Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Eieren       Analyses van producten       Horror & sensatie    

1 1 - 1 0 - 2 0 0 7

  Estradiol en testosteron in eitjes en melk (Food Addit Contam. 2007 Sep 1;:1-9 [Epub ahead of print].)
In melk en eieren zitten sinds mensheugenis steroidhormonen als estradiol, androstenedione en testosteron. Dat is nog eens bevestigd door onderzoekers van de Franse Ecole Nationale Veterinaire de Nantes. Ze kochten in de supermarkt eieren en melk en bepaalden daarin de hormoonconcentraties.
In de tabel hieronder zie je hoeveel estron, estradiol en alpha-estradiol er in melk zit. Bij alpha-estradiol zit de hydroxylgroep op het zeventiende koolstofatoom niet in de beta-positie, maar in de alpha-positie. De verbinding is niet actief. 'Gewone' estradiol is hetzelfde als beta-estradiol.

Estradiol en testosteron in eitjes en melk

De onderzoekers vonden net zoveel oestrogenen in magere melk als in volle melk. Toen ze keken naar DHEA, androstenedione en alpha-testosteron - zeg maar: epi-testosteron - vonden ze die vooral in volle melk.


Estradiol en testosteron in eitjes en melk

Estradiol en testosteron in eitjes en melk

Estradiol en testosteron in eitjes en melk


Het gaat om hoeveelheden van niks, zoals je ziet. De eenheden zijn in nanogram per liter. Duizend nanogram is een microgram. Duizend microgram is weer een milligram.
In eieren vonden de onderzoekers meer steroiden. Maar de eenheden zijn nog steeds in microgram per kilo.


Estradiol en testosteron in eitjes en melk


Het is zo goed als uitgesloten dat de kleine beetjes hormonen bij volwassenen invloed hebben - ook niet als je melk en eieren in bodybuildereske hoeveelheden verorbert.
De onderzoekers deden hun metingen echter binnen een groter project, waarin wetenschappers onderzoeken of hormonen in levensmiddelen invloed hebben op kinderen. In kinderen zijn de niveau's van geslachtshormonen zo laag, dat geringe hoeveelheden in voedsel wel degelijk invloed kunnen hebben.

1 2 - 1 0 - 2 0 0 7

  Gezonde voeding is oorlog (evmi.nl 11-10-2007) [Offline]
Toen onafhankelijke wetenschappers besloten dat je volvette kaas in ons alsmaar dikker wordende landje niet meer gezond kunt noemen, ging er een schok door de zuivelindustrie heen. "Kaas uit de Schijf Van Vijf?", zeiden zuivelbonzen tegen elkaar. "Wat zullen we nou beleven?"
Toen later wetenschappers openlijk durfden beweren dat de zuivelindustrie een meester is in het vermommen van reclame als voorlichting, was de maat vol. En nu maakt de zuivelindustrie zich op voor vergelding.
In dat licht moet je de benoeming zien van Campina-directeur Toon van Hooijdonk als bijzonder hoogleraar Zuivelkunde aan Wageningen Universiteit.
In zijn inaugurele rede steekt Van Hooijdonk meteen maar een mes in de rug van het Voedingscentrum. Dat volle zuivel ramvol verzadigd vet zit, is volgens Van Hooijdonk "ongenuanceerd".
"In melk zit 'slecht' verzadigd vetzuur, zoals het zogenaamde C16-vetzuur dat cholesterolverhogend werkt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verhoogt", aldus de Campina-man in een persbericht. "Maar er zitten ook verzadigde vetzuren in melk die dat effect niet hebben, zoals vetzuren met een korte keten en C18."
Het bericht stond in alle Nederlandse kranten. Wat wil je? Een heuse professor - goed, een professor die ook directeur is van een bedrijf dat garen spint bij de verkoop van zuivel - zegt dat zuivel 'onmiskenbaar gezond' is. Dat zet je in de krant.
"Van Hooijdonk haalt Amerikaans onderzoek aan, dat beweert dat voldoende zuivelconsumptie een aanzienlijke besparing in gezondheidskosten oplevert. De effecten zijn het grootst voor hoge bloeddruk, obesitas, en diabetes type 2."
Gezonde voeding wordt oorlog. De druk op de sector om gezonder te produceren groeit, en de bedrijven wringen zich in alle bochten om te laten zien dat ze wel degelijk 'gezond' bezig zijn. Wie iets anders zegt, wordt zwart gemaakt. Vraag het maar aan voedingshoogleraar Kees de Graaf, die een keer zei dat hij niet geloofde in Campina's Optimel Control.
De bedrijven staan onder druk.
De vetzuchtepidemie wordt zo ernstig dat zelfs voedingsreuzen vrezen voor de toekomst.
De omzet van de met suiker gezoete frisdranken daalt, merkt Coca-Cola bijvoorbeeld. De omzet van 'gezonde' frisdranken groeit echter. Daarom is Coca-Cola gaan samenwerken met ingredientenmaker
Ook heel gezond: Suplitol Tongkat Ali Gum for Men
Provexis. Provexis, dat overigens al sinds een jaar een overeenkomst heeft met Unilever, maakt extracten van tomaten met zijn Fruitflow-technologie. Gooi je die extracten in frisdrank, dan kan Coca-Cola misschien claimen dat het product goed is voor hart- en bloedvaten. [nutraingredients.com 12/10/2007]
De frisreus zou niet de enige zijn. Brussel maakte deze week bekend dat het verdrinkt in de aanmeldingen van bedrijven die hun voedingsmiddelen willen aanprijzen met gezondheidsclaims. Uit sommige EU-landen heeft Brussel vierduizend aanmeldingen binnengekregen. [nutraingredients.com 12/10/2007]
Steeds meer wetenschappers en kritikasters vragen zich echter hardop af of we wel gebaat zijn bij al die 'gezonde' voedingsmiddelen. Ze zijn bang dat de industrie het besef van gezonde voeding bij de consument ondergraaft, bleek tijdens het Wageningse Food4You-debat van 5 oktober. Door de komst van de functional foods, en de slimme marketingcampagnes, gaat de consument 'gezond' gelijkstellen aan de technologische wondertjes van de voedingsreuzen, vrezen de critici. [Resource 11 Oktober 2007] [Offline]
In de beleving van de consumenten worden drinkyoghurts met probiotica, light-cola's en friet met minder vet 'gezond'. Dat die producten hooguit minder ongezond zijn, dat vergeet de consument. Dat groenten, volle graanproducten en fruit echt gezond zijn, eveneens.
Unilever heeft gereageerd op die kritiek tijdens het congres Future Foods, dat in de Wageningse Food Valley wordt georganiseerd door de ingenieursvereniging Kivi Niria. Jan Weststrate, onderzoeksdirecteur bij Unilever, vertelde daar dat hij nog steeds van mening was dat functional foods mensen gezonder maken. [evmi.nl 12-10-2007]
Het idee dat functional foods mensen ervan weerhouden om de 'echt gezonde' levensmiddelen te gebruiken klopt niet, zei Weststrate. "We hebben in Zwitserland onderzocht onder jonge consumenten wat de impact is van Knorr Vie. Welnu, het blijkt dat de consumptie van dit product niet kannibaliseert op de consumptie van AGF." [AGF = aardappelen, groenten en fruit - red.]
Kijk toch eens. Het blijkt uit onderzoek.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken