07.06.2003

Bloeddoping terug van weggeweest

Nu de pakkans bij het gebruik van EPO stijgt grijpen steeds meer duursporters naar bloeddoping. Dat blijkt uit een documentaire van de BBC. Het gaat om een gevaarlijker vorm dan de bloeddoping uit de jaren zestig, aldus de makers van de documentaire.

De BBC sprak met Jim Carrabre, arts bij de International Biathlon Union. Hij constateert bloeddoping vooral bij wintersporters. "Bijna de helft van de atleten die ik zag tijdens de winterspelen van Salt Lake City in 2002 had gaatjes in hun armen", zegt hij. "Dat vond ik verdacht."

Toen de arts de gaten onderzocht zag hij dat ze niet het gevolg waren van onderzoek door dopingjagers. "Daarvoor waren ze te groot. Deze sporters hadden iets in hun lichaam gebracht met een infuus. Een zoutoplossing of bloed, denk ik."

Nu de pakkans bij het gebruik van EPO stijgt grijpen steeds meer duursporters naar bloeddoping. Dat blijkt uit een documentaire van de BBC. Het gaat om een gevaarlijker vorm dan de bloeddoping uit de jaren zestig, aldus de makers van de documentaire.
In de jaren zestig bestond bloeddoping al. Toen ging het nog om bloed van de atleten zelf, dat eerder was afgenomen en soigneurs vlak voor de wedstrijd weer in hun lichaam brachten. De opslag, het invriezen en het transport van bloed vraagt echter apparatuur die je met de huidige veiligheidsmaatregelen moeilijk meer via het vliegtuig kunt vervoeren.

"In Salt Lake City gingen er geruchten over het gebruik van levende donoren", zegt Carrabre. "Teams vlogen ze in om hun bloed in het lichaam van de sporters te laten lopen. Je brengt nu eenmaal makkelijker een toerist het land in dan een partij bevroren bloed."

Ook Bengt Saltin, dopingexpert en arts van de International Ski Federation, gelooft dat bloeddoping terug is. "Er is een team waarvan ik vrijwel zeker weet dat het leden met de juiste bloedgroep bloed laat afstaan aan de atleet die op dat moment het beste presteert", zegt hij.

Bloeddoping is verboden, maar tests zijn er nog niet. Dat gaat veranderen. Een groep Australische onderzoekers, verbonden aan het Royal Prince Albert Hospital in Sydney, heeft met geld van de Wada een test ontworpen die bloeddoping aantoont. Binnenkort plaatst het tijdschrift Haematologica een artikel over de methode.

De test maakt gebruik van het gegeven dat de perfecte match voor bloedgroepen bijna niet bestaat. Bloedcellen van iemand anders zijn nooit helemaal identiek aan die van jou. De test kleurt vreemde cellen groen, en maakt ze zichtbaar onder de microscoop. De test is zo gevoelig dat sporters al door de mand vallen als ze een theelepel vreemd bloed in hun systeem hebben. Zeggen de dopingjagers.

Bron:
News.bbc.co.uk, 6 June, 2003.