Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige eiwitten       Kankerpreventie       Ongewone anabole methoden       Horror & sensatie    

2 8 - 0 5 - 2 0 0 8

  Bamboe-eiwit zorgt voor superrattenplaag (New Zealand Herald April 01, 2008) [Offline]
In het Indiase deelstaatje Mizoram, ingeklemd tussen Birma en Bangladesh, dreigt de hongersnood. De bamboeplant Melocanna baccifera, die tientallen procenten van het oppervlak bedekt, bloeit en sterft af. Eiwithoudende zaden liggen massaal verspreid - en dat eiwit werkt in ieder geval op ratten als een anabool.
Ratten worden sterker als ze het bamboe-eiwit eten. Een wijfje dat bamboe-eiwit eet krijgt dertien jongen, en kan drie maanden na een worp weer zwanger worden. De lokale bevolking vermoedt bovendien dat het eiwit in ratten de lust tot paren vergroot.
Als de bamboezaden op zijn, gaat het leger uit de kluiten gegroeide ratten op zoek naar voedsel en eet de akkers en voorraadschuren leeg.
Volgens volksverhalen groeiden tijdens de vorige periode dat het bamboe-eiwit in de jungle voor het oprapen lag sommige ratten uit tot monsterlijke proporties. Die ratten heten Chawmnu. Volgens de verhalen worden ze zo groot als een big, en voeren ze de rattenlegers uit de jungle aan als die de menselijke nederzettingen aanvallen.
Volgens de 83-jarige C Rokhuma, een lokale rattenexpert, is er in 1977 zo'n grote rat gevangen in Diltlang village. [UNI April 26 2006] [Offline] "The Chawmnu rat has a white spot on its forehead and the tail is usually white. In the earlier famines during the 18th, 19th and 20th centuries, Chawmnu rats had caused the maximum destruction."
Cryptozoölogen - biologen die op zoek zijn naar nog niet-ontdekte diersoorten - weten niet zeker of de Chawmnu gewone ratten zijn die door een dieet van het anabole bamboe-eiwit monsterlijk groot zijn geworden. Ze vragen zich af of de Chawmnu een nog onbekende diersoort is. [cryptozoology.com/forum 5 mei 2007] [Offline]
Het verschijnsel van bamboe-dood heet officieel mautam. Het doet zich elke vijftig jaar voor. De laatste keer dat de bamboe stierf, in 1958-1959, hielden de autoriteiten de volksverhalen over rattenplagen voor een fabeltje en grepen te laat in. In de hongersnood die toen volgde stierven minstens honderden mensen.
"The rats would wipe out three to four hectares of paddy cropland in one night", vertelt stamoudste T Chaltanga in een interview met de BBC. "We would see our crop standing the night before but next day it would all be gone, eaten away by the rats."
Na de hongersnood brak een burgeroorlog uit tegen de overheid, die twintig jaar zou duren.
Overigens vertellen archieven over soortgelijke rampen in 1862 en in 1911, beide keren na het afsterven van de bamboe.
Medio verleden jaar werd duidelijk dat er een herhaling van de ramp van 1958-1959 zat aan te komen. [Telegraph 07/05/2007] De overheid stelt vallen beschikbaar, heeft soldaten naar het getroffen gebied gestuurd en een prijs uitgeloofd voor elke gedode rat. Voor een dode Chawmnu is de prijs duizend keer hoger dan voor een normale rat.

1 7 - 0 5 - 2 0 0 8

  Dieet met veel vette vis vermindert kans darmkanker (Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 May;17(5):1136-43.)
Hoe vaker per week je vis eet, des te geringer is je kans op darmkanker. Dat schrijven epidemiologen van Harvard en Columbia University - en voordat je het vraagt: ja, deze studie komt uit de koker van Walter Willett - in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Vis is nog steeds hip in epidemiologenland. Vis beschermt volgens studies tegen darmkanker, Parkinson,
Zalm
Alzheimer en dementie, prostaatkanker en tegen depressies. Vooral de vetzuren in vette vis zouden die effecten veroorzaken. De n-3-vetzuren zouden in het lichaam het enzym cyclooxygenase-2 afremmen, waardoor het lichaam minder ontstekingsbevorderende eicosanoiden uit arachidonzuur kan aanmaken. Daardoor vermindert de kans op kanker.
De Amerikanen hebben geprobeerd die theorie te toetsen aan de hand van de Physicians' Health Study, waarvoor onderzoekers 22.000 artsen 22 jaar hebben gevolgd. Aanvankelijk was die studie bedoeld om het effect van aspirine en betacaroteen op hart- en vaatziekten te onderzoeken, maar toen de gegevens er eenmaal waren hebben onderzoekers daarvan op nog veel meer andere manieren gebruik gemaakt.
Hieronder zie je het verband tussen aan de ene kant de inname van vis en de inname van vetzuren uit vis en aan de andere kant het krijgen van darmkanker. De kanscijfers zijn multivariate adjusted RR. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor factoren als het slikken van aspirine, lichaamsbeweging en roken.


Inname vis

<1

1 to <2

2 to <5

>5

1.00

0.88

0.82

0.63

Inname visvetzuren uit vis

kwartiel 1

kwartiel 2

kwartiel 3

kwartiel 4

1.00

0.93

0.81

0.76


Overigens suggereren sommige gegevens van de onderzoekers dat visvetzuren niet de enige de beschermende componenten in vis zijn. Niet alleen vette vissoorten als makreel, zalm en sardines beschermden tegen darmkanker. Garnalen en andere visvetzuurarme schaaldieren deden dat ook.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken