Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Overgewicht     DHEA  DHEA     Afvallen  Afvallen    

0 5 - 0 2 - 2 0 0 8

  DHEA laat vetcel afslanken (Steroids. 2008 Feb;73(2):209-15.) Een oude, zo goed als afgeschreven theorie over het prohormoon DHEA klopt misschien toch wel. Volgens onderzoekers van de Spaanse University of Murcia is DHEA niet alleen een steroidstructuur die in het lichaam kan omzetten in meer dan vijftig andere steroiden. Volgens hen is DHEA zelf ook een volwaardig hormoon - dat iets doet met een eigen receptor.
DHEA
Dat maken de Spanjaarden op uit hun experimenten met menselijke vetcellen.
De Spanjaarden haalden vetcellen uit twintig dikke mensen die een maagverkleining ondergingen. Ze lieten de vetcellen in reageerbuizen ronddobberen in serum met daarin welgeteld 1 micromol DHEA. Andere vetcellen dobberden rond in serum zonder DHEA.
Twee uur en een etmaal nadat de onderzoekers de cellen in hun reageerbuizen stopten maten ze hoeveel vetzuren uit de vetcellen kwamen. Dat maten ze aan de hand van de hoeveelheid glycerol die de vetcellen afgaven. Glycerol is het skelet van vet. Aan glycerol zitten drie vetzuren vast.
Hieronder zie je op de voorgrond hoeveel glycerol de onderhuidse vetcellen van twee uur vrijgaven. Op de achtergrond zie je de release van glycerol na een etmaal.

De onderzoekers zien hun waarneming allereerst als een bevestiging dat DHEA inderdaad een factor is in het ontstaan van vetlagen. DHEA remt het ontstaan van vetdepots.
Maar er is meer. Volgens de leerboeken - inclusief *KUCH* ons eigenste Anabolenboek - doet DHEA zelf bijkans geen drol. DHEA moet eerst omzetten in testosteron of een andere actieve metaboliet om biologisch effect te hebben. Maar de onderzoekers zien niet hoe dat in hun reageerbuisproef zou moeten gebeuren. Ze beredeneren: die omzetting van DHEA in actieve metabolieten vindt plaats in de bijnier, maar toch niet in vetcellen? Hoe kunnen we dan toch zien dat onze vetcellen meer glycerol afgeven als ze worden blootgesteld aan DHEA?
Dat kan alleen als vetcellen een receptor hebben voor DHEA. Denken de Spanjaarden.
Wij, de domme journalisten van Ergogenics, hebben een andere theorie. DHEA doet iets met de androgeenreceptor. Als het complex van DHEA en de androgeenreceptor door het cytosol reist naar het DNA schakelt het complex PPAR-gamma uit.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken