Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursport & voeding       Duursportsupplementen       Duursportdoping       Detectie van doping    

0 4 - 0 8 - 2 0 0 6

Bloeddopingspecialist Fuentes gebruikte designer-EPO

Langzaam maar zeker wordt er meer bekend over het dopingnetwerk achter de opgerolde bloeddopingkliniek van de Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes. Dat netwerk gebruikt een designer-EPO, die niet door de gangbare dopingtests wordt opgemerkt.

Het grote dopingnieuws van deze dagen is uiteraard het aanzienlijke geldbedrag, dat Tourrenners aan Fuentes hebben betaald. Ivan Basso was Fuentes' beste klant, staat vandaag in de kranten. Basso betaalde in 2005 veertigduizend euro aan bloedopingdokter Fuentes. Dat staat in documenten die de Spaanse politie vond in de kliniek van Fuentes.

De op 1-na-beste klant van de bloeddopingdokter was de Duitser Jan Ullrich. Hij besteedde in 2005 voor 35.000 euro aan doping. De Spanjaarden hebben Ullrich in de bestanden van Fuentes kunnen terugtraceren tot 1997.

De bedragen zijn hoger dan experts tot nu toe hebben ingeschat. Zij kwamen niet hoger dan tweeduizend euro.

Ullrich betaalde Fuentes volgens een soort bonus-systeem. Bovenop een standaard-bedrag betaalde Ullrich Fuentes voor een etappezege van de Tour de France of de Giro D'Italia duizend euro extra. Een wereldcup leverde Fuentes een extraatje van vijfduizend euro op.

De documenten zijn in handen gekomen van Werner Franke, de moleculaire wetenschapper die onthulde hoe de dopingmachinerie van de DDR werkte. Franke maakte de inhoud van de documenten via Der Spiegel wereldkundig, en voorzag ze meteen van, ehm, enige kritische kanttekeningen.

"Reiner Wahnsinn, was die alles reingehauen haben", zei de doping-expert. "Es ist kaum zu glauben. So viel Dreck habe ich lange nicht mehr gesehen. Es muss doch wohl einige Leute in Jan Ullrichs Umfeld geben, die ihm diese Dinge nahe gelegt und ihm wohl auch die Kontakte zu den spanischen Medizinern vermittelt haben."

Afgeluisterd gesprek

De reden dat Franke de documenten in handen gespeeld kreeg, heeft waarschijnlijk alles te maken met telefoongesprekken tussen wielrenners en Fuentes, die de Spaanse politie heeft afgeluisterd.

In die gesprekken bezweert Fuentes de bange renners dat, nu zijn dopingkliniek er niet meer is, er in Duitsland een nieuwe kliniek zal komen. Daar, in Duitsland zal het netwerk waartoe Fuentes behoort, 'zonder gevaar' zijn activiteiten doorzetten. No problemo.

Dat zullen we wel eens zien, zullen de autoriteiten hebben gedacht. Daarom spelen ze nu materiaal in handen van de media, en hopen dat daardoor ophef zal ontstaan. Het tumult, hopen de autoriteiten, zal de politiek ertoe aanzetten om een strikter regelgeving voor Duitsland in elkaar te zetten.

Netwerk

Over de link tussen Fuentes en Duitsland is nog niet zo verschrikkelijk veel bekend. Het zou gaan om een kliniek in Zuid-Duitsland, in een provinciestad die misschien in het stroomgebied van de Rijn ligt. De Spanjaarden hebben bij Fuentes een document gevonden – Document 24, noemen kranten het. In dat document staan contactgegevens van een kliniek in Neurenberg, waarover de Olympische sportarts Rainer Mueller-Hoerner de scepter zwaait.

Dit gebruikt Jan Ullrich

Bekannt war bereits, dass Ullrich Wachstumshormone, Insulin, Kortekoide, Testosteron und praeparierte Eigen-Bluteinheiten bekommen haben soll. Auf der Liste standen laut Werner Franke auch "Epo, vier verschiedene anabole Steroide, die Schilddrüsenhormone T3 und T4 sowie diverse Schmerzmittel."

"Es ist schon irre, was da alles auftaucht", sagte Franke.

Franke erhaertet Vorwurf. Berliner Zeitung, 05. August 2006.

Of Müller-Hoerner nou de arts is waarmee Fuentes zaken doet of niet, waarschijnlijk leverde het Duitse contact Fuentes een 'designer-EPO', die niet met de gangbare tests is op te sporen. Ergogenics heeft in de voorbije jaren wel eens over zulke EPO's geschreven. Omega-EPO en Dynepo behoorden toen tot de onzichtbare EPO's, en dopingjagers vermoeden dat er nog meer novel EPO's circuleren. Bovendien heeft Franke de theorie dat dopingnetwerken EPO uit urine winnen.

De Duitse kliniek maakt deel uit van een netwerk van minimaal vier Europese 'dopingcellen', ontdekten de Spanjaarden. De Duitsers leveren aan de rest van het netwerk de designer-EPO, op voorwaarde dat de EPO niet wordt doorverkocht aan de andere organisaties in het dopinglandschap. De onzichtbare bloeddrug is voor de bloeddopingring wat THG voor Balco was.

Het vermoeden bestaat bovendien – maar meer dan een vermoeden is het niet – dat het Duitse contact van Fuentes ook te maken heeft met de affaire rond Floyd 'Van Nature Veel Testosteron' Landis. Voordat Landis zijn fenomenale zeventiende Tourdag reed, ging hij volgens zijn ploeggenoten op visite bij een niet nader genoemde Duitse arts.

Naschrift

De onzichtbare designer-EPO van Fuentes' netwerk kwam waarschijnlijk uit Rusland. Dat suggereren berichten in de Deense krant Politiken. De krant kreeg het 'dopingdagboek' van Tyler Hamilton in handen. Hamilton gebruikte in 2003 een niet-traceerbare Russische EPO.

1. Schmutzige Geldrangliste. Die Süddeutsche Zeitung, 03.08.2006.
2. Spuren nach Deutschland. Die Süddeutsche Zeitung, 31.07.2006.
3. Mike Glindmeier. “Ullrich hat 35.000 Euro für Doping ausgegeben". Der Spiegel, 03.08.2006. [Link]
4. KLAUS BLUME. Neue Regeln im Circus Maximus. Rheinischer Merkur, 03.08.2006.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken