Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Langer leven & psychologie       Psychologie       Horror & sensatie    

0 7 - 0 4 - 2 0 0 7

  De helft van de mensen heeft beestjes in zijn hersenen (livescience.com 10 February 2006) [Offline]
Toxoplasma gondii is een eencellig organisme dat zich voortplant in katten, en via de ontlasting van katten andere dieren en mensen kan besmetten. Drie miljard mensen zouden dat organisme bij zich dragen, bijna altijd zonder daar dat ze daar iets van merken. Dat wil niet zeggen dat Toxoplasma gondii niets doet.
Het beestje, dat leeft in cystes in de spieren en de hersenen, kan misschien schizofrenie veroorzaken. (Het antipsychoticum haloperidol doodt Toxoplasma gondii in reageerbuisstudies.) Bovendien raken mensen die besmet zijn met het organisme vaker betrokken bij verkeersongelukken.
Toxoplasma gondii, gevonden in een cyste in menselijke hersenen
Toch is Toxoplasma gondii een slim organisme, dat de manier van denken op een subtiele manier verandert. Dat blijkt uit een onderzoek van de neuroloog Ajai Vyas van Stanford University, dat is verschenen in PNAS. [livescience.com 02 April 2007] [Offline]
In ratten zorgt Toxoplasma gondii ervoor dat de dieren hun angst verliezen voor de geur van de urine van katten. Normaliter jaagt die ratten weg. Alle andere angsten in ratten blijven intact. Zo, denken de onderzoekers, verhoogt Toxoplasma gondii de kans dat de ratten worden opgegeten door katten, en de eencellige organismen zich seksueel kunnen voorplanten. Dat kunnen ze niet in ratten, alleen in katten.
Als drie miljard mensen in aanraking zijn gekomen met Toxoplasma gondii, dan vraag je je af of het kreng in ons hetzelfde doet als met ratten.
Volgens Kevin Lafferty van de University of California maakt het organisme ons angstig en neurotisch. [livescience.com 03 August 2006] [Offline] Mensen hebben hun cultuur ontwikkeld om angst en onzekerheid het hoofd te bieden. Dus, denkt Lafferty, misschien hebben we onze cultuur, onze menselijke beschaving, in ieder geval voor een deel te danken aan een parasiet die leeft in onze hersenen.
Inderdaad. Yikes.

1 8 - 0 5 - 2 0 0 7

  High-T-personen houden van boze gezichten (Science Daily May 12, 2007)
Hoe hoger je testosteronspiegel is, des te meer houd je van boze gezichten. Dat ontdekten psychologen van Michigan University door een ingewikkeld experiment waarmin mannen en vrouwen reeksen symbolen uit hun hoofd moesten leren. Zagen ze bij een reeks ook een boos
High-T-personen houden van boze gezichten
gezicht, dan leerden de personen met een hoge testosteronspiegel hem sneller uit hun hoofd.
Volgens onderzoeker Oliver Schultheiss suggereert de studie waarom sommige mensen met een hoge testosteronspiegel een plaag voor hun omgeving zijn. "Perhaps teasers are reinforced by that fleeting 'annoyed look' on someone else's face and therefore will continue to heckle that person to get that look again and again. As long as it does not stay there for long, it's not perceived as a threat, but as a reward."

1 5 - 0 5 - 2 0 0 7

  De troost van vet (Natuurwetenschap & Techniek) [Offline]
Je zet een zwakke rat bij een sterke rat in de kooi. De sterke rat verdedigt zijn territorium, en dwingt de zwakke rat in een ondergeschikte rol. Voor de zwakke rat betekent dat stress.
Maakt het uit hoe die zwakke rat eet?
Ja, zegt Gertjan van Dijk op 20/2/07 van de Rijksuniversiteit Groningen in zijn oratie, die hij uitspreekt als hij de leerstoel Integratieve Neurobiologie van de Energiebalans accepteert. [Doorscrollen naar pagina 10 – red.]
Eten ratten weinig vet en veel vezels, dan gedragen ze zich gestressd. Ze vallen af, ze krijgen een lichte koorts maar voor het overige zijn ze gezond.
Eten de onderworpen ratten veel vet, dan gedragen ze zich minder gestressd. Ze vallen niet af maar ze worden wel snel ongezonder. Ze worden snel ongevoelig voor insuline en leptine.
Vet eten biedt troost, vermoedt Van Dijk. Maar het is wel een troost waar je een prijs voor betaalt.

1 1 - 0 4 - 2 0 0 7

  Ja, je kunt sterven door een gebroken hart (BBC 23 April 2007)
Als stellen lang bij elkaar zijn, en eentje van hen overlijdt, dan heeft de achterblijvende partner een verhoogde sterftekans. Dat concluderen onderzoekers van de University of Glasgow na een studie onder vierduizend stellen. [J. Epidemiol. Community Health, May 2007; 61: 455 - 460.]
De kans op overlijden was na het wegvallen van een partner 27 procent hoger dan normaal. De toegenomen kans
Ja, je kunt sterven door een gebroken hart
betrof dood door alle oorzaken, varierend van hartaanvallen, kanker, ongelukken en misdaad.
Volgens de British Heart Foundation is de verhoogde sterftekans het gevolg van een veranderde manier van leven van achterblijvers. "Some people will smoke more, other people may drink more and they tend not to eat - or to eat really badly. It is really about how we cope with the bereavement, rather than the process itself."
Heel troostend, maar het is niet wat de onderzoekers hebben ontdekt. Die schrijven in hun abstract dat "after adjustment for confounding variables, relative risks remained higher for bereaved participants for all these causes except for mortality from lung cancer. There was no strong statistical evidence that the increased risks of death associated with bereavement changed with time after bereavement."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken