Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolica-studies       Risico's van anabolen       Vergeten anabolen       In de pijplijn    

2 7 - 0 8 - 2 0 0 6

  Dit gebruikt een profwielrenner (Neue Zuercher Zeitung 27. August 2006)
Een Zwitserse krant duikt nogmaals in het Dopingdagboek van Tyler Hamilton, waarover de Deense krant Politiken heeft geschreven. De Neue Zuercher Zeitung komt met preciezer gegevens over het dopinggebruik van Hamilton in 2003: het jaar waarin Hamilton doorreed met een gebroken sleutelbeen. De dopingschema's maken duidelijk hoe Hamilton dat voor elkaar speelde.
Januari: Hamilton krijgt EPO. Eind januari komen daar nog anabolen bij.
Februari: De kliniek neemt bloed af. Anabolen en EPO laten het lichaam herstellen.
Niet-detecteerbare Braziliaanse EPO Hemax van Biosintetica
HCG zorgt ervoor dat het lichaam ondanks de anabolen testosteron blijft aanmaken.
Maart: Hamilton krijgt een niet-detecteerbare Russische EPO, en nog wat anabolen. Voor zijn eerste wedstrijd stopt de toediening. Elke keer voordat Hamilton op de fiets stapt krijgt hij twee of drie injecties met zijn eigen bloedcellen. Tijdens het seizoen krijgt hij groeihormoon. Na de eerste zware wedstrijd behandelt de kliniek Hamilton met een cocktail van groeihormoon, insuline en EPO.
April/Mei: het seizoen komt op gang. Na zware wedstrijden krijgt Hamilton anabolen en EPO. Telkens voordat de feitelijke wedstrijd begint, bouwt de kliniek de doseringen af.
Juni: Hamilton krijgt cocktails. Dit keer zit dat ook schildklierhormoon bij.
Juli: Hamilton rijdt in de Alpen, en krijgt alleen bloedinjecties. Verder niets. Hij breekt tijdens de Tour-etappe zijn sleutelbeen, maar rijdt toch door.
In totaal kosten de middelen van bloeddokter Fuentes Hamilton in 2003 43.000 euro. Veel geld, maar het regime is dan ook zwaar. Politiken geeft de schema's aan renner Rasmus Damsgaard, en die schrikt. 'Het zou me verbazen als Hamilton net zo lang leeft als een gewoon mens', zegt hij.
Op 22 september mag Hamilton weer fietsen omdat zijn schorsing afloopt. Waarschijnlijk doet Hamilton dan mee aan een wedstrijd in het Duitse Salzburg. Hij heeft geld nodig. Hamiltons advocatenkosten zijn opgelopen tot 700.000 dollar, en hij heeft al twee van zijn huizen moeten verkopen.

2 5 - 0 8 - 2 0 0 6

  Dopingjagers nemen papieren van anabolendokter in beslag (Sydney Morning Herald 23/08/2006) [Offline]
Het Australische ASADA heeft de dossiers van anabolendokter W. L. in beslag genomen. Omdat dopingtests gebruik te vaak niet opmerken, hopen de dopingjagers zo toch chemische sporters in de kraag te grijpen. Sinds Balco is dat een trend: het gebruiken van informatie die niet uit tests komt om verdachte sporters en coaches uit te schakelen.
Lams klanten waren vooral wedstrijdbodybuilders, die van de dokter testosteron en deca kregen. "Dr Solomon Posen, an endocrinologist, told the NSW Medical Tribuna that prescribing the two in combination was inappropriate."

2 4 - 0 8 - 2 0 0 6

  Chinese school injecteerde studenten met EPO en testosteron (AP 08/23/06) (Offline)
De Olympic Committee Anti-Doping Commission van China is binnengevallen bij Liaoning Anshan Athletics School, een middelbare school voor topsporters. In de klas van de hoofdmeester lagen naalden, EPO en testosteron.

2 4 - 0 8 - 2 0 0 6

  'Duur maar verrassend effectief' (Hindustan Times 21/08/2006; DNA 20/08/2006) (Offline)
Indiase kranten hebben meer gegevens gepubliceerd over de anabolenlijn die het Directorate of Revenue Intelligence heeft opgerold. Het betrof een operatie die anabolen uit Thailand via supplementen India insmokkelde.
Boldebal-H
Tot de gevonden producten behoren Neurobol (de Indiase Winstrol van Winthrop), testosteronpropionaat, stanozolol, Anabol (methandrostenolone) and Decabol (nandrolondecanoaat), schrijft DNA op August 20, 2006.
De Hindustan Times van August 21, 2006 noemt andere stoffen: Boldebal-H van Ilium, testosteroncypionaat en clenbuterol.
Twaalf mensen zijn opgepakt. Ze zouden behoren tot een netwerk dat gyms en body shops bevoorraadt.
Toch is de handel in spierversterkende middelen praktisch legaal in een stad als New Delhi, schrijft de Hindustan Times nadat verslaggever Archis Mohan een kijkje is gaan nemen in lokale sportscholen. In sportschool Oxydrene liggen de anabolen gewoon te koop, ontdekt hij. Ze zijn 'expensive but amazingly effective', aldus de eigenaar. 'Everybody is into this.'
De reden dat het Directorate of Revenue Intelligence heeft ingegrepen, blijkt uit de artikelen, is dat de smokkelaars geen invoerrechten hebben betaald - niet dat ze anabolen vervoerden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken