Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Duurdoping       Vergeten doping    

0 6 - 0 5 - 2 0 0 7

  Bjarne Riis spoot zoveel EPO dat hij zijn vingers niet meer kon buigen (NRC 4 mei 2007) [Offline]
NRC-redacteur Maarten Scholten las het boek van Jef D'hont (Jef Bidon voor vrienden) en presenteert zijn lezertjes op enkele sappige details.
"Al jaren hoor ik dat Bjarne Riis een bijnaam had in het peloton", schrijft D'hont. "Mister Zestig Procent, omdat zijn hematocrietwaarde na een zware epokuur ooit zestig gehaald zou hebben. Maar het klopt niet. Hij was Mister Vierenzestig Procent. Bjarne Riis was bij momenten een toffe kerel, maar hij kon niet van de epo afblijven. Hij overdreef. Het epogebruik was al aanwezig, maar door Riis is de zaak geescaleerd. Het was gewoon niet mooi meer."
Tijdens de Tour van 1996 was Riis' EPO-gekte op zijn hoogtepunt, aldus D'hont.
"Riis kon nauwelijks nog zijn vingers bewegen. Zijn lichaam was helemaal verkrampt. Het was helemaal ontregeld door alle overdosissen. Te veel epo, te veel groeihormoon, te veel testosteron, te veel bloedverdunners. Zijn bloed was slijmige stroop geworden, zo dik dat hij elk moment kon overlijden aan een hartstilstand. Die krampen in Riis' handen, dat was zo overdreven. De dokter heeft hem toen tientallen spierontspanners toegediend, en ook flebitisspuiten in zijn buikvlies gegeven, om bloedklonters tegen te gaan en zijn bloedcirculatie te bevorderen. Níets kon hij nog, zo erg was het. Maar goed, het is toen nog goed afgelopen. Riis won de Tour en was de grote held."
Ullrich gebruikte beduidend minder dan Riis, schrijft D'hont. Eigenlijk had Ullrich de Tour de France van 1996 moeten winnen, en niet Riis.
Saillant detail: op dit moment is de aan EPO verslingerde Riis manager van de CSC-ploeg. CSC houd waarschijnlijk dossiers bij van journalisten die - we noemen maar wat - vervelende dingen over doping schrijven. Sta je op de lijst, dan mogen Riis' renners niet meer met je praten.
Update: Bjarne Riis is niet langer de winnaar van de Tour de France 1996. Riis, die eind mei 2007 al opbiechtte dat hij in 1996 inderdaad EPO gebruikte [ANP 25 mei 2007] raakte met die bekentenis zijn titel kwijt. [ANP 7 juni 2007]
"Hij kan niet langer aanspraak maken op zijn overwinning", zegt een woordvoerder van de Tour-organisatie.

0 5 - 0 5 - 2 0 0 7

  1957: Upjohn ontdekt 11-oxo-superdrol (US Patent 3,098,083)
Matt Cahill heeft er ooit over gedacht om een 11-beta-hydroxy- of een 11-oxo-analoog van superdrol op de markt te brengen, heeft hij wel eens gezegd. Uiteindelijk zag de man achter Designer Supplements daarvan af,
11-Oxo-Superdrol
omdat het product te duur zou worden.
Wel - die analoog hebben we gevonden. In een patent uit de jaren vijftig. De structuurformule staat hiernaast.
Superdrol zelf staat beschreven in studies uit de late jaren vijftig van Syntex. In 1956, op een chemische conferentie, hebben onderzoekers van Syntex de verbinding voorgesteld aan wetenschappers. Een jaar later, in 1957, vroegen concurrenten van Upjohneen patent aan voor hun versie van superdrol.
Halotestin
In dat patent staat de verbinding die Cahill op de markt heeft willen brengen.
Upjohn was in die periode al bovengemeen bedreven in het maken van steroiden met een hydroxyl- of carbonylgroep op C11 zoals Halotestin. Die groepen maken steroiden vaak actiever. Ze verminderen de binding aan de androgeenreceptor, maar dat compenseren ze door de metaboliering te verminderen.
De volledige chemische naam van 11-beta-hydroxy-superdrol is 2-alpha,17-alpha-dimethyl-
Superdrol
11-beta-dihydroxy-5-alpha-androstan-3-one
. Net als de andere componenten in het patent is de stof progestageen. Bovendien onderdrukt hij de natuurlijke aanmaak van testosteron.
De anabole werking van 11-beta-hydroxy-superdrol is zeventig procent van die van methyltestosteron. Zijn androgene werking is echter slechts 31 procent van die van methyltestosteron.

0 4 - 0 5 - 2 0 0 7

  Meer anabolengebruikers in Duitsland, minder druggebruikers (Berliner Morgenpost 4. Mai 2007) [Offline]
Tweehonderdduizend Duitsers gebruiken doping. Dat blijkt uit de recente cijfers die de Duitse overheid heeft gepubliceerd.
In Duitsland is hetzelfde aan de hand als in de VS of Engeland: het gebruik van drugs vermindert, maar het illegaal gebruik van medicijnen - en dan vooral de anabole steroiden - neemt toe.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken