Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Monsterproces Cytodyne       Efedra Adieu       Boetes en nog eens boetes       Weer boete Nutraquest    

3 0 - 0 6 - 2 0 0 3

Rechter: Supplementenfabrikant Cytodyne loog en intimideerde

Wat de supplementenindustrie beweert over 'wetenschappelijk onderzochte' vetverbranders is gelogen. Dat blijkt uit een rechtszaak tegen de Amerikaanse stackerfabrikant Cytodyne. Wat in de rechtszaal naar boven komt is zo belastend voor Cytodyne, dat het al een journalist heeft aangeklaagd die over de zaak heeft bericht.

In Amerika lopen nu vier rechtszaken tegen fabrikanten van efedra-houdende afslanksupplementen, die zouden liegen over hun onderzoek. Eťn daarvan is Cytodyne, maker van onder meer Xenadrine, het supplement dat nog niet zo lang geleden een Amerikaanse sporter het leven kostte.

Intimidatie van onderzoekers

In die zaak bleek onder meer dat Cytodyne onderzoekers, die een gecontroleerde trial met Cytodynes vetverbranderder deden, onder druk zette om met zo positief mogelijke resultaten te komen. Dat gebeurde met Jeffrey Armstrong van Eastern Michigan University. [PDF - CV]

Armstrong ontdekte dat proefpersonen, die de stacker gebruikten, wel een beetje meer afvielen dan proefpersonen die een placebo kregen, maar dat het verschil statistisch niet significant was. De consultant, die Armstrong namens Cytodyne aanstuurde, mailde toen aan het bedrijf dat hij het stuk niet kon herschrijven, maar Armstrong wel onder druk zou zetten om zijn artikel bij te stellen. Dat bleek niet zo te zijn, want Armstrong weigerde.

Cytodyne dreigde toen Armstrong voor de rechter te dagen, maar Armstrong was niet onder de indruk. 'Ik laat me niet intimideren', was zijn reactie.

'Wat maakt het ook uit?', schreef de consultant daarna aan de supplementenfabrikant. 'Laat Armstrong maar de principiŽle wetenschapper uithangen. Armstrong heeft toch geen invloed op de advertentiesÖ' En die zouden later beweren dat 'gebruikers van Xenadrine 759 procent meer afvielen dan niet-gebruikers'.

Het tijdschrift waarin Armstrong zijn bevindingen publiceerde, de Journal of Exercise Physiology, [Link] sprak van 'consumentenbedrog' toen de advertentiecampagne van Cytodyne begon. Het blad probeerde het misbruik van het onderzoek aan te pakken, maar wist niet hoe.


MuscleTech doet het niet veel beter dan Cytodyne

Ook tegen de Canadese stackerfabrikant MuscleTech lopen rechtszaken - en ook die pakken slecht uit voor de fabrikant. Zo kwam bijvoorbeeld aan het licht dat MuscleTech een onderzoek had laten verrichten naar een nieuwe vetverbrander met groene thee, maar de resultaten in de papierversnipperaar had gegooid toen bleek dat de placebogroep het even goed deed.

MuscleTech was evenmin blij met een onderzoek naar het paradepaardje HydroxyCut. Dat deed weinig, ontdekten onderzoekers van de University of Guelph in Ontario. MuscleTech zorgde ervoor dat de onderzoekers de naam van het preparaat uit hun publicaties haalden.

Verder maakten onderzoekers die voor MuscleTech werkten 'foutjes': ze stelden het lichaamsgewicht van een groep zeer dikke proefpersonen aan het begin van de proef werd gelijk aan het gemiddelde lichaamsgewicht van alle proefpersonen. Die fout bleef echter achterwege bij de berekening van het gemiddelde lichaamsgewicht na de proef, zodat het leek alsof de gebruikers van Hydroxycut verschrikkelijk veel waren afgevallen.

Saillant detail: de statistici van deze studie werkten als onderzoeker ook voor Cytodyne.

In een andere studie kregen vier gebruikers hartklachten en moesten ze van hun arts stoppen met de proef. MuscleTech dwong de onderzoekers de zieken uit hun studie weg te censureren.

Ford Fessenden. Studies of Dietary Supplements Come Under Growing Scrutiny. The New York Times, 23-6-2003.


De leugen van 'voor' en 'na'

Cytodynes consumentenbedrog ging nog verder dan het verdraaien van onderzoek. De foto's en de testimonials van gebruikers van Xenadrine waren regelrechte oplichting. [Link]

In Cytodynes campagne verklaarde wedstrijdbodybuilder Mike Piacentino uit Los Angeles bijvoorbeeld dat hij in tien weken 21 kilo was afgevallen en tegelijkertijd meer dan vijf kilo spier had gewonnen. En dat allemaal dankzij de 'geweldige vetverbrandende power' van Xenadrine. Foto's van 'voor' en 'na' bewezen het.

Voor Na

Het was larie, verklaarde de bodybuilder.

In 1999 werd bodybuilder Piacentino door Cytodyne benaderd. Of hij drie weken lang niet wilde trainen en zich helemaal wilde volstoppen met eten. Na die drie weken zou Cytodyne een foto nemen. De 'voor'-foto. Hij moest een lange zwarte wijde broek aan om te verbergen hoe gespierd zijn benen waren. Hij moest zijn buik over zijn broek laten hangen zodat het leek of hij een buikje had, sacherijnig kijken en zijn buik uitzetten.

Na de sessie trainde de bodybuilder zich 16 weken uit de naad, en gebruikte daarbij inderdaad Xenadrine, maar ook nog andere 'supplementen' die Cytodyne hem gaf. Toen maakte Cytodyne de 'na'-foto's. Vijf kilo spier aangekomen was hij in die periode niet, al suggereerde de foto van wel. Afvallen deed hij wel. Vooral dankzij de diuretica die Cytodyne hem een week voor de fotosessie gaf.

Cytodyne reageerde op de aantijgingen zoals je zou verwachten: het daagde de bodybuilder voor de rechter. Uit angst iets verkeerd te zeggen durfde Piacentino daarom niet in de rechtszaal te verschijnen. In plaats daarvan las zijn advocaat een verklaring voor die de bodybuilder had opgesteld.

Voor en na

Cytodyne had hetzelfde kunstje geflikt met fotomodel Maria Korsgaard. In de advertenties verklaarde zij dat ze in drie weken tijd bijna twaalf kilo had verloren. Dat was niet waar. Het model had haar afvalproces zelf bijgehouden, en was maar vijf kilo kwijtgeraakt. En niet in drie weken, maar in vier maanden.

Korsgaard verscheen niet in de rechtszaal. Ze had haar verklaring onder ede afgelegd bij de advocaten van de aanklagers, maar herriep die later nadat ze - jawel - door Cytodyne was bedreigd met een proces. Haar papieren doken echter op als bewijsmateriaal in de rechtszaal.

Vervolging van journalisten

De zaak tegen Cytodyne en andere stackerfabrikanten sleept al lange tijd, maar kwam weer onder de aandacht door een artikel dat de New York Times een week geleden artikel publiceerde. De journalist, Ford Fessenden, schreef niet alleen over wat er tijdens de zittingen naar boven kwam, maar had ook een redacteur van de New England Journal of Medicine gevraagd de wetenschappelijke stukken door te lezen. Net als de rechter oordeelde de redacteur dat Cytodyne had gelogen.

Dat is waarschijnlijk de reden dat Cytodyne, enkele dagen nadat de Times het stuk plaatste, de krant en zijn journalist heeft aangeklaagd. De NY Times had er niet op toegezien dat de journalist een evenwichtig stuk had geschreven, aldus Cytodyne.

Desondanks heeft Cytodyne het proces verloren en moet het concern 12.5 miljoen dollar betalen. Waarschijnlijk is dat voor de stackerfabrikant het begin van het einde. Er zijn al tientallen hartpatiŽnten die Cytodyne ervan beschuldigen dat zijn stackers hun ziekte hebben veroorzaakt. Ze willen allemaal geld zien.

1. Ford Fessenden. Studies of Dietary Supplements Come Under Growing Scrutiny. New York Times, 23-6-2003.
2. Penni Crabtree Suit involving ephedra pill alleges fraud. San Diego Union Tribune, 6-3-2003.
3. Cytodyne Sues the Times Health Supplement Retailer, 27-6-2003.
4. Paul Tharp. Suit: NY Times failed to supervise reporter. The New York Post, 27-6-2003.
5. Peter Pochna. Ephedra user sues N.J. diet pill maker. NorthJersey.com, 11-6-2003.

Greenwich doctor dropped from ephedra lawsuit

AP
August 21, 2004

GREENWICH, Conn. -- Diet book author Dr. Carlon Colker's name has been dropped from one of three lawsuits relating to the dietary supplement ephedra, and his attorneys say they expect to reach similar deals in the two other cases.

Colker, 37, of Stamford, had been named as a defendant in lawsuits in Missouri, West Virginia and Illinois in connection with studies on Hydroxycut, an ephedra product made by Canadian company MuscleTech and used for weight loss and enhanced athletic performance.

The lawsuits alleged that Colker and his Greenwich clinic, Peak Wellness Inc., ran fraudulent tests, altered the results and hid dangerous adverse reactions suffered by test subjects.

The Greenwich Time reported Saturday that Colker has been dropped from the Missouri lawsuit.

"(Colker) absolutely did not send altered documents to Muscletech," Steve Garner, a lawyer in the Missouri case, told the newspaper. "I know that with absolute certainty.

Colker's attorneys, Jon Whitcomb and Jonathan Shapiro, said they expect to sign release agreements with the other plaintiffs within a few weeks. Lawyers in those cases could not be reached Friday.

"This has had a horrible effect on his business," Whitcomb said. "We're hoping, now that he's been vindicated, that patients will flock back to him."

Ephedra drew national attention after officials investigating last year's heat stroke death of 23-year-old Baltimore Orioles pitching prospect Steve Bechler linked it to a diet pill containing ephedrine, ephedra's active ingredient.

Colker, author of "The Greenwich Diet: Lose Fat While Gaining New Health and Wellness," said last year that he did not believe ephedra played a role in Bechler's death. He said taking ephedra does not lead to heat stroke.

Colker told the newspaper that many of his patients have remained loyal.

"Fairfield County is a very sophisticated county," he said. "And I think people look at lawsuits with a skeptical eye."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken