02.09.2012

Cafeïne en paracetamol zijn longevity-drugs

Alledaagse verbindingen als cafeïne en paracetamol verlengen de levensduur. Tenminste, als je een aaltje bent. Vooral paracetamol is een effectieve levensverlenger, ontdekten onderzoekers van Mount Sinai School of Medicine. De pijnstiller verlengde de levensduur van het piepkleine proefdiertje Caenorhabditis elegans met 66 procent.

Zoeken naar levensverlengers

Wereldwijd zoeken wetenschappers naar middelen die ons langer kunnen laten leven en ons bovendien fit en gezond houden. In 2007 schreven we over onderzoek van het Howard Hughes Medical Institute, dat 80.000 verbindingen screende op levensverlengende eigenschappen, en uiteindelijk publiceerde over de longevity-werking van het antidepressivum mianserin. Middelen als miansering verlengen de levensduur van aaltjes met zo'n twintig procent.

De onderzoekers vonden tussen twee haakjes ook verbindingen die de levensduur van aaltjes met zestig procent verlengden, maar daarover hielden ze hun kaken stijf op elkaar.

Studie
Uit studies als die van het Howard Hughes Medical Institute blijkt dat er een verband is tussen hersenchemie en levensduur. De onderzoekers van Mount Sinai borduurden daarop voort. Ze bepaalden van dertig verbindingen die in reageerbuizen de veroudering van hersencellen door glucose afremmen of die de levensduur van aaltjes konden verlengen.

Het was al bekend dat aaltjes korter leven als je ze veel glucose geeft. [Cell Metab. 2009 Nov;10(5):379-91.]

Resultaten
De onderzoekers hadden zes keer beet. Cafeïne [in de figuur hieronder: 3], paracetamol [2], tannic acid [1], het schimmeldodende ciclopirox-olamine, het antibioticum bacitracin en het flavone baicalein lieten de proefdiertjes langer leven. De eerste drie daarvan krijgen de meeste mensen regelmatig binnen.


Cafeïne en paracetamol zijn longevity-drugs


Cafeïne en paracetamol zijn longevity-drugs


De onderzoekers mengden hun verbindingen door de voedingsbodem van aaltjes, en keken vervolgens hoe lang de proefdiertjes leefden. De aaltjes in de vehicle-groep kregen geen verbindingen toegediend. Paracetamol was het meest effectief.

Mechanisme
De onderzoekers testten hun verbindingen uit op gewone aaltjes [N2] en aaltjes waarbij ze met genetische technologie een paar cruciale moleculen hadden uitgeschakeld.


Cafeïne en paracetamol zijn longevity-drugs


In aaltjes waarbij het molecuul CREB-binding protein niet meer actief was [cbp-1 (RNAi)] werkte paracetamol niet meer. Dat was bij alle levensverlengende verbindingen in deze studie zo. En da's geen toeval, denken de onderzoekers. Ze vermoeden dat middelen die CREB activeren wel eens effectieve levensverlengers zouden kunnen zijn.

Bron:
PLoS One. 2011;6(11):e27762.

Meer:
Hoge glucosespiegel, oud hoofd (22-12-2011)
Dierstudie: elke dag drie kwartier hardlopen verjongt (11-1-2011)
Antidepressivum mianserin verlengt leven (24-11-2007)