Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Adoniscomplex       Psychologie       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 4 - 0 1 - 2 0 0 4

Biggarexia treft alleen bodybuilders die anabolen gebruiken

De drang om op het ziekelijke af groter en gespierder te willen worden - het Adoniscomplex of Biggarexia - komt niet bij naturelbodybuilders voor. Maar wel bij anabolengebruikers, zeggen Britse psychologen.

Hoe zit dat nou met dat Adoniscomplex van Harrison Pope? Hebben alle bodybuilders daar last van? En de cardiofitnessers in de fitnesscentra? Hebben die ook last van de omgekeerde versie van anorexia, die de psychiater Harrison Pope 'Biggarexia' noemt? Dat waren de vragen die Britse psychologen zich stelden toen ze 137 mannelijke sportschoolbezoekers bestudeerden.

Vijftig mannen deden vooral aan cardio en trainden nauwelijks met gewichten. Zij wilden niet zwaarder worden, alleen lichter. Veertig bodybuilders wilden daarentegen graag meer spier opbouwen, maar dan zonder anabolen. Twintig bodybuilders gebruikten anabolen, en dertig bodybuilders had in het verleden anabolen gebruikt maar deden het nu al drie maanden zonder. De gegevens van de vier groepen staan vind je [hier].

Op basis van deze gegevens denken de onderzoekers dat ze al al iets over de 'ziekelijkheid' van de groepen kunnen zeggen. Dat doen ze aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Die bereken je door je gewicht in kilo te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Is die tussen de 20 en 25, dan is die gezond. Mensen met een BMI tussen de 20 en 22 leven het langst.

Het is nog maar de vraag of de BMI een goede maatstaf is om het lichaamsgewicht van krachtsporters te beoordelen. Een hoge BMI bij niet-krachtsporters wordt veroorzaakt door vetmassa, en daarvan staat vast dat teveel niet goed is. Krachtsporters hebben ook vaak een hoge BMI, maar die wordt vooral veroorzaakt door spiermassa. Maar goed, de Britten dachten daar anders over.

Van de vier groepen was er maar eentje die een gezonde BMI had: de naturelbodybuilders. Als je kijkt naar de ideaalgewichten die de groepen nastreefden, dan waren er maar twee groepen met een gezond streefgewicht: de cardiofitnessers, die te zwaar waren maar wilden afvallen, en - alweer - de naturelbodybuilders. De gebruikers en ex-gebruikers hadden nu al een ongezond hoge BMI maar wilden graag nog een paar kilo zwaarder worden.

Of een verhoogde BMI door spiermassa net zo ongezond als een verhoogde BMI door vetmassa is trouwens nooit onderzocht. Dat zeggen de onderzoekers zelf ook. Je moet dit stuk van hun onderzoek dus maar met een korrel zout nemen.

De onderzoekers legden hun onderzoeksobjecten daarnaast een vragenlijst voor waarmee ze de Eating Disorder Index (EDI) van hun proefpersonen konden bepalen. Aan de hand van de antwoorden kunnen de onderzoekers zien of mensen lijden aan anorexia, boulimie of andere eetstoornissen. De lijst bestaat uit 64 vragen over acht onderwerpen. De uitslag vind je [hier].

De totaaluitslagen van de cardiofitnessers en naturelbodybuilders waren binnen de normen van wat psychologen als 'gezond' beschouwen. De bodybuilders die in een kuur zaten, en de chemische bodybuilders die het al enkele maanden zonder anabolen moesten doen, scoorden beduidend hoger. Met hen, concluderen de onderzoekers, was wel degelijk iets aan de hand.

De onderzoekers concludeerden dat cardiofitness en bodybuilding op zichzelf niet perse met biggarexia hebben te maken, maar anabolengebruik wel.

Cole JC, Smith R, Halford JC, Wagstaff GF. A preliminary investigation into the relationship between anabolic-androgenic steroid use and the symptoms of reverse anorexia in both current and ex-users. Psychopharmacology (Berl) 2003 Feb 26. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken