Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Afslankmedicijnen       Afvallen       Horror & sensatie    

1 2 - 0 3 - 2 0 0 3

Juridisch offensief tegen stackerfabrikant Cytodyne begonnen

Zeven aanklagers in CaliforniŽ hebben tegelijkertijd zeven verschillende zaken aangespannen tegen de supplementenfabrikant Cytodyne. Volgens hen liegt Cytodyne in zijn advertenties voor zijn efedrinehoudende Xenadrine en verzwijgt het bedrijf in zijn campagnes de gezondheidsrisico's.

Met de rechtszaken willen de aanklagers bereiken dat Cytodyne zijn advertentiecampagne verandert, consumenten een vergoeding geeft en een boete betaalt. De aanklagers zijn vooral boos over de schade die efedrahoudende producten kunnen veroorzaken aan de hartspier.

Bob Chinery, directeur van Cytodyne, vindt dat de aanklagers misbruik maken van de 'huidige gesensationaliseerde sfeer rond efedra'. 'Het is geen toeval dat ze op dit moment de aanval openen', aldus Chinery. Chinery doelt daarmee onder meer op de commotie rond de 23-jarige Steve Bechler, die een dodelijke hartaanval kreeg nadat hij Xenadrine had gebruikt.

Volgens de advertenties van Cytodyne verliezen gebruikers met Xenadrine zeventien keer sneller vet dan afslankers die alleen dieet houden en lichaamsbeweging nemen. Daarnaast verhoogt Xenadrine de lichaamskracht, de energie en het uithoudingsvermogen. Xenadrine doet dat zelfs beter dan vergelijkbare producten, claimt Cytodyne. Niemand minder dan Lou 'Hulk' Ferringo treedt op in de advertenties voor Xenadrine. Volgens Ferringo is Xenadrine een "incredible product with incredible workout boosting effects".

Het medisch tijdschrift JAMA publiceerde een paar dagen een grote studie waaruit blijkt dat die claims niet deugen. Onderzoekers van de Rand Corporation bekeken 117 onderzoeken naar efedra en concludeerden daaruit dat er geen bewijzen voor een prestatiebevorderende werking. Efedra versnelde de ververbranding, zeker in combinatie met cafeÔne en kruiden, maar meer dan 1 kilo vet per maand konden de proefpersonen niet verliezen. Met sibutramine of orlistat verloren proefpersonen echter 2,7 tot 4,5 kilo vet, en met fentermine 7,2 kilo.

JAMA-redacteur Catherine DeAngelis concludeerde uit de beschikbare gegevens dat als efedra een gewoon medicijn was geweest het nooit op de markt was gekomen. De gewenste effecten van efedra waren dan wel bescheiden, de bijwerkingen waren dat niet.

1. Suzanne Herel. Ephedra under siege from new quarters. S.F., 7 other counties sue maker of diet pill linked to dead pitcher. The San Francisco Chronicle, 11-3-2003.
2. Paul G. Shekelle, MD, PhD; Mary L. Hardy, MD; Sally C. Morton, PhD; Margaret Maglione, MPP; Walter A. Mojica, MD, MPH; Marika J. Suttorp, MS; Shannon L. Rhodes, MFA; Lara Jungvig, BA; James Gagne, MD Efficacy and Safety of Ephedra and Ephedrine for Weight Loss and Athletic Performance. A Meta-analysis. JAMA. 2003;289:1537-1545. [Link]
3. Lindsey Tanner. Dietary supplements need tough rules, journal advises. Associated Press, 11-3-2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken