06.01.2013

Dierstudie: lage glucosespiegel remt groei hersentumoren

Een voedingspatroon dat de glucosespiegel remt de groei van kankercellen in de hersenen. Dat ontdekten biologen van Boston College in experimenten met muizen met het kwaardaardige kankertype glioblastoma multiforme.

Glioblastoma multiforme is de meest voorkomende kwaadaardige vorm van kanker in de hersenen. Gelukkig is het een zeldzame vorm van kanker. Slechts 2-3 op de 100.000 Europeanen en Amerikanen leeft ermee. De prognoses zijn slecht. Bijna altijd is glioblastoma multiforme dodelijk. De gemiddelde overlevingstijd is 14 maanden.

De onderzoekers van Boston College vermoeden dat een dieet met weinig koolhydraten de overlevingskansen van kankerpatiënten kan verhogen.

De meeste typen kanker zijn, zeker in de eerste fases van hun bestaan, afhankelijk van een omgeving met veel glucose, veel insuline en veel insuline-achtige groeifactoren. Later, als ze leren hoe ze bloedvaten moeten aanleggen, verandert dat meestal, maar als het nog niet zover is kan een omgeving met weinig glucose, weinig insuline en weinig insuline-achtige groeifactoren de overlevingskansen van de kankercel verminderen - en die van de patiënt verhogen.

Een koolhydraatarm dieet zorgt voor een toename van het aantal ketonen in het bloed. Gezonde hersencellen (en ook gezonde cellen die niet in de hersenen zitten) kunnen ketonen gebruiken als energiebron, veel kankercellen niet. Ziedaar de ratio achter de experimenten van de Amerikanen: verhonger de kankercellen in de hersenen, maar niet de gezonde cellen.

De onderzoekers gebruikten voor hun proeven een product van Nutricia North America. Het heet KetoCal, en het is eigenlijk ontwikkeld voor kinderen met epilepsie. Die reageren vaak goed op een koolhydraatarm dieet.

Je ziet de samenstelling van KetoCal hieronder.


Dierstudie: lage glucosespiegel remt groei hersentumoren


In 2003 publiceerden de Amerikanen een dierstudie waarin ze een groep muizen implanteerden met een kwaadaardige kankercel uit de hersenen van andere muizen. [Br J Cancer. 2003 Oct 6;89(7):1375-82.]

Een deel van de proefdieren kreeg daarna standaardvoer [SD-UR], een deel standaardvoer in een gereduceerde hoeveelheid [SD-R], een ander deel kreeg koolhydraatarm voer [KD-UR] en een vierde deel van de dieren kreeg tenslotte koolhydraatarm voer in een gereduceerde hoeveelheid [KD-R].

Je ziet hieronder dat de restrictie van de voeding de groei van de tumoren remde. Het maakte niet uit welk voer de dieren kregen. Wat wel relevant was, dat was de concentratie glucose en IGF-1 in de muizen. Hoe lager de glucosespiegel in de muizen, des te geringer was de omvang van de hersentumor na 13 dagen.


Dierstudie: lage glucosespiegel remt groei hersentumoren


Dierstudie: lage glucosespiegel remt groei hersentumoren


In 2007 publiceerden dezelfde onderzoekers een soortgelijk experiment. [Nutr Metab (Lond). 2007 Feb 21;4:5.] Dit keer implanteerden ze kwaadaardige U87-MG-kankercellen, die afkomstig waren uit een menselijke hersentumor. Dit keer gebruikten de onderzoekers bovendien niet vier, maar drie groepen muizen: een groep die standaardvoer kreeg [SD-UR], een groep die voer met weinig koolhydraten kreeg [KC-UR] en tenslotte een groep die koolhydraatarm voer in beperkte hoeveelheden kreeg [KC-R].

De figuren hieronder vertellen dat het koolhydraatarme dieet in beperkte hoeveelheden de tumor minder snel liet groeien. Je ziet ook dat het koolhydraatarme dieet het leven van de geïmplanteerde muizen verlengde - als de dieren daarvan tenminste in beperkte hoeveelheden konden eten.

Dierstudie: lage glucosespiegel remt groei hersentumoren


Dierstudie: lage glucosespiegel remt groei hersentumoren


"Our results in mouse and human brain tumor models suggest that the restricted KetoCal diet will be an effective alternative therapy for managing malignant brain cancer in humans and should be considered as either a first line or adjuvant therapeutic option", concluderen de onderzoekers.

Wijzelf, ongehinderd door kennis van zaken, zien de studies niet als een reclame voor KetoCal. Wel als een vingerwijzing dat methoden die de glucosespiegel - en die van hormonen als insuline en IGF-1 - verlagen, de kans op kanker kunnen verminderen en de overlevingskansen van kankerpatiënten kunnen verhogen. Dan kun je denken aan langdurige beweging, het opbouwen van spiermassa, vormen van calorische restrictie, een dieet zonder intensief bewerkte industriële voedingsmiddelen en snel opneembare suikers - en waarschijnlijk ook een koolhydraatarm dieet.

Bron:
Nutr Metab (Lond). 2007 Feb 21;4:5.

Meer:
Eiwitdieet beschermt tegen kanker in dierstudie (5-9-2011)
Dierstudie: low carb-dieet beschermt tegen prostaatkanker (15-11-2007)