleg om spectaculair dik te worden. De rechtermuis is een gewone muis. De muis in het midden is, net als het dier aan zijn linkerkant, een ob/ob-muis. Maar dan behandeld met TNP-470.

TNP-470 verlaagde de vetmassa, waarschijnlijk door de bloedvaten naar het vet te blokkeren. De bloedvaten in vet, speculeren onderzoekers, zouden wel eens anders kunnen zijn dan de rest van de bloedvaten in het lichaam. Misschien bestaan ze uit nog niet helemaal volgroeide cellen - en zijn ze daardoor gevoeliger voor middelen als TNP-470, die de groei van jonge vaatcellen afremmen.

Nadat de onderzoekers stopten met de behandeling bleven de dieren op gewicht. Dat, en het werkingsmechanisme van de bloedvatvernauwer, doet de onderzoekers vermoeden dat het gebruik van TNP-470 neerkomt op een chemische liposuctie. Ze denken dat de vetcellen sterven door de behandeling.

De muizen bleken trouwens iets minder spiermassa te hebben nadat ze waren behandeld met het preparaat. Minpuntje.

Rupnick MA, Panigrahy D, Zhang CY, Dallabrida SM, Lowell BB, Langer R, Folkman MJ. Adipose tissue mass can be regulated through the vasculature. Proc Natl Acad Sci U S A. 2002 Aug 6;99(16):10730-5. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken