15.12.2011

Dieet met veel enkelvoudig onverzadigd vet verhoogt naverbranding

Sporters met een dieet met verhoudingsgewijs veel vetten uit noten, avocado en olijfolie verbruiken na een training meer energie dan sporters die vooral veel vetten uit zuivel, vlees, palmolie en kokosolie binnenkrijgen. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Texas in Galveston door een experiment waaraan 19 gezonde volwassenen van 18-35 jaar meewerkten.

De bioindustrie en de grote voedingsconcerns willen graag dat we vooral veel van het verzadigde vetzuur palmitic acid consumeren. Dat is het belangrijkste vetzuur in technologisch geproduceerd vlees en zuivel, maar ook in palm- en kokosolie. Die olietypes zitten veel in kant-en-klare voedingsmiddelen, zoals pizza's, koekjes en sauzen.

Traditioneel eten mensen echter vooral veel van het enkelvoudig onverzadigde vetzuur oleic acid. Dat zit in noten, zaden en olijven. Het zou zomaar kunnen dat die voedingsmiddelen in het paleotijdperk de belangrijkste vetbronnen waren. Alleen landdieren in gevangenschap hebben dikke vetlagen.

Voedingswetenschappers denken dat een hoge inname van verzadigde vetzuren de stofwisseling een tandje lager zet. Enzymen die vetzuren omzetten in energie krijgen minder makkelijk vat krijgen op het molecuul van palmitic acid [bovenste structuurformule in de figuur hieronder] dan op het molecuul van oleic acid [onderste structuurformule].


Dieet met veel enkelvoudig onverzadigd vet verhoogt naverbranding


De onderzoekers vroegen zich af de vetzuursamenstelling van het dieet van invloed is op de naverbranding of de excess postexercise oxygen consumption [EPOC]. Die verhoogde zuurstofconsumptie is het gevolg van reparatie- en herstelprocessen na inspanning. Hoe hoger de EPOC, des te meer kcals verbruik je en des te grondiger zijn de reparatieprocessen. Zeker na intensieve inspanning, zoals krachttraining en intervaltraining, is de EPOC aanzienlijk.

De onderzoekers gaven de helft van hun proefpersonen gedurende 28 dagen een dieet waarin 42.1 procent van de vetten bestond uit palmitic acid [PA]. De andere helft kreeg een dieet waarin 78.4 procent van de vetten bestond uit oleic acid [OA].


Dieet met veel enkelvoudig onverzadigd vet verhoogt naverbranding


Dieet met veel enkelvoudig onverzadigd vet verhoogt naverbranding


Na die 28 dagen moesten de proefpersonen 80 min fietsen op 60 procent van hun maximale zuurstofopname. De onderzoekers vermoedden dat die inspanning de EPOC zou verhogen, maar dat ongetrainde individuen hem nog konden volbrengen. De grafiek hierboven vertelt dat de EPOC in de OA-groep hoger was dan in de PA-groep.

In de tijdsspanne van 60-270 min na de workout was het zuurstofverbruik in de OA-groep met 9.7 procent verhoogd, maar in de PA-groep veranderde niets. De eerste 60 min na de workout verbruikte de OA-groep ook meer zuurstof dan de PA-groep, maar dat verschil was niet statistisch significant.

Het gevonden verschil is klein, geven de onderzoekers toe. Maar goed, de EPOC na een dik uur fietsen met een matig tempo is ook niet hoog. Wat zou er zijn gebeurd als de onderzoekers hun proefpersonen met gewichten hadden laten trainen?

En nu we onszef toch vragen aan het stellen zijn: zouden krachtsporters meer progressie boeken als ze de reparatieprocessen na hun training intensiveren via de vetzuursamenstelling van hun dieet?

Bron:
Metabolism. 2006 Sep;55(9):1215-21.

Meer:
Krachttraining met trisets verbrandt meer vet (10-8-2011)
Cafeïne verhoogt vetverbranding na krachttraining (22-7-2011)
Soms verbrand je meer kcals door krachttraining dan door cardiotraining (8-7-2011)