Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Dopingdetectie       Vergeten anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

2 3 - 1 0 - 2 0 0 2

Dopingjagers stuiten op vergeten anabole steroide norboleton

Amerikaanse dopingjagers die voor het IOC het urinemonster van een atlete onderzochten hebben daarin de anabole steroide norboleton aangetroffen. Omdat norboleton van nature niet in het lichaam voorkomt, en er ook geen farmaceuten zijn die norboleton maken, denken de onderzoekers dat er een underground-operatie norboleton als doping fabriceert.

Nog nooit eerder hebben dopingjagers norboleton in een urinemonster gevonden. Niet verwonderlijk, want het in 1966 voor het eerst gemaakte anabool is nooit in productie genomen. Waarom is niet helemaal duidelijk. Het 19-nor-androgeen is twintig keer zo anabool als androgeen, en heeft eigenschappen die doen denken aan nandrolone.

In hun publicatie noemen dopingonderzoekers geen namen, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat het om de Amerikaanse wielrenster Tammy Thomas. Dopingjagers betrapten haar op 14 maart 2002 op het gebruik van een onbekend anabool. Omdat dopingjagers al een keer eerder een verhoogd testosteron bij haar hadden gevonden, schorste een panel van dopingautoriteiten haar voor het leven. Thomas was tweede op de wereldranglijst van de snelste sprinters in het wielrennen.

Volgens dopinggoeroe en trainer Charlie Francis, de begeleider van Ben Johnson, gebruikten Olympische sporters tijdens de Spelen van Sydney in 2000 massaal norboleton. Maar, schrijft hij in een artikel op Testosterone Magazine, sporters waren daarmee opgehouden omdat ze hadden opgevangen dat dopingjagers inmiddels een test hadden ontwikkeld voor dat middel.[5] Of Francis' verhalen kloppen kunnen we niet controleren.

De sporters zaten ernaast. In 2000 was er nog geen test. Die is er nu pas.

Of norboleton buiten het selecte gezelschap van topsporters in zwang is, is onduidelijk. Wel maken verschillende undergroundsites in overzichten van beschikbare preparaten melding van het middel, onder de naam genabol.[6] Mogelijk heeft Wyeth die naam ooit voor norboleton gereserveerd, maar in de genabolpreparaten die nu op de markt zijn zit geen norboleton. Volgens een Scandinavische site is genabol een mild gedoseerd Mexicaans oxymetholone-preparaat waarin ook vitamines zitten.[7]

Wat is norboleton?

Eind jaren zestig is norboleton uitgeprobeerd op dieren. Uit die studies bleek dat norboleton soms toxisch is. Daarnaast zijn er in die periode experimenten uitgevoerd op kinderen. De teneur van die studies was positief.[1]

Een deel van het onderzoek naar norboleton is gedaan door de inmiddels overleden Leonard LeVann. LeVann was medisch hoofd van de Canadese Red Deer-school. De provincie Alberta stopte daarin zijn zwakzinnige kinderen, na ze gesteriliseerd te hebben zodat ze zich niet konden voortplanten.[2]

LeVann gebruikte 'zijn' kinderen voor medische experimenten. Hij gaf ze het toen nog experimentele haldol - en het anabool norboleton.[3] Honderd te kleine kinderen kregen het middel, een jaar lang. De geslachtsorganen van twee jongens groeiden en de stem van een meisje verlaagde.

Een onethisch experiment, maar de bijwerkingen waren voor een anabool steroid betrekkelijk milde bijwerkingen. LeVann vond dat ook. "Het behandelen van achterblijvende groei bij kinderen met anabolen is omstreden", schreef hij. "Maar de proef is volledig bevredigend verlopen."

Toch konden advocaten de artikelen van LeVann, inclusief zijn anabolenstudies, later gebruiken in rechtszaken tegen de overheid. De provincie Alberta heeft in de jaren negentig al voor 54 miljoen dollar als schadevergoeding aan gesteriliseerde en voor proeven misbruikte mensen moeten uitbetalen. Veel ervan wonen nog steeds in het instituut, dat nu Michener Center heet.

Zouden farmaceuten het vanwege die beladen voorgeschiedenis niet aangedurfd hebben om norboleton in productie te nemen? Of was het omdat de studies niet deugden? Experts hebben in de rechtzaken verklaard dat "de onderzoeken van LeVann volstaan met halve waarheden en aannames - en de onderzoeksmethodologie klopt volgens de huidige maatstaven van geen kant".

1. Catlin DH, Ahrens BD, Kucherova Y. Detection of norbolethone, an anabolic steroid never marketed, in athletes' urine. Rapid Commun Mass Spectrom 2002;16(13):1273-5. [PubMed]
2. Marina Jimenez. Alberta sterilization victims also used as guinea pigs. National Post, 28-10-1998. Gepost door James Michael Craven op Proceedings of Progressive Economists.
3. LeVann LJ, Cohn RE. Clinical evaluation of norbolethone therapy in stunted growth and poorly thriving children. Int J Clin Pharmacol 1972 Apr;6(1):54-9.
4. Thomas receives lifetime suspension for second positive. Velonews, 30-8-2002.
5. Charlie Francis. Anabolic Athletes - A Brief History of Drugs in Sports. Testosterone Magazine nr. 180, 26-10-2001.
6. Bijvoorbeeld: Steroidy.host.sk. Anabolicko - Andrigénne Steroidy.
7. Maxx Bodybuilding. Genabol.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken