Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Detectie van anabolen       Vergeten en herontdekte anabolen    

1 3 - 0 6 - 2 0 0 2

DDR-dokter Ekkart Arbeit aan de slag in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse atletiekbond ASA - Athletics South Africa - heeft Ekkart Arbeit aangenomen als 'coach consultant'. Arbeit werkte als sportwetenschapper mee aan het beruchte Oost-Duitse anabolenprogramma en bracht daarnaast ook nog in totaal duizend pagina's aan geheime rapporten uit aan de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst. Arbeit was bij de geheime dienst bekend onder de naam Claus Tisch.

Al jaren gaan er geruchten over Arbeits betrokkenheid bij doping. Volgens de Zuid-Afrikaanse sportbobo Banele Sindani was dat echter geen reden Arbeit niet in dienst te nemen. Volgens Sindani was nooit bewezen dat er in Oost-Duitsland doping was gebruikt. De Zuid-Afrikaanse Sunday Times spoorde daarop echter Werner Franke, de Duitse dopingonderzoeker op. Franke onderzocht in 1995 voor de overheid de betrokkenheid van de geheime dienst bij het anabolenprogramma.

Franke, die is verbonden aan de universiteit van Heidelberg, kende Arbeit. Volgens hem speelde de wetenschapper een prominte rol in het dopingprogramma. Hij verstrekte geen hormonen, maar controleerde wel de machinerie. Daarnaast fungeerde Arbeit tussen 1969 en 1989, toen Muur viel, als spion voor de Stasi. Hij bespioneerde sporters, coaches, artsen, vrienden en collega's.

Dat deed Arbeit al vanaf het moment dat hij in de sport actief was. Toen hij in 1971 de collegebanken was ontgroeid rapporteerde Arbeit alle gevallen waarin sporters en coaches hun verplichte doses hormonen niet namen.

In 1975 gaf hij twee vrouwelijke artsen aan, die ethische bezwaren hadden tegen het verstrekken van anabolen aan sporters die ernstige bijwerkingen kregen. De Stasi zorgde ervoor dat ze geen werk meer in de sport konden krijgen.

Ook in zijn vrije tijd spioneerde Arbeit. Hij liep rond in hotels die zowel door Westerlingen als dissidenten werden bezocht, en gaf aan dissidenten die contact zochten, aan.

Banele Sindani was door Frankes verhaal niet overtuigd. Goed, Arbeit was een dopingzondaar, maar de atletiekunie wilde hem nog steeds graag hebben. 'Als dr Arbeit inderdaad betrokken was bij het Oost-Duitse dopingprogramma, dan zullen wij van de ASA zijn zonden vergeven', kweelde de atletiekbond in een verklaring.

De ASA zei eerder waarom het Arbeit zo graag wilde hebben. 'Dr Arbeit is een van de weinige mensen die nog weten hoe je een atletiektrainingsprogramma moet opzetten om een optimaal resultaat te behalen.'

In 1997 was het de Australische atletiekbond die Arbeit binnenhaalde. Toen kreeg de bond steun van John Coates, de baas van het Australian Olympic Committee, nadat de Duitser een ontmoeting had gehad met de Australische Olympiers. Toen overtuigde Arbeit het comite van zijn voorliefde voor een dopingvrije sport. Ook toen al gingen er geruchten dat Arbeit betrokken was bij het Oost-Duitse dopingprogramma. Onzin, vond Coates. Daarnaast moesten de vragenstellers niet vergeten dat Arbeit 'een systematische en wetenschappelijke sportieve kennis' met zich meebracht.

Update: De Olympische kampioene en heptatlete Denise Lewis nam Ekkart Arbeit eind april 2003 in de arm. De officiele reden was dat Arbeit de juiste persoon was om haar conditie op te vijzelen en haar gooitechniek te verbeteren. Dat vertelde Lewis' coach Frank Dick aan journalisten van The Guardian.

Lewis zag geen ethische problemen in het werken met een Stasi-spion, aldus coach Dick. "Arbeit is niet schuldig bevonden door de Duitse rechters die zijn zaak behandelden." Dat is waar, maar dat komt door de manier waarop de Duitse wet is geformuleerd. In Duitse dopingzaken is alleen de persoon die daadwerkelijk medicijnen verstrekt aanspreekbaar - en Arbeit was destijds te belangrijk om zelf de naald te injecteren. "De geschiedenis moet maar oordelen hoe fout Arbeit was", zei Dick. "Ik kan het in ieder geval niet."

Journalisten verwachten dat de sponsor van Lewis, schoenfabrikant Nike, niet blij zal zijn met de aanstelling van Arbeit. Nike verhinderde ook al dat Marion Jones ging werken met Charles Francis.

1. David Isaacson. Athletics SA wants coach who spied for secret police. Sunday Times, 29-4-2002.
2. Jacquelin Magnay. Freeman puts her leg to the test and crosses her fingers. The Sydney Morning Herald, 29-4-2002.
3. Arbeit no 'dope coach' - ASA. ews24.com, 23-4-2002.
4. For Ekkart Arbeit's Appointment. Cool Running Australia, 7-10-1997.
5. Olympic champion Lewis hires former East German drug guru: report. Agence France-Presse, 22-4-2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken