10.01.2011

Dipeptiden in wheyhydrolisaat zijn glucoseboosters

Energy-drinks en post-workout-preparaten werken waarschijnlijk beter als daarin ook de wheypeptiden zitten die het Japanse voedingsconcern Meiji Seika Kaisha bestudeert: ketentjes van 2 BCAA's uit wheyhydrolisaat, die spiercellen meer glucose laten opnemen.

Dipeptide

Dipeptide

In wheyhydrolisaat zitten eiwitten die in hele kleine stukjes zijn geknipt. Hoe kleiner die zijn, des te sneller neemt het lichaam ze op. In de dunne darm zitten transporteiwitten die ketentjes van twee en drie aminozuren kunnen opnemen - de di- en tripeptides. Die knipt het lichaam niet meer in kleinere stukjes. Dezelfde transporteiwitten zitten in de cellen in het lichaam, zodat die de peptiden integraal kunnen absorberen.

Van de BCAA's leucine en isoleucine weten we dat ze de opname van glucose door spiercellen bevorderen. Doen peptiden van BCAA's dat ook? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden door proeven met spiercellen, spiervezels en spierweefsel van ratten in reageerbuizen.

De onderzoekers splitsten eiwitten in whey in dipeptiden door enzymen, en scheidden vervolgens de fracties. Toen ze de BCAA's-peptiden in reageerbuizen bij spiervezels stopten, samen met glucose, zagen ze dat alle dipeptiden de opname van glucose verhoogden.


Dipeptiden in wheyhydrolisaat zijn glucoseboosters


Het meest voorkomende dipeptide in wheyhydrolisaat is leucine-isoleucine, en dus zetten de onderzoekers hun proeven voort met dat dipeptide. Dat geeft aan in welke richting de Japanners denken: ze willen een product maken met BCAA's-dipeptiden uit whey, en niet met een specifieke dipeptide. Toen de onderzoekers isoleucine-leucine toevoegden aan een glucose-oplossing, zagen ze dat ook compleet spierweefsel meer glucose opnam.


Dipeptiden in wheyhydrolisaat zijn glucoseboosters


Dipeptiden in wheyhydrolisaat zijn glucoseboosters


De onderzoekers herhaalden die proef nadat ze de verbinding LY294002 in de reageerbuizen hadden gestopt. LY294002 is een remmer van PI3-kinase, een enzym de signalen van de insuline- en IGF-1-receptor aan de cel doorgeeft. De verbinding deed het effect van het dipeptide verdwijnen. Dat betekent dat het dipeptide de werking van insuline imiteert en versterkt, aldus de onderzoekers.

Bron:
J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2009 Feb;55(1):81-6.